Inför MFF-Sönderjyske

Publicerad 03 mars 2006

Med en månad till allsvenska premiären är det ånyo samling på Heleneholm för träningsmatch. Afonso matchas i tredje positionen på tre matcher och Christian Järdler gör matchdebut för året.

Startelvan mot Sönderjyske:

Mattias Asper

Ulrich Vinzents, Olof Persson, Raoul Kouakou, Christian Järdler

Daniel Andersson, Anders Andersson

Afonso Alves

Yksel Osmanovski, Niklas Skoog, Behrang Safari

Avbytare: Festim Bytyqi (mv), Glenn Holgersson, Joakim Nilsson och Jesper Bech.

Årsdebut i himmelsblå startelva för Christian Järdler och comeback för Niklas Skoog, som tar plats centralt i anfallet. Behrang Safari får på nytt förtroendet till vänster om honom och Yksel till höger. Och som ”nummer tio”: Afonso. som därmed matchas i sin tredje position på tre matcher. Så man får väl fråga Sören Åkeby om det
… är svårt att få kläm på var Afonso ska spela eller testar du bara?
– Afonso är en fantastisk fotbollsspelare, och imorgon ska matcha honom i en lite annorlunda nummer tio-roll. Närmare hur? Det får du fråga efter matchen… säger Sören, lagom hemlighetsfullt.

Jari Litmanen spelade landskamp för Finland i veckan. Är han redo för spel också i MFF?
– Jari har nu spelat en 90-minutersmatch på 9 månader, så han får vila. Men han kommer att vara med i någon av matcherna nästa vecka.

Det är rätt många som har checkat in och/eller ut på skadelistan under veckorna med boll. Har skadorna stört ritningarna?
– Nej, det tycker jag inte. Det viktigaste är att vi inte har får några allvarliga skador, och att vi inte får skador för att vi tränat fel – och det har vi inte fått. Lite slitageskador, lite trötthet i ljumskar. det är helt naturligt, det får man räkna med. Jonas Sandqvists knäskada är sånt som händer, och inget vi kunde göra något åt. Det är lite olyckligt med Hasse Mattisson, som inte fått så mycket matchtid, vilket ju också gäller Jari.

Hur har träningen i veckan varit?
– Vi har tränat på som vanligt, idag lite mjukare med lättare styrketräning, fotbollsträning och vattengympa för de med lite skavanker. Vi tillför lite nya moment efter hand i träningen av spel och positioner. Nu är det viktigt att få upp högre tempo på bollen och få mer explosivitet i kropparna.

Får vi se det imorgon?
– Så fort går det inte… men jag vill se bättre rörelse utan boll och högre tempo. Det är viktigt att vi höjer tempot hela tiden, och det tycker jag också har gjort, som i andra halvlek mot Kristianstad – då hängde de inte med.

Hur bra är Sönderjyske jämfört med de senaste veckornas bekantskaper Nordsjälland och OB?
– Dom är sämre. Sönderjyske är ett bottenlag i danska ligan som krigar på och väl har gjort några nyförvärv. De blir en bra match för oss.

Idag är det exakt en månad till den allsvenska premiären mot Häcken. När är det dags att börja spela ihop lagdelarna?
– På träningslägret. Då börjar det också att utkristallisera sig vilka det blir som kommer att få spela lite mer.

Sjukstugan:
– Jonas Sandqvist: ont i knä
– Emil Halfreðsson: dito
– Edward Ofere: lårbaksida
– Hasse Mattisson: vad
– Jon Jönsson: fot (fick en smäll i onsdagsmatchen)
– Marcus Pode: skadefri, men deltar ännu inte i spelövningarna

Till slut, nota bene avsparkstiden, halv två.

/Tobias Christoffersson