Inför träningsmatchen mot Mjällby

Publicerad 17 mars 2009

Ulrich Vinzents och Dusan Melichárek är tillbaka i MFF:s matchtrupp när det har blivit dags för den näst sista träningsmatchen, Mjällby borta onsdag eftermiddag. Efter att ha spelat 4-1-3-2 tidigare under försäsongen ser det nu ut att bli 4-2-3-1.
– Vi arbetar med två sätt att spela. Vi hade 4-2-3-1 i ett antal matcher ifjol också. 4-2-3-1 ger oss stora fördelar i det defensiva spelet, säger Hans Gren inför matchen.

Mjällby AIF – Malmö FF
Strandvallen onsdag 18 mars 15.00

MFF:s trupp:

Målvakter: Jonas Sandqvist, Dusan Melichárek

Försvarare: Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon, Gabriel, Markus Halsti, David Durmaz, Ricardo.

Mittfältare och anfallare: Robert Åhman Persson, Rick Kruys, Labinot Harbuzi, Guillermo Molins, Jiloan Hamad, Miljan Mutavdzic, Jimmy Durmaz, Daniel Larsson, Edward Ofere.

4-1-3-2 eller 4-2-3-1 – tja, varför välja när man kan ha båda? Så kan man säga att tränarna resonerar kring vilken formation som MFF ska ställa upp med när den allsvenska säsongen drar igång om 18 dagar. Efter att i huvudsak ha kört 4-1-3-2 under försäsongens tidigare träningsmatcher talar nu mycket för att det blir 4-2-3-1 i morgondagens träningsmatch mot Mjällby.
– Vi arbetar med två sätt att spela, och det har vi gjort länge. Vi hade 4-2-3-1 i ett antal matcher ifjol också. 4-2-3-1 ger oss stora fördelar i det defensiva spelet, vi får ett tryggt block därbak med innerbackarna och två defensiva mittfältare, säger Hans Gren.

Spelsätt kommer att variera med motstånd, men framför allt med förhandenvarande spelarmaterial. Truppen rymmer för närvarande en hel del tänkbara centrala mittfältare, och med hyfsat givne Daniel Andersson ännu skadad (framsidan av låret) blir kombinationamöjligheterna paradoxalt nog snarast fler. Miljan Mutavdzic har kommit till, och flera spelare har testats i flera olika mittfältsroller, till exempel Labinot Harbuzi och Rick Kruys.
– Vi har många alternativ, men vi måste också hitta en bra trygghet. Samtidigt är det bra att spelare kan agera i flera olika positioner. Miljan kommer mer och mer – men det är inte lätt komma in direkt så som han gör.

I 4-2-3-1 bereds hursomhelst en extra defensiv mittfältare plats på bekostnad av en forward, och den som är kvar på topp brukar också kallas ”ensam” – men det är just vad Hans poängterar att han helst inte ska bli:
– Han kan bli det om vi inte får fram yttrarna som vi ska, men tanken är att han inte ska vara det.

Vad vill du framför allt se i matchen imorgon?
– Att laget får det här spelsättet att fungera i match också. Att vi klarar av att variera possessionspel med omställningsspel på ett bra sätt. Att vi kan ta vara på omställningslägena när de dyker upp och annars jobba oss fram till lägena.

Onsdagens träningsmatch mot Mjällby på Strandvallen blir MFF:s första kontakt med svenskt naturgräs för året efter en vecka på spanskt på träningslägret i Marbella. Förhoppningen är att senare i veckan hitta också malmöitiskt, troligast på Ellenborgs IP, men tisdagens eftermiddagspass hölls ännu på konstgräsplan nio.

På skadefronten har vid sidan om Daniel Andersson Agon Mehmeti igen skadekänning i ljumskarna, medan Jeffrey Aubynn har problem med en vad. Tillbaka i truppen däremot och glädjande Ulrich Vinzents och Dusan Melichárek.

Träningsmatchen direktsänds på webben av fotbollskanalen.se, till priset av 49 kronor. Läs mer om webb-tv-arrangemanget här.

/Tobias Christoffersson