Ivo spelar bäst när han är arg

Publicerad 15 maj 2012

Spelare får gärna smeknamn, mer eller mindre fyndiga. Men inte MFFs nr 17. Han kallas rätt och slätt: ”Kung Ivo”. Den som sett Ivo Pekalski styra spelet från sin mittfältsplats förstår genast varför. Alltid lugn och behärskad – helst också lagom arg.

Han läppjar på en kopp kaffe och tittar snabbt ut genom fönstret, samtidigt som han smakar lätt på ordet: ”comeback”.
Ett ord som inte sällan används lite för lättvindligt, såväl om popartister som dröjer ett par år mellan skivsläppen som om fotbollsspelare som varit borta ett par månader.
Och väl så även i detta fallet? Ivo Pekalski startade 16 av 30 allsvenska matcher ifjol och var tongivande i sensommarens och höstens europaspel, och han missade bara de tre första matcherna i år.
– Jag spelade rätt många matcher ifjol, och en del av dem gick ganska hyfsat. Men… jag ville så mycket mer än jag kunde visa. Jag hade ingen ordentlig försäsong i kroppen och var för ivrig att komma tillbaka så fort som möjligt för att kunna spela. Det straffade sig.
Det säger Ivo Pekalski, inte helt avvisande inför det där ordet: ”comeback”.

 

”Jag spelade rätt många matcher ifjol, och en del av dem gick ganska
hyfsat. Men… jag ville så mycket mer än jag kunde visa.

SKADEFYLLT ÅR
2011 blev inte alls som han tänkt sig. Efter att, nitton på det tjugonde året, ha slagit igenom stort, närmast sensationellt, på MFFs centrala mittfält guldåret 2010, präglades fjolåret av skador.
Istället för att ta allt ett steg vidare fick Ivo gång på gång fokusera på att arbeta sig tillbaka och nöja sig med att nå speldugligt skick. Nu har han – och även staben kring laget – lärt sig: att skynda så långsamt det bara går, att trappa upp matchningen med maximal försiktighet och lyhördhet för kroppens signaler.
Därför vilade han mot Åtvidaberg. För Ivo är – om än tillbaka – inte framme än. Det syntes i andra halvlek mot Mjällby, vilket Ivo är den förste att medge själv.
– Jag hade spelat mina första 90 minuter i matchen innan, mot Norrköping, men nu räckte krafterna inte. Jag kunde stå rätt och klara det nästan ok, men inte röra mig och styra spelet alls så mycket som jag vill.

ETT KVITTO MOT KALMAR
Hemmamatchen mot Kalmar däremot. 0-0 och vacklande spel i första. Ivo Pekalski byttes in i paus och gjorde en fullkomligt magisk andra halvlek. MFF vände matchen och Ivo spelade ut stora delar av sitt fantastiska register som fotbollsspelare – för dem som nu eventuellt hunnit glömma vad MFFs nummer 17 är mäktig.
– Den halvleken var ett kvitto för mig, inte minst på att jag laddat rätt mentalt under den tid jag inte spelat. Jag har haft så mycket inom mig som velat ut, och nu lyckades jag omvandla det till energi på plan.

TRYGG OCH BEHÄRSKAD
Få om någon spelare i Allsvenskan är lika trygg och behärskad i sitt spel som Ivo Pekalski – och att samtala med honom ger på något sätt en snarlik upplevelse av att se honom på plan. Avslappnad och lyssnande, med efter-tanken och pratsamheten sida vid sida och gärna ett leende däremellan. När vi talar lite om temperament förvånar därför svaret:
– ”Du spelar bäst när du är arg”, det sa min mamma till mig redan för längesen – och det stämmer. Så även om jag ser lugn ut utåt, så försöker jag alltid var lite arg under matcherna.

SÅN ÄR ANDERS
”Han är gärna lite till-bakadragen, vill vara med tidigt i uppspelsfasen och styra den. Han har bra passningsfot, bra spelsinne, hittar mycket ytor för sina medspelare – han gör det lätt för andra att spela fotboll.”
Citatet skulle kunna vara en beskrivning av Ivo Pekalski, men det är i själva verket Ivo själv som beskriver – Anders Svensson, Elfsborgs och landslagets mittfältsveteran. Och det är klart, när två av tungviktarna i svensk fotboll de senaste åren – och tillika de lag som mest konsekvent satsat på ett fint passningsspel – drabbar samman igen så är det en spännande match i matchen mellan de två.

• Vem av er som lyckas styra spelet bäst avgör matchen?
– Så kan det bli. Eller så blir det på ett slumpmål i 90:e minuten… Men visst är vi rätt lika, Anders Svensson och jag, i våra roller. Kanske får han jobba lite mer fram och tillbaka nu när de spelar 4-4-2, vi får se? Men han är en riktigt duktig spelare, och det brukar alltid bli bra matcher när vi möts.

FANTASTISK TRÄNING
Att ständigt vilja bli bättre och sträva efter att utvecklas är grundläggande för alla som vill nå långt och bli riktigt bra på något, självklart också för en fotbollsspelare. Därför förstår Ivo Pekalski inte riktigt frågan om vilken som är hans bästa match hittills.
– Jag vet inte… jag har inte gjort någon riktigt, riktigt bra match än tycker jag. Men det finns en träning som jag gjort som var helt fantastisk!
– Frågar du någon i laget så vet de vilken. Det var i början av 2011, jag var på väg tillbaka efter skada och kände smärta men ville testa hur långt jag kunde gå. Och allt bara flöt på, allt jag gjorde fungerade, säger Ivo.
– Det är min önskan att någon gång få den känslan i en match. Men den där perfekta matchen, förhoppningsvis ligger den långt bort, och kanske är det bäst om den aldrig kommer. För det betyder att jag fortsätter utvecklas.

IVO PEKALSKI
Bor:
Centrala Lund.
Familj: Mamma Liliana, pappa Roman, lillebror Phillip, 9.
Äter helst: ”Nummer 14 på Royal Thai i Lund”
Dricker helst: Smoothies och färskpressad juice
Tv: Fotboll, främst La Liga och Serie A, Entourage
Film: Intouchables: ”En fransk feel-good film som jag kan rekommendera.
Musik: Lite allt möjligt, se här intill
3 sajter: aftonbladet, mff.se, Facebook

 

Ivo styr musikvalet

Han styr spelet på plan – och i omklädningsrummet. Ivo Pekalski sätter gärna ihop spellistor med musik till laget i samband med träning och match.För Avsparks läsare har han komponerat en särskilt playlist att ladda upp med till matchen mot Elfsborg.

– Musiken är viktig för mig, den vill jag alltid ha vid min sida. Jag sätter gärna ihop spellistor och tar chansen när högtalarna är lediga i omklädningsrummet, säger Ivo.
– Det finns många i laget som har bra musiksmak, men jag är den som är mest alert på att sätta på min egen musik istället för att vänta på nån annan. Men det accepteras av de andra.

• Vad är viktigt för en bra spellista?
– Jag gör aldrig en playlist inför en särskild match, utan utgår från en känsla eller en genre – och min egen smak förstås. Jag väljer gärna musik som inte är som mest mainstream; känslan att hitta en låt som inte många hört men gillar, den är fin.
• Säg en hit du skapat inom laget!
– Jag lyckades bra med ”Places to go” med Chords 2010, en ganska lugn låt. Svenska hiphopparna Dirty Road föll också väl ut. Den senaste jag har på gång är ”Boa sorte” med Vanessa Da Mata, en lugn skön låt som en kompis tipsade mig om.

• Vad är bra musik att tagga inför match med?
– Svårt säga, det kan vara allt möjligt. Det kan vara Outcast, kan vara hip hop, det kan vara svensk rap, Timbuktu, house, vad som känns rätt för stunden. Och så brukar det vara nån sommarplåga som alla i laget gillar.

• Har det blivit snedtändning nångång?
– Jo, på bussen till Mjällby tyckte dom andra att jag valt för lugn musik. Men det gick ju i och för sig bra ändå – i alla fall i första halvlek…

• Kan du inte sätta ihop en spellista till MFF-publiken och Avsparks läsare att ladda upp med till matchen mot Elfsborg?
– Gärna det! Men det sätter ju lite press… att ta fram en lista som tjugo tusen människor ska gilla, det är ett tufft uppdrag! Här är några låtar jag själv gillar, håll till godo!

”Pre game” – Ivo Pekalskis playlist inför MFF-Elfsborg

1. Places to go – Chords
2. All Falls Down – Kanye West/Syleena Johnson
3. Ortens Favoriter Remix – Labyrint m fl
4. Get! – Supersci
5. Best I Ever Had – Drake
6. Lose Yourself – Eminem
7. Beautiful – Snoop Dogg
8. Beautiful People – Chris Brown & Benny Benassi
9. The Next Episode – Dr. Dre, Snoop Dogg

10. Ambiance à l’africaine – Magic System
11. Run This Town – Jay Z, Rihanna, Kanye West
12. Beautiful Day – U2
13. Drop the World – Little Wayne, Eminem
14. Move – Cunninlynguists
15. Danza Kudoro feat Big Ali – Lucenzo

• På MFFs Facebooksida finns länk till spellistan på Spotify.

TEXT: Tobias Christoffersson • FOTO: Jesper Landby