Inför allsvenska premiären

Publicerad 06 april 2003

Årets första allsvenska MFF-manskap är uttaget, och rymmer inga egentliga överraskningar. Tom Prahl kunde efter sista träningen nöjd konstatera att anfallarna gjorde mål och att det tänkta startlaget såg bra ut.

Målvakter: Lee Baxter, Mattias Asper.
Försvarare:Matias Concha, Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Jussi Nuorela, Jeppe Vestergaard, Joseph Elanga.
Mittfältare:Louay Chanko, Hasse Mattisson, Jon Jönsson, Jörgen Ohlsson, Erik Johansson, Kristian Bergström.
Anfallare:Niklas Skoog, Markus Rosenberg.

Med undantag av skadade Peter Ijeh och Tomas Olsson och sjuke Andreas Yngvesson (sannolikt redo till nästa match) är det alltså alla A-spelarna som Tom Prahl mönstrar till den 17-manna-trupp som är uttagen att begå allsvensk premiär mot Örebro SK på Malmö Stadion måndag 19.00.

Med hyfsat stor sannolikhet är det också samma elva som spelade genrepet som får förtroendet från start, det vill säga Baxter – Concha, Majstorovic, Persson, Elanga – Chanko, Mattisson, Jönsson, Bergström – Skoog, Rosenberg.
– Det är lite av en principsak att de som spelat de senaste matcherna får en ordentlig chans att visa upp sig ordentligt, säger Tom Prahl.

Målvaktsfrågan lämnar MFF-tränaren emellertid öppen för spekulation fram till avspark.
– Vi har två förstamålvakter, det brukar vi säga till dem.
Det är alltså helt jämnt mellan Mattias Asper och Lee Baxter, men den som väljs kommer att få förtroendet framöver.

Truppen är tunn på anfallare – vilka är alternativen till Skoog/Rosenberg om en ändring av någon anledning skulle bli nödvändig?
– Närmast till hands att spela i anfallet är Lolo Chanko eller Erik Johansson. Vi kan också spela 4-3-3 med en central anfallare och två kantspelare, om det passar läget i matchen, säger Tom Prahl.

Som också var nöjd med försäsongens sista träningspass på söndagseftermiddagen.
– Det såg riktigt bra ut, bra fart. De som är aktuella imorgon skapades många chanser, och både Niklas Skoog och Markus Rosenberg fick göra mål, något vi inte varit bortskämda med på sistone.

Någon speciell uppladdning inför premiären har laget inte haft, förutom då en gemensam måltid:
– Vi har käkat lite taggtråd…

Årets första gäster på Malmö Stadion alltså Niklas Skoogs gamla gäng Örebro SK, som nådde en sjundeplats 2002 men ett slag nosade på bronspengen. Sportklubben har bytt en ex-göteborgstränare mot en annan; Stefan Lundin har tagit över efter Mats Jingblad. Anders Palmér var i Örebro i måndags och såg genrepet mot Gefle (2-1), men någon lundinsk omstöpning av ÖSK har MFF-ledningen inte noterat.
– Det tar åtminstone en tio omgångar innan man kan börja se sådana förändringar. Vi är koncentrerade på vår egen match, men Örebro är ett lag med många duktiga spelare, säger Tom Prahl.

ÖSK:s startelva, enligt klubbens hemsida: John Alvbåge – Fredrik Samuelsson, Gustav Andersson, Thomas Andersson, Mikael Danielsson – Patrik Anttonen, Fredrik Nordback, Lars Larsen, Samuel Mokédé – Paul Oyuga, Jon Lundblad.
Försvararen Fredrik Jansson och kenyanske anfallaren ”Boniek” Maruti är bägge långtidsskadade, i övrigt är Örebros trupp intakt.

Fjolårets möten blev tre till antalet, då lagen också ställdes mot varandra i cupens kvartsfinal. Inom loppet av två veckor i juli fick Örebro lämna Malmö med fyra mål i baken; 4-1 i serien och 4-2 i cupen. På Eyravallen i oktober hade MFF chansen till ett ryck överst i tabellen, och med 2-0-ledning efter en kvart(2 x Ijeh på tre minuter) såg det lovande ut. Emellertid kom Örebro tillbaka målmässigt och kunde kvittera i slutminuterna.

Mest minnesvärda ögonblick från den matchen annars Kung Ijehs nästan-”hamrinare”, med halva ÖSK-laget som maktlösa statister. Hög tid för nya himmelsblå högtidsstunder att göra samlingen sällskap i minnet!

/Tobias Christoffersson