I väntan på avspark: En sjuhelsikes debut

Publicerad 31 mars 2020 i Herr,Nyheter

Vi längtar efter ljuden, dofterna och förväntningarna. Vi längtar till den allsvenska premiären. Promenera med oss längs minnenas allé och återupplev några himmelsblå premiärer från tiden som gått. Vi börjar med nystarten 1993, året då Jens Fjellström var överst på önskelistan.

Malmö FF – IK Brage 7–0

1993 var året för en nystart. Efter att i elva år korat de svenska mästarna först efter slutspel var Allsvenskan tillbaka i det klassiska formatet med en rak 14-lagsserie. Det var också MFF-tränaren Viggo Jensens första hela säsong i klubben, efter att han på sommaren året innan avlöst Bob Houghton mitt under en knackig himmelsblå säsong. Inför seriestarten 1993 hade Dan Corneliusson bestämt sig för att trappa ner, Patrik Andersson flyttat utomlands och efter tio säsonger i A-laget hade föreningens nuvarande sportchef på ungdomssidan, Per Ågren, lämnat MFF för Helsingborgs IF.

Samtidigt hade spännande nyförvärv gjorts. Mika Nurmela var en ung finsk talang hämtad från FC Haka. Från Trelleborgs FF hade Malmökillen Peter ”Hulda” Hillgren plockats in och Jens Fjellström hade lockats över från Djurgårdens IF.

– Jag var egentligen på väg till Malmö FF redan året innan. Bob Houghton hade varit uppe och hälsat på mig i Stockholm. Vi gick ut på restaurang och jag kände direkt att det här är en bra människa, minns Jens Fjellström.

Men bara ett halvår senare stod det klart att Bob Houghton skulle lämna Malmö och då fick Fjellströms flytt skjutas upp.

Överst på önskelistan

Istället var det dåvarande ordföranden Hans Cavalli-Björkman som iscensatte Jens flytt söderut.

– Han ringde upp och satte mig på högtalare, högteknologiskt på den tiden, och sa på sitt härligt robusta och buffliga vis: ”jag har några här som skulle vilja säga hej till dig. Vi sitter här hela styrelsen med en lista framför oss, du står högst upp på den listan.” Jag var säkert inte överst på den listan men det var ett exemplariskt sätt att inleda en förhandling. Där och då var ju saken redan klar.

Den 12 april 1993 tågar MFF in på Malmö Stadion för premiär mot IK Brage. Samtliga tre nyförvärv får chansen från start och det dröjer inte länge innan hemmapubliken får jubla. Ett tidigt 1-0 följdes upp av ytterligare två hemmamål och redan i paus ledde himmelsblått behagligt med 3-0.

– Jag minns att det var strålande väder, våren kom precis som nu väldigt tidigt och det var en sådan dag som man vill ha om man ska spela fotboll, berättar Jens.

” Här hade tränarna
egna omklädningsrum
och vi spelare hade
egna skåp.”

Du gjorde ditt första allsvenska mål just på Malmö Stadion men för Djurgården, hur välkomnades du av MFF:arna?

– Jag har aldrig fått något negativt utan bara känt mig välkommen sedan dag ett. Det var stort att komma till Malmö. Under flera år hade MFF varit Sveriges bästa lag och jag fick direkt intrycket av att det var en välskött förening. Här hade tränarna egna omklädningsrum och vi spelare hade egna skåp. Och det bästa av allt var väl att man kunde gå på gräs tidigare än en kille från Umeå kunnat drömma om.

Drömstart i en tung tid

Tillbaka till premiären 1993. Målkalaset fortsatte i den andra halvleken och Malmö Stadions besökare kunde till och med kosta på sig att inte bli alltför bedrövade över en missad straff som domaren, och nuvarande ordförande för Svenska Fotbollförbundet, Karl-Erik Nilsson tilldelade oss. 7-0 och Malmö FF fick en drömstart på säsongen.

– Jag minns det mycket väl, det var ju min första riktiga match för Malmö FF. En premiär är alltid speciell för du vet inte hur bra du är. Men det här var något mycket speciellt, dagen hade mer eller mindre allt, säger mittfältaren som stannade på 204 matcher i den himmelsblå tröjan.

Tyvärr fortsatte inte säsongen i klang och jubelföreställning. Det blev tillslut en tiondeplacering i Allsvenskan – men premiärexplosionen glömmer vi aldrig.

Du, Jens, vad hittar du på nu när det inte finns någon fotboll att titta på?

– Jag har gjort en lista på tre grejer jag ska göra istället för att gå runt och vara frustrerad över coronaviruset.
Vill du ha den?

  • Rita vårt sommarhus.
  • Ta reda på vad Atalanta gör ute på fotbollsplanen för den fotbollen de spelar är helt unik. Det är något vi aldrig sett tidigare.
  • Hjälpa dem som behöver hjälp.

LAGUPPSTÄLLNING

Jonnie Fedel
Henrik Nilsson, Peter Jönsson, Torbjörn Persson, Stefan Alvén
Jens Fjellström, Patrik Olsson, Anders Andersson, Mika Nurmela
Peter Hillgren, Fredrik Dahlström

Målskyttar

Dahlström (2), Nurmela (2), Jönsson, Anders Andersson, Patrik Andersson

publik

3 395 åskådare

huvudpartners

officiella partners