Inför hemmamatchen mot IFK Göteborg

Publicerad 18 oktober 2009

Så var det efter två veckors uppehåll äntligen dags – för det glödheta höstmötet mellan ”mesta mästarna” MFF och IFK Göteborg. I den himmelsblå matchtruppen gör Ivo Pekalski debut och Agon Mehmeti comeback.

Malmö FF – IFK Göteborg

Swedbank Stadion måndag 19 oktober 19.00

Malmö FF:s trupp:

Målvakter: Johan Dahlin, Dusan Melichárek

Försvarare: Ulrich Vinzents, Markus Halsti, Ricardinho, Jasmin Sudic

Mittfältare och anfallare: Robert Åhman Persson, Daniel Larsson, Daniel Andersson, Wilton Figueiredo, Guillermo Molins, Pontus Jansson, Ivo Pekalski, Edward Ofere, Agon Mehmeti, Jiloan Hamad.

Avstängd: Gabriel.

Med fyra omgångar allsvenska kvar startar serien om ännu en gång, efter ännu ett landskampsuppehåll, det aktuella på två veckor. Den stora frågan: har MFF lyckats konservera formen? Den fantastiska höstform som gett fem raka segrar och sex raka matcher utan förlust med imponerande 16-2 i målskillnad.

Efter söndagens förmiddagsträning inleder Roland Nilsson svaret på den frågan med konstaterandet att laget fått undvara en rad spelare till olika landslag – åtta närmare bestämt – och att det förstås inverkar på träningen. Men uttrycker därefter tillfredsställelse över hur de två veckorna förflutit.

– Trots att vi haft många spelare iväg så har det sett bra ut här på träningarna. Det syns att vi har ett stort självförtroende nu, det är bra fart och bra koncentration, och även om vi inte kunnat jobba med de stora delarna så finns det alltid detaljer att finslipa.
 
Med dem fem raka segrarna i ryggen har uppehållet för alla MFF:are närmast uteslutande kunnat ägnas åt att ladda inför det ytterst laddade mötet med IFK Göteborg i säsongens näst sista hemmamatch. MFF har ett visst häng på den där målsatta fjärdeplatsen medan Göteborg har en tvekamp med AIK om guldet inom några poängs räckhåll.

– En betydelsefull match för båda lagen. Det känns alltid extra att möta IFK Göteborg; det ska bli kul. Förhoppningsvis blir det en fantastisk inramning på matchen på läktarna – på plan kommer det i definitivt att bli en rejäl fight, säger Roland.

Vad blir viktigt för er i matchen?
– Att vi får en bra start. Det är alltid viktigt, men extra viktigt efter ett uppehåll. Att vi hittar tillbaka till full koncentration och fokus på uppgiften också i match, att vi vågar göra det vi är bra på, och att vi fortsätter jobbar för varandra både offensivt och defensivt.

Glädjande nog är A-lagets skadelista för närvarande kort, även om varje namn där förstås är tråkigt. Vid sidan om långtidsskadade Miljan Mutavdzic är det endast Rick Kruys som inte är disponibel. Det är problem med en lårbaksida som hindrar holländaren, som stått för flera fina insatser under hösten.

– Frustrerande för Rick. Vi hade nog hoppats att han skulle kunna vara med, men det vi trodde var en kramp i baksidan har visat sig vara en liten muskelbristning – och då måste vi vara mycket mer försiktiga med honom, säger Roland Nilsson.

Den lucka Rick lämnar vad gäller centrala mittfältare fylls istället upp av en debutant i sammanhanget: Ivo Pekalski tar för första gången plats i en MFF-matchtrupp. 19-årige Ivo kom till klubben från Landskrona BoIS i somras, och hann visa framfötterna i några U21-matcher innan han blev skadad. Nu är han emellertid tillbaka och har spelat ytterligare två U21-matcher.

– Ivo har sett bra ut på träning och i U21-laget. En central spelare, som är bra i sitt försvarsspel och kan starta anfall djupare i banan, men samtidigt också slå den avgörande passningen när han kommer längre fram i plan. Nu gäller det för honom att få upp sin arbetskapacitet, säger Roland Nilsson om Ivo Pekalski.

Tillbaka i truppen efter en tid med ljumskproblem är Agon Mehmeti
– Det är upp och ner med Agons ljumskar, vissa veckor är det bra, andra dåligt. Riktigt bra blir det inte förrän efter säsongen, då han kan rehabträna under en längre tid.

Mötena mellan MFF och IFK Göteborg, svensk fotbolls mesta mästare och två giganter, är alltid prestigeladdade – men måndagens möte på Swedbank Stadion blir likväl det hetaste på flera år. Missa det för allt i världen inte.

Tobias Christoffersson