Halvvägs genom allsvenskan

Publicerad 06 augusti 2002

…och dags för den månatliga summeringen med Tom Prahl. Som tycker reaktionen mot Elfsborg var naturlig, som hoppas på fyra poäng innan en seriefinal mot ÖIS, och som på begäran briefar om spelarna som haft svårt att nå startelva och bänk.

Halva allsvenskan är spelad för MFF, som efter en juli månad i full framgångsparitet med maj ligger på andraplats i tabellen. Fortsatt himmelsblå lagerskörd med fyra allsvenska segrar plus avancemang till semifinal i cupen, men också två kvistar malört i matcherna mot Sundsvall och Elfsborg. Ett alldeles speciellt omnämnande bortom serielunk och poängräkning förtjänar förstås den snudd på historiska triumfen borta mot IFK Göteborg (0-4) samt derbyfesten i måndags mot Landskrona BoIS (2-1); segrar som stärker föreningens själ och värmer blå hjärtan.

Trots att den månatliga summeringen med MFF-tränaren äger rum dagen efter förlusten mot Elfsborg har alltså Tom Prahl anledning att vara rätt nöjd med läget.
– Maj och juli har varit oerhört framgångsrika, så jag hoppas att vi inte ska tillbaka till april nu när vi kommer in i augusti… 24 poäng på 13 matcher visar att vi gått framåt både poäng-, placerings- och spelmässigt sedan de första omgångarna. Åtta vinster och fem förluster – någon av vinsterna, men även någon av förlusterna, kunde i och för sig ha slutat oavgjort. Sundsvall blev den lilla plumpen i protokollet när vi spelade mycket hemma, annars gick det bra. Matchen mot Halmstad, de bägge matcherna mot Örebro och så Landskronamatchen byggde upp den trygghet och säkerhet på hemmaplan som saknades i början. 24 poäng på 13 matcher – det genererade i mitten på 90-talet – när Göteborg dominerade – en tredjeplats.

Eller varför inte jämföra med Halmstads BK 1997, samma poäng och samma 8 0 5-serie. Det slutade med SM-guld.
– Vi släpper fortfarande in för mycket mål. Sexton mål på tretton matcher indikerar något över 30 mål totalt, och man vinner ingen serie på över 30 insläppta.
Fast halvvägs genom allsvenskan årgång -97 hade HBK 20 mål i baken, och ”bara” 23 framåt, att jämföra med MFF:s 27… fast under andra halvan var HBK:s målfacit imponerande 26-7. En utmaning!

– Om vi ska bli ett riktigt, riktigt bra lag måste på sikt det totala försvarsspelet leda till att vi släpper in färre mål. Och så måste vi bli vassare på att göra mål på fasta situationer, där tillhör vi de sämre i allsvenskan.
Hur kan det komma sig?
– Det tar tid att bli bra på fasta situationer. Vad gäller skott vid frispark har vi inte någon riktig specialist, vi har ingen Tommy Jönsson, där man vet att det kan hända något farligt varje gång från 30 ner till 16 meter. Concha har däremot blivit bra på att serva vid hörnor, han fick in ett par som var riktigt bra och som resulterade i mål mot AIK och Örebro. Vi nöter frisparkar på träning, men det tar tid, och det är precis som det övriga spelet, framgång föder framgång.

Beror framgångarna på att allt fler bitar börjar falla på plats i det långsiktiga utvecklingspusslet, eller är det vinnartrenden som är så stark?
– En kombination. Försvarsmässigt har vi lyft oss lite grann, om än vi som sagt fortfarande släppt in för många mål. Anfallsspelet har blivit bättre, ett antal spelare har gjort mycket bra ifrån sig. Peter och Niklas är idag seriens bästa forwardspar. Att Ijeh inte kan göra mål i varje match tillhör ju saken, man kan inte förvänta sig att han gör 30 mål. Sedan har också Erik överraskat positivt, han har dessutom börjat gjort lite mål. Hasse har hållit en väldigt hög nivå, och har nästan blivit vår nyckelspelare – det har gjort att vi klarat oss så pass bra.

En källa till oro kan vara det faktum att julis bägge förluster tillkom på liknande sätt – mot lag som backade hem och gav MFF ytor och tid att trilla boll och bygga upp spel – vilket sänkte tempot och skärpan – för att sedan kontra effektivt mot en ”hög” backlinje vid tillfälle. Har ni svårt med den matchbilden?
– Det är vi inte ensamma om, det är många andra lag som har samma problem. Insaterna mot Sundsvall och Elfsborg är en kombination dels av att svårigheten att hantera situationen när vi får mycket ytor och plats, då vi drar ner på tempot istället för att sätta fart på bollen. Dels saknar vi den där riktiga aggressiviteten som vi har mot HBK, Göteborg och Landskrona. Det är naturligt med en reaktion, speciellt efter ett derby som kostar mycket kraft. Man satsar väldig mycket mentalt, och efter en stor upplevelse av att spela inför mycket folk och ha framgång är det klart man andas ut lite. Och det lilla räcker för att inte vara hundraprocentigt skärpt. Nä, nä – vi är ingen segermaskin, inga robotar, vi kommer så klart att förlora matcher och det får vi acceptera.

Hur många såna här matcher har ni råd att förlora för att bli kvar i toppen?
– Förlorar vi två, tre matcher i rad börjar oron. Det är jätteviktigt att komma upp igen och vinna nästa match efter en förlust, som i cupmatchen mot Örebro efter förlusten mot Sundsvall. Sedan fick vi två vinster till, så det blir viktigt mot Norrköping och Djurgården. Till spelarna sa jag vid genomgången inför Elfsborg att ett kortsiktigt mål är att när vi kommer till Göteborg och skall möta ÖIS, så ska vi både poäng- och placeringsmässigt ligga till så att den matchen blir viktig och att vi verkligen har chansen att påverka. Nu betyder det att … om vi kunnat ta fyra poäng på de kommande två matcherna har vi sannolikt en tidig seriefinal mot ÖIS.

Är du imponerad av Örgrytes framfart i årets allsvenska?
– Ja. De har ju bara förlorat en match, och släpper inte till mycket försvarsmässigt. Nu har ÖIS liksom tidigare HBK fått behålla kontinuiteten ett par år både på spelar- och ledarsidan. De har kunnat spela ihop ett lag. Men de hade aldrig legat i den positionen om de inte fått de här två brasiliarnarna. Med Joachim Karlsson och Christian Hemberg tror jag inte de varit så effektiva. Det är märkligt, och lite skrämmande… att man kan ta spelare från Brasilien som inte tillhör A-lagsfolk därnere och att de kommer hit och gör så bra ifrån sig. Det händer kanske att de står ivägen för våra egna talanger, men de här spelarna från Sydamerika och Afrika är trevliga färgklickar i allsvenskan och allra oftast ödmjuka och ambitiösa killar att ha att göra med.

Vad tycker du om allsvenskan hittills i år?
– Den kommer säkert att bli precis lika jämn som den varit de senaste åren, risken [läs: chansen (red)] är väl uppenbar att vi får ett nytt mästarlag igen. Sedan Göteborg vann i miten på 90-talet har vi haft nya mästare varje år – HBK, HIF, AIK, HBK igen och så Hammarby – i år kan det bli ÖIS eller Malmö. Skillnaden mellan topp och botten är oerhört små, vi kommer att få se ett antal skrällar framöver från dem därnere, till exempel Halmstad och Elfsborg. Det är svårt att sia om vem som skall klara ut det här. Jag hoppas vi kan vara med.

Att laget släpper till för mycket och att försvarsspelet kan förbättras beror delvis, som tidigare konstaterats, på en ny och förhållandevis orutinerad backlinje plus en ny målvakt. Licensstrulet och avstängningar har bidragit till att kombinationerna varit många. Under senaste tiden har Matias Concha varit skadad, Olof Persson tillkommit och Jussi Nuorela spelat in sig.
– Om han har spelat in sig vet jag inte. Jag tyckte Jussi skulle få en chans att visa vad han gick för, och då ska han få mer än en eller två matcher. Det finns många mittbacksalternativ. Om vi betraktar Danne som mer eller mindre given, så finns både Mete Jussi, Jörgen och Olof. Även om folk är friska och hela, ser man inte att vi har en gjuten backlinje, som framgångsrika lag ofta har. Mete och Jörgen har fått spela både mitt- och ytterback. Olof Persson kommer att få chanser på vägen, även om han ligger rätt mycket efter.

Trots akut ytterbacksbrist var backlinjen strålande mot IFK Göteborg och Landskrona.
– De gjorde väldigt bra ifrån sig i de matcherna, men mot Elfsborg var det inte så, även om den matchen inte bara ska skyllas på försvaret utan hela laget. På sikt får vi nog nytta av den erfarenheten. Jag förväntar mig att Concha kommer tillbaka. Det är nte riktigt bra att ha mittbackar som ytterbackar. Det õr klart – i landslaget har det gÕtt bra och õven de hõr tvÕ matcherna. Men kan man ha en spelare som Concha som õr stabil bakÕt, fÕ med hans kvaliteter offensivt och pÕ fasta situatione sÕ tycker jag han õr en tillgÕng.

PÕ mÕlvaktssidan har Mattias Asper tillkommit i en võrvning som ÷verraskade fotbollssverige, nu ser det ut som om han spelat in sig i laget?
– Det ser ut sÕ, ja, men – det finns inget att tjõna pÕ varken f÷r mig, laget eller klubben av att nõrmare kommentera sÕdana hõr frÕgor. Det õr bara i tidningar och media som man spekulerar i att peta mÕlvakter efter en match. Nõr vi nu ger Mattias chansen gõller det ÷ver en serie matcher, inte bara en eller tvÕ.

I MFF:s rekordstora trupp – f÷r nõrvarande 29 man plus lõrlingar – õr det nõr allt kommer omkring ett begrõnsat antal som varit bofasta i eller pÕ bõnken till representationslaget. Bakom dessa 16-17 spelare finns ett gõng som kõmpar och sliter pÕ trõning och i B-laget. Var befinner sig de i sin form och utveckling? Korta Prahl-omd÷men om…

…Billy Berntsson. 4 allsvenska matcher, 6 B-lagsmatcher. Spelade de inledande matcherna f÷r att sedan falla bort frÕn A-lagsaktualitet:
– Billy fick flygande start och var en viktig bricka nõr vi spelade in en backlinje tidigare i vÕras, men har haft det svÕrare sedan. Som mÕnga andra b÷r han renodla sitt spel lite mer och f÷rbõttra huvudspelet. Men han õr ung õnnu, och kommer nog att bli bra fram÷ver.

…Jeppe Vestergaard. Inga allsvenska matcher, en bõnknotering, 6 B-lagsmatcher. Borta tre mÕnader pÕ grund av licensstrulet.
– Jeppe har haft problem med lite smÕskavanker, bÕde axeln. Sedan har ju Mikael Roth ocksÕ varit en positiv ÷verraskning under vÕren, och han har hÕllit Jeppe utanf÷r. Sedan har Jeppe ocksÕ haft vissa problem att anpassa sig till den svenska spelstilen, som õr lite fastare i formen õn danskarnas vad gõller fsspel. Det õr f÷r honom frÕga om att i f÷rsta hand vara i form och i andra hand att hitta rõtt i vÕrt f÷rsvarsspel.

…Robert Kjellin. Inga allsvenska matcher i Õr, 1 as bõnk-, 1 cup bõnknotering, alla B-lagets 10 matcher frÕn start.
– Kjellin har tuff konkurrens. Vi har tre ytterbackar till h÷ger – Concha, Billy Berntsson och Kjellin, och sÕ har vi spelat med Mete ocksÕ. SÕ det õr klart att Robban kõnt att det varit lÕng võg fram och han har ju ocksÕ varit intressant f÷r andra klubbar, sÕ det õr inte om÷jligt att han hamnar nÕgon annanstans i lõngden. Han g÷r ett bra jobb pÕ trõning och õr en fin ledarfigur i reservlaget, men har rõtt sÕ lÕngt fram till en ordinarie plats i A-laget.

…Ivan Milosevic. Inga as matcher, 8 B frÕn start (2 mÕl).
– Ivan kan jõmf÷ras med lõrlingarna. Han har absolut tagit steg framÕt och fortsõtter ligga i.

…Jon J÷nsson. 1 as match frÕn start, tvÕ bõnk varav 1 inhopp. 7 B (1 mÕl) Skadedrabbad under delar av vÕren och sommaren.
– Han har varit borta alldeles f÷r mycket. Tekniskt sett har Jon en jõtteh÷g potential, han õr oerh÷rt skicklig och kvick med boll. Men han g÷r f÷r mycket punktinsatser f÷r att sedan f÷rsvinna ur spelet, det õr frõmst spelet utan boll som Jon mÕste f÷rbõttra, f÷rsvarsspelet tillsammans med andra, hela tiden. Det õr det sista steget f÷r honom. ─ven uthÕllighet och tÕlamod, det gõller ju alla unga spelare.

…Kenneth Gustavsson. Inga as matcher i Õr, 2 bõnk i cupen, 10 B (6 mÕl).
– Kenneth har gjort võldigt bra ifrÕn sig utifrÕn sina f÷rutsõttningar, han har ocksÕ gÕtt framÕt och ligger hela tiden pÕ grõnsen till en plats pÕ bõnken. Han har gjort ganska mycket mÕl i reservlaget, och har varit en av de ledande, drivande spelarna dõr. Kenneth har blivit lite kvickare och rappare, det sista steget f÷r honom õr ytterligare en tempoh÷jning och lite mer uthÕllighet. Tekniskt sett och i huvudspelet g÷r han bra ifrÕn sig.

…Fredrik Andersson. 5 B-inhopp (1 mÕl) LÕngtidsskadad sedan f÷rsõsongen -01, nu õntligen skadefri.
– Han har haft mycket elõnde, och var utlÕnad till Kristianstad under dela av maj och juni. Nu õr han igÕng igen och gjorde ett jõttebra inhopp i reservlaget senast. En duktig fotbollsspelare som mÕste fÕ spela en rad matcher under en lõngre period innan man kan ge ett omd÷me om honom.

…Bovar Karim 8 B, 1 frÕn start (1 mÕl).
– Bovar Karim beskrevs som en võrldsstjõrna i media nõr han kom hit, men õr fortfarande lõrling egentligen. Men – han har absolut gÕtt framÕt sista tiden; spelaat med st÷rre disciplin och st÷rre kollektivt tõnkande. Kan han fortsõtta sÕ och kombinera med sitt individuella kunnande kan han bli võldigt bra pÕ sikt.

…Markus Rosenberg. 4 as bõnknoteringar, 3 inhopp, tvÕ bõnk i cupen, 1 inhopp. 8 B (9 mÕl).
– Mackan har gjort mycket mÕl i reservlaget och õr en duktig forward. Han lider sÕklart av den enorma konkurrensen bland vÕra anfallsspelare. Han fÕr bita ihop, fortsõtta kriga och g÷ra bra matcher och trõningar.

NÕ, halva serien spelad, halva kvar. Med tanke pÕ framgÕngarna, andraplaceringen och begynande guldspekulationer – har du funderat pÕ att att õndra mÕlsõttning f÷r sõsongen?
– Jag har ingen mÕlsõttning sjõlv, vi har en gemensam mÕlsõttning. GrundmÕlsõttningen õr att hõnga kvar, den realistiska mÕlsõttning topp 7 har vi nu en bra m÷jlighet att kunna uppfylla, sedan har vi en barriõrmÕlsõttning som õr SM-guld eller spel i Europa, det vill sõga topp tvÕ eller cupseger. DÕ har vi gjort nÕgot riktigt bra, nÕgot ut÷ver det vanliga. Nu ÕterstÕr den intressantaste hõlften. Vi har ju fantastiskt mÕnga intressanta hemmamatcher – Hammarby, HIF, G÷teborg, AIK – samtidigt som vi ocksÕ har en period i oktober med tre bortamatcher i strõck, dÕ vi fÕr betala tillbaka den hõr hemmasviten. Det õr svÕrt att sõga vart det hõr bõr ivõg, men jag tror õndÕ vi har ett sÕ pass stabilt grundspel att vi kommer att g÷ra bra ifrÕn oss fram÷ver. Om det sedan leder till medalj… det fÕr vi se.

/Intervju: Tobias Christoffersson