Inför hemmamatchen mot Elfsborg

Publicerad 28 augusti 2010

När tabellvåan MFF tar emot fyran Elfsborg söndag eftermiddag blir det första riktiga toppmötet på Swedbank Stadion i år.
– Det blir alltid bra matcher i högt tempo mot Elfsborg, inspirerande matcher att spela, säger Roland Nilsson.

Malmö FF – IF Elfsborg

Swedbank Stadion söndag 29 augusti 18.00

Malmö FF:s trupp:

Målvakter: 25. Dusan Melichárek, 27. Johan Dahlin.

Försvarare: 2. Ulrich Vinzents, 4. Joseph Elanga, 6. Markus Halsti, 8. Daniel Andersson, 16. Yago Fernández, 20. Ricardinho.

Mittfältare och anfallare: 5. Miljan Mutavdzic, 7. Daniel Larsson, 9. Wilton Figueiredo, 10. Rick Kruys, 11. Jeffrey Aubynn, 17. Ivo Pekalski, 24. Agon Mehmeti, 26. Jiloan Hamad. 36. Muamet Asanovski, 44. Dardan Rexhepi.

Skadad/rehab: 29. Jasmin Sudic.
Avstängda: 14. Guillermo Molins, 21. Jimmy Durmaz

Dags för den hetaste hemmamatchen sedan derbyt mot TFF i början av maj. Dags att återigen ta sig an Elfsborg, den välspelande lagmaskinen från Borås – tillsammans med vilken det spelmässigt nästan alltid blir väldigt bra och spännande fotbollsmatcher.
– Det blir alltid bra matcher i högt tempo mot Elfsborg, inspirerande matcher att spela. Mellan två lag som aldrig ger upp utan kör på i 90-95 minuter, säger Roland Nilsson inför matchen.

Vårmötet på Borås Arena betraktas allmänt som den hittills bästa matchen i Allsvenskan 2010. 2-2 blev det då i en såväl jämn som händelserik och underhållande match, där MFF tog ledningen med 2-0 och var en missad straff ifrån 3-1, men där Elfsborg kom tillbaka starkt och nådde 2-2.
– Lagen hade olika perioder i matcherna. De hade första tio femton, sedan tog vi oss in och gjorde väldigt bra ifrån oss resten av första halvlek, och vi började andra bra också. Sedan kom de tyvärr in i matchen, bland annat efter att vi missat en straff, minns Roland.

Som förstås också minns förra hemmamatchen mot Elfsborg, och det gissningsvis med samma välbehag som de 12 088 då på Swedbank Stadions läktare. MFF låg en bit ner i tabellen, Elfsborg kom för att spela sig in i guldstriden. Resultat: 5-0 till MFF! Två mål av Daniel Larsson, två av Edward Ofere och ett av Guillermo Molins i en lika överraskande som underbar överkörning. Den första segern över Elfsborg sedan guldmatchen 2004 lät vänta på sig, men när den kom så var det med eftertryck.

– Det var då.
Är Rolands kommentar till den matchen. För då var då och idag är idag, och idag är fokus bara på nästa match, precis som det ska vara för en tränare. Samma inställning inför det faktum att MFF nu har fem raka segrar och åtta hemmasegrar i ryggen:
– Nu möter vi ett nytt lag under nya förutsättningar och vi har förändringar i truppen. I den kommande matchen är det egentligen ointressant att det gått bra i de fem matcherna innan. Det stärker vårt självförtroende, men är inget vi kan ta med oss på något annat sätt. Vi måste ha samma inställning som tidigare.
Men visst måste det vara en trygghet att det sett allt stabilare ut i matcherna?
– Jo, det är klart. Det sitter nu, och det vet spelarna. Men vi ska upp på den nivån och hålla den i varje match – det är det som är utmaningen.

Elfsborg kommer till spel med torsdagens hemmamöte med Napoli i kvalet till Europa League (förlust 0-2) på näthinnan och kanske även i någon mån i huvud och ben. Vilket enligt Roland Nilsson inte behöver vara något negativt (för Elfsborg).
– Jag vet hur det är sedan jag spelade själv. Visst kan man vara lite trött, men samtidigt har man ett högre tempo i kroppen efter europaspel, och det kan faktiskt vara en fördel.

I MFF-lägret är både Jimmy Durmaz och Guillermo Molins avstängda efter att ha dragit på sig sin tredje varning på Örjans Vall i måndags (HBK-MFF 0-2). Jiloan Hamad däremot var sjuk tidigare i veckan men är uttagen i truppen.
– Jiloan känner sig bättre idag och är hyfsat pigg i kroppen. Om han orkar 90 minuter får vi se. Vi visste inte hur det var med Agon innan Halmstadmatchen heller, säger Roland.

…och det gick ju bra, kan tilläggas. Agon Mehmeti, som kom till matchen med lite halsont, gjorde båda målen och spelade 90 minuter. På skadelistan finnas nu bara Jasmin Sudic kvar, som rehabkämpar efter korsbandsskadan i våras. Edward Ofere gick in i full träning med laget igår, liksom Jimmy Durmaz efter den lilla blödning han fick mot HBK. Med för fullt igen är också Pontus Jansson.

Det blir som sagt ett riktigt toppmöte på Swedbank Stadion. För Elfsborg, fyra i tabellen och elva poäng efter MFF, innebär en förlust sannolikt farväl till också rimliga tankar på att nå toppen, medan en vinst skulle minska gapet och ge näring åt fortsatt hopp. Tabelltvåan MFF satsar på en nionde rak hemmaseger och tre nya poäng i jakten på HIF, som är i serieledning inför omgången men endast en poäng förre. Tappar HIF poäng i lördagens match mot Örebro kan MFF spela sig till serieledning inför hemmapubliken! Mycket, mycket på spel i söndagens hemmamatch med andra ord – missa den inte!

Tobias Christoffersson