IF Elfsborg – Malmö FF 1–2

Publicerad 02 april 2018 i Matches

Uddamålsseger i premiären efter stark inledning och kontrollerad avslutning.

Den allsvenska säsongen 2018 hade knappt hunnit börja innan Mattias Svanberg invigde serien med ett dundrande skott i krysset från uppemot 20 meters håll. 1–0-ledning efter bara en och en halv minut och de över 3500 tillresta MFF-supportrarna fick jubla direkt. MFF ägde första tio men IF Elfsborg lyfte upp laget och bet sig fast i anfallet. På ett skickligt avvägt inlägg nicktouchade Viktor Prodell bollen till kvittering för hemmalaget.

Det dröjde däremot inte särskilt länge innan MFF replikerade. Ett inlägg mot bortre stolpen av Behrang Safari spelades tillbaka in av Markus Rosenberg och möttes slutligen av Arnór Ingvi Traustason som prickade in 2–1 i öppet mål. Den isländske vänsteryttern kunde bara ett par minuter senare ha gjort sitt andra mål för matchen när han kom fri mot Kevin Stuhr Ellegaard men hemmalagets målvakt gjorde en fantastisk enhandsräddning. Målvakten gick segrande ur samma duell igen när han räddade ännu ett friläge en kort stund senare. MFF:s ledning borde varit större efter den underhållande första halvleken där två offensivt satsande lag bjöd upp till spel.

MFF inledde den andra halvleken något mer avvaktande, samtidigt som IF Elfsborg med två byten i paus gick för en förändrad matchbild. Men med en lång chansfattig period kom förändringarna bara att ge ett slags stiltje över matchen. Malmö FF stod för en behärskad defensiv och återhållsam offensiv. Hemmalaget blev allt mer frustrerat och med tio minuter kvar av matchen blev dessutom Stefan Ishizaki utvisad efter att ha fått sitt andra gula kort.

Den första stora chansen i den andra halvleken kom i den tredje tilläggsminuten när Simon Lundevall använde sista krafterna för att skapa sig ett utmärkt läge ensam mot Johan Dahlin, som lyckligtvis rutinerat kom ut bra och blockerade avslutet. Resultatet från den första halvleken och MFF kunde inkassera säsongens första trepoängare i premiären på Borås Arena.

Magnus Pehrsson efter matchen:
– Det är jätteskönt att starta med tre poäng i en svår bortamatch. Vi gör en riktigt bra förstahalvlek där vi borde haft en större ledning i paus. Andra halvlek är klart medioker från vår sida och vi kommer inte upp på den nivå där vi vill vara. Men jag är väldigt glad för poängen och den första halvleken.

IF Elfsborg: Prodell (17’)
Malmö FF: Svanberg (2’), Traustason (24’)

IF Elfsborg: Lundevall (40’), Holmén (41’), Ishizaki (45’+81’ – utvisad)
Malmö FF: Svanberg (88’)

Eric Larsson, Lasse Nielsen, Rasmus Bengtsson, Behrang Safari (70’ Binaku)
Sören Rieks, Mattias Svanberg (89’ Ssewankambo), Fouad Bachirou, Arnór Ingvi Traustason (86’ Innocent)
Markus Rosenberg, Alexander JeremejeffErsättare: Fredrik Andersson, Egzon Binaku, Franz Brorsson, Bonke Innocent, Isak Ssewankambo, Felix Konstandeliasz, Carlos Strandberg.