Inför MFF-Örgryte

Publicerad 12 maj 2003

Med Niklas Skoog avstängd får Andreas Yngvesson chansen i anfallet. Matias Concha gör comeback i truppen. Tom Prahl fokuserar på kamp och inställning.

Truppen mot Örgyte:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.

Försvarare: Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Jussi Nuorela, Joseph Elanga, Matias Concha.

Mittfältare: Erik Johansson, Olof Persson, Hasse Mattisson, Jon Jönsson, Joakim Nilsson, Kristian Bergström, Louay Chanko.

Anfallare: Markus Rosenberg, Andreas Yngvesson.

Det MFF som tisdag kväll springer in på Stadion för att möte Örgryte klara sig utan Niklas Skoog, avstängd efter den sorgliga varningen han till synes helt felaktigt fick ta emot i förra måndagens bortamatch mot Hammarby. Annars gör Matias Concha comeback efter sitt sjukdomsstrul, medan Thomas Olsson ännu inte är redo för allsvenskt spel. Men snart:
– Thomas spelade ju bara tjugo minuter i förra reservlagsmatchen och fick en liten reaktion av det, men spelar igen på onsdag. Ser det bra ut då kan han vara aktuell snart, säger Tom Prahl.

Med Skoog avstängd blir det naturligt att Andreas Yngvesson tar steget upp och gör Markus Rosenberg på topp, det finns heller inte så många alternativ.
Nyckelspelaren Skoogs frånvaro lämnar förstås ett tomrum efter sig, hur skall det fyllas ut?
– Andreas är en annan typ av anfallare, både han och Markus Rosenberg löper mycket. Förhoppningsvis kan de ställa till det för örgryteförsvaret.

Efter tre täta matcher på en dryg vecka har nu Prahl och hans manskap haft en hel vecka, nödvändig tid att komma vidare efter den svårsmälta förlusten mot Hammarby.
– Vi har haft bra träningar i veckan, det är väl först idag, dagen innan match, som spelarna sett lite spända ut. Det är klart att de känner av att det är viktiga matcher som kommer nu.

Två hemmamatcher i rad på Stadion, tisdag Örgryte och söndag Enköping – sammantaget en chans som MFF i princip måste ta för att återta initiativet, vända trenden, och sätta P för en svag allsvensk inledning. Precis vad som hände efter bortaförlusten mot Hammarby ifjol: Kalmar stod för motståndet, MFF vann med 4-0 och påbörjade en storartad framgångsperiod.
– Efter hammarbymatchen har vi fokuserat på två saker i enlighet med våra målsättningar: den positiva inställningen och kampen, säger Tom Prahl.

Saknades dessa faktorer mot Hammarby?
– I andra halvleken var vi inte riktigt med, vi tog inte kampen fullt ut.

Man kan börja skönja ett mönster att MFF tappar initiativet i matcherna och gör sämre andra halvlekar. Vad beror det på?
– Jag vet faktiskt inte, vi är väl förberedda. I Sundsvall tycker jag i och för sig att vi är starkare i andra, och mot BoIS fick vi vinden emot oss. I hammarbymatchen är det frustration över domsluten som gör att vi gick ner oss, men visst – ifjol var andrahalvlekarna i hög grad vår styrka, så har det inte varit i år.

Trots att laget tappade spelet i andra halvlek, åstadkom Hammarby egentligen inte många målchanser. Är du nöjd med försvarsspelet?
– Backlinjen såg OK ut, tycker jag. Vi fick två lättvindliga mål emot oss mot BoIS, i Sundsvall kom målet på den lite halvtaskiga utrusningen, och även om straffarna Harmmarby fick är OK, är det tungt att få emot sig. Målen har inte kommit i spelsituationer, och vi har inte blivit utspelade.

Gästande Örgryte har liksom MFF inlett säsongen väl trevande, till vilket en åderlåten spelartrupp sannolikt bidragit: profiler som Magnus Källander och Joachim Karlsson har lämnat klubben, nyckelspelare som Martin Ulander och Afonso har varit skadade. Ulander är höftledsskadad och borta på obestämd framtid, Afonso – den framgångsrikaste av ÖIS två brasseförvärv ifjol – gjorde comeback i senste matchen mot BoIS (1-1) med ett praktfullt mål, men har haft problem med ljumskarna i veckan.

De senaste åren har Örgryte brottats med en speciell problematik: man har gjort en framstående första halva av serien för att sedan falla bort från serieledning och toppstrid mot hösten. Erik Hamrén har aktivt försökt tvätta bort ”Vårens lag”-stämpeln, och så här långt har han definitvit varit framgångsrik…: med tabellraden 1 1 3 6-11 4 slåss ÖIS så här långt med MFF om det mindre smickrande epitetet ”Vårens besvikelse”. En kamp som tisdagkvällens vinnare kan se fram emot att förlora.

/Tobias Christoffersson