”Himmelsblå dominans både på plan och läktare”

Publicerad 19 augusti 2013

I delad serieledning har Malmö påbörjat sin svåra matchperiod mot tänkbara toppkonkurrenter. I söndags slog vi AIK hemma och idag var det dags för Kalmar borta. Kalmar är måhända inte vad man spontant ser som en toppkonkurrent men de är med där uppe i tabellen, och att de är obesegrade på hemmaplan så här långt in på säsongen inger respekt.

Kalmar visade under första kvarten varför man är obesegrade på hemmaplan. De var både djärva och aggressiva i sitt spel och lät inte Malmö hitta någon ordentlig rytm. Deras anfall och mittfält jobbade hårt med att tränga MFF så fort de hade boll och vid ett flertal tillfällen lyckades de bryta Malmös spel och kunde ställa om. Dessbättre fortsatte Malmö att spela ett kompakt försvarsspel och Kalmar tilläts inte komma in i boxen när de själva hade boll. Samtidigt som hemmalagets aggressiva press gjorde det svårt för MFF att etablera sitt eget så var det också något som erbjöd stort utrymme för MFF när man väl kom igenom. Ytorna uppstod dels mellan deras backlinje och mittfält, men framförallt bakom deras backlinje. Detta utnyttjade MFF i den 12:e minuten då Albornoz lyfte upp till Forsberg som i trängt läge kunde förlänga till Eriksson. Thern och Rantie följde med när de enorma ytorna visade sig. Eriksson avancerade in i utkanten av straffområdet innan han lyfte in den långt till Thern som ställde sig själv fri genom att sakta ner när Rantie drog med sig backarna. På volley placerade Thern säkert in bollen till höger om Berisha i Kalmarmålet. Thern hade haft några mindre lyckade ageranden innan detta så det måste varit skönt för honom att inleda målskyttet.

Annars var det inte mycket av värde som hände under halvleken. Malmö kontrollerade matchen men hade inte det offensiva flyt som vi vant oss vid. Med undantag av en farlig situation då Jansson fick sträcka ut ordentligt för att avvärja så skapade inte Kalmar några direkta farligheter. Den hetaste sekvensen var när hemmalagets Holmvik tryckte till Hamad bakifrån med knät vilket lagkaptenen belönade med en rätt ful eftersläng. Det var nog tur för Hamad att han missade för annars hade sannolikt det röda kortet kommit fram. Det hela slutade dock med att spelarna fick varsitt gult kort.

Malmö hade betydligt mer bollinnehav och kontrollerade matchen när halvleken blåstes av. Man hade 1-0, spelade säkert och lät inte Kalmar komma till några större målchanser. Men relativt till den fina fotboll detta lag spelat tidigare under säsongen så kändes det ändå inte riktigt tillfredsställande. Denna passivitet skulle emellertid de himmelsblå råda bot på under andra halvlek.

Om det var Kalmar som tröttnade eller MFF som la in en växel till är svårt att säga, men spelet öppnades upp rejält under andra halvlek. Plötsligt fick MFF tillbaka spelglädjen och man dribblade, fintade och spelade allmänt fin fotboll. Men framförallt så skapade man målchanser och gjorde mål på en god andel av dem. Och Kalmars försök att hindra dem, som lyckats så bra i första, kom helt till korta i andra.
2-0 kom i den 55:e minuten. Halsti spelade in mot Rantie som släppte till Eriksson utanför straffområdet. Eriksson såg inte ut att ha mycket utrymme och måste haft ett sjätte sinne för att veta att Berisha stod några meter för långt ut. Det faktum att han inte tittade upp utan helt litade på sin instinkt gjorde det bara så mycket vackrare när han med vänsterfoten lyfte bollen över Berisha och in i mål. En magnifik uppvisning av teknik, kyla och spelsinne!

3-0 kom i den 76:e minuten efter att Eriksson fått bollen högt upp på mittfältet av Friberg. Han såg ut att vilja ta skott själv men släppte istället tillbaka den på djupet mot Friberg. Mittfältaren löpte på insidan av Kalmarförsvararen, passningen kom på utsidan, och Friberg sköt på första tillslaget. Bollen rullade in vid det vänstra hörnet, och nu stod det klart att Kalmars förlustfria svit skulle brytas, och att Malmö påbörjat en ny segersvit.

Så i 81:a minuten kom det jag, och många med mig, väntat och hoppats på. Guillermo Molins hade blivit inbytt med halvtimmen kvar då Forsberg gick ut. Forsberg hade för övrigt varit en av Malmös piggaste spelare under första halvlek men hade kommit ut matchbilden något i andra, och kanske visste han att Molins skulle få sin chans idag på hans bekostnad. Molins var taggad till tusen och det var imponerande att se hur väl han smälte in i laget och det fina spel MFF nu förde. Men det syntes att han ville göra ett mål. Så i 81:a minuten smög han in i straffområdet och fick bollen felvänd med en försvarare tätt i ryggen. Med första tillslaget vände han bort sin försvarare och med andra dundrade han in bollen vid främre stolpen. Guille är älskad i Malmö och det finns inte någon med himmelsblått hjärta som inte skulle unna honom detta mål! Självklart var det än en gång Eriksson som stod för passningen – vår nr 7 stod idag för ett mål och tre målgivande passningar och av många formstarka spelare är han den som står ut mest.

Detta var målen, men det finns så mycket mer att berömma hos dagens MFF. Ricardinho och Albornoz gjorde än en gång mycket bra insatser på sina kanter, både defensivt och offensivt. Jansson och Johansson stod för en närmast komplett prestation då de lyckades avväpna så gott som varje försök Kalmar gjorde att komma igenom. Fyra olika spelare gjorde mål, och att två av dem var inhoppare vittnar om truppens bredd. Utöver detta kan man inte låta bli att nämna den tolfte spelaren, MFF-klacken, som närmast gjorde Guldfågeln till hemmaplan för de himmelsblå.

Kalmar reducerade på matchens sista spark. Vid straffområdeslinjen fick Ismael till ett bra avslut som Dahlin inte kunde avvärja. Något retligt att en annars perfekt genomförd halvlek skulle ”förstöras” av det men i slutändan så hade detta ingen större betydelse. Malmö gjorde en riktigt bra match med en stabil första halvlek och en fantastisk andra! Nu är vi i serieledning, förvisso med en match mer spelad än HIF, men det känns inte omöjligt att vi ska kunna hålla den positionen med tanke på den nuvarande formen. MFF 2013 är så djupt präglat av spelglädje och självfötroende att man på allvar börjar känna att den här gången ska verkligen guldet hem till Malmö.