Inför MFF-Djurgården

Publicerad 20 september 2003

Mittfältare, massor av mittfältare och tuff konkurrens. Erik Johansson är tillbaka och Markus Rosenberg ställs utanför truppen när MFF ska bli först att bryta det omvända segerförhållande som råder mellan allsvenskans etta och tvåa.
– Att vinna bägge matcherna mot Djurgården är en stor morot för mig personligen, säger Tom Prahl.

Truppen mot Djurgården:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare: Matias Concha, Jon-Inge Höiland, Olof Persson, Joseph Elanga, Jussi Nuorela.
Mittfältare: Louay Chanko, Hasse Mattisson, Thomas Olsson, Tobias Grahn, Andreas Yngvesson, Erik Johansson, Jon Jönsson.
Anfallare: Peter Ijeh, Niklas Skoog.

Det tristaste först: Maestros skada. Daniel Majstorovics ledbandsskada i knät är av samma slag som den som höll Thomas Olsson borta i två månader i våras.
– På en tregradig skala klassas Daniels skada som två; det är en stor bonus om han spelar mer i år. Det är bara till att bita i det sura äpplet, säger Tom Prahl.

Ett mycket stort avbräck, naturligtvis, men från minst möjligt mörka sida sett så finns i alla fall ett alternativ som prövats med gott resultat: Jon-Inge Höiland som innerback. Och till söndagens match är Matias Concha tillbaka efter sin avstängning; han lär besätta högerbacksplatesen. I övrigt är MFF friskt (med undantag av långtidsskadade Jörgen Ohlsson).

Såväl på försvars- som anfallssidan är valmöjligheterna begränsade för MFF-tränaren, för mittfältet är det tvärtom. Ett förhållande som förstärks av den aktuella truppen, där Prahl avstår från inarbetade anfallsreserven Markus Rosenberg och istället väljer att ta ut sju mittfältare, även om såväl Yngvesson och Johansson som Grahn skulle kunna matchas på topp vid behov.
– Vi har många framför allt centrala spelare som vill vara med, och det är ganska hård konkurrens. Tobias Grahn gjorde ett bra inhopp mot HIF, han kom in och skapade farligheter med sin förmåga att ta sig förbi, säger Tom Prahl.
Som i vanlig ordning är förtegen om startelvan, men med de tre tuffa matcherna Djurgården-Sporting Lisabon-AIK på en vecka tror han det kan bli aktuellt att gå runt lite på olika spelare – där möjligheten finns.

Djurgården kommer till Stadion för att försöka ta sin åttonde raka allsvenska seger och mer eller mindre i praktiken avgöra allsvenskan. Liksom i vårmötet på Olympiastadion (2-0 till MFF) med en ledning på sju poäng, den här gången dessvärre också med en match mindre spelad: hängmatchen mot IFK Göteborg som alltså även rymmer möjlig åtta- eller tiopoängsledning – ”innan” matchen mot MFF.
– Än är det inte kört. Att Djurgården skulle förlora mot oss och Göteborg och HIF är ingen utopi.

Även Djurgården kommer försvagat till match. Kim Källstrom är avstängd, Babis Stefanidis och Gert den Ouden skadade.
– De borde sakna Kims tyngd, riv, sparkförmåga och långpassningar, men anfallsspelet är kanske bättre utan Gert den Ouden. I matchen mot Hammarby var Jesper Blomqvist och Daniel Sjölund jättebra.

Redan inför vårmötet kunde den märkliga resultatraden lagen emellan konstateras: sedan den gemensamma comebacken till allsvenskan har Djurgården envisats med att vinna på Malmö Stadion medan MFF tagit fina segrar på Stockholms dito. Den imponerande 2-0-matchen i juni infogade sig i denna kuriosa tradition, för vilken – om än delvis trevlig – det nu kan vara dags att sätt punkt.
– Om vi nu kände besvikelse efter att vi förlorade poäng mot HIF samtidigt som Djurgården vann över Hammarby, så är det tid att ersätta den med full fokusering på att försvara vår andraplats. Och att lyckas vinna båda matcherna mot Djurgården – det är en stor morot för mig personligen. Samtidigt gäller det också att vi får en bra känsla i kroppen inför matchen mot Sporting Lissabon.

Avfärd Portugal måndag efter förmiddagsträningen. Förhoppningsvis med segerråg i ryggen och fortsatt levande topstrid att se fram emot vid hemkomsten.

Tobias Christoffersson