Fullt i kombihallen på årets första träning

Publicerad 18 januari 2012

Årets första träning var riktigt välbesökt. Totalt såg över 700 personer träningen. Ramsan som sjungs på bortamatcher när publiksiffran presenteras, ”…det har vi på träning”, är alltså inte helt överdriven.

Träningen inleddes med att Rikard Norling hälsade publiken välkomna och tackade dem för stödet förra året. Framförallt framhöll han stödet när vi hade tre matcher på fem dagar:

– Utan er energi hade vi aldrig tagit nio poäng på de matcherna.

Det var en aningen decimerad trupp som tränade men det märktes att alla var glada över att vara igång igen. Daniel Andersson gjorde sin första träning som tränare men erkände efteråt:

– Man blev lite sugen att hoppa in.

På det efterföljande medlemsmötet fick Daniel också frågan om han nu med sin 434 matcher siktar på 500 innan spelarkontraktet går ut 2013:

– Nej, jag tror det blir tufft, menade han skrattande. Men en och annan träningsmatch blir det på försäsongen så att jag är redo om det skulle behövas.

Än ska man inte räkna bort vår kapten, för det är han fortfarande enligt Rikard Norling:

– Spelar Danne är han vår kapten. Det finns inget annat. Sen får vi se hur vi löser det när han inte spelar.

Träningen var anpassad för supportrarna och man hade låg belastning. Störst jubel blev det under skotträningen när Alex Nilsson bröstade ned bollen och drog till på volley upp i krysset. Skottträningen leddes av Jörgen Pettersson som efteråt menade att den kanske inte var typisk för hur han kommer att jobba:

– Istället kommer jag oftare ta ut tre-fyra man ur gruppen och köra individuellt bredvid. Det handlar om att nöta situationerna. Sen sitter mycket i huvudet. Du måste tro på att du ska göra mål.

Efter träningen bjöds medlemmarna in till 1910 för en kort analysa av 2011 av Håkan Jeppsson och Per Nilsson, presentation MFFs sportorganisation under Per Ågren och hur den ska utvecklas framöver samt en avslutande pratstund med den nya tränarstaben.

De brännande frågorna inför mötet var ekonomin och säkerhet. Här poängterades att man har koll på ekonomin. Det väntar inga överraskningar och budgeten är i balans och pekar på visst överskott. Det som skapat förvirrande rubriker i media är när man försökt rapportera om hur Europaspelet har påverkat ekonomin. Per Nilsson förtydligade att samtidigt som Europaspelet ger ett stort tillskott i kassan, så kom vi från ett år med 30 miljoner i förlust och under hösten tappade vi stora intäkter i Allsvenskan när publiksiffrorna störtdök. Trots detta behöll man balansen i budgeten och nu pågår ett intensivt arbete för att lägga den sista handen vid 2012 års budget. På frågan om det var ekonomin som gjorde att MFF inte köpte Emil Krafth svarade Per Ågren:

– Det är alltid en kombination. På högerbacken har vi Ulrich ett år till och bakom honom finns Filip Stenström som vi gärna vill se hur han utvecklas. Vi var intresserade av Emil, men när HIF kom in och drog upp priset rejält kände vi inte oss tvingade att gå med.

Per Ågren gick långt ned i detaljerna och vi kommer återkomma till dessa i fler artiklar längre fram här på mff.se. Sen levererade han nog dagens största nyheter när han berättade att vi ska möta Celtic borta den 6 mars och Viking Stavanger under Åge Hareide och Pep Clotet den 10 mars. Kul och utmanande matcher som spinner vidare på höstens internationella spel.

Även under medlemsmötet blev det jubel och applåder. Blanda annat två långa stående välkomnande applåder för den hemkomne Jörgen Pettersson och MFF-ikonen Daniel Andersson. De satte sedan sin prägel på kvällen genom ett skönt tuggande på varandra när de pratade om sin gemensamma bakgrund i klubben och landslaget (Daniel kom inför säsongen 1995, Jörgen lämnade under sommaren samma år. Bäda representerade Sverige runt millenieskiftet och var med i EM-slutspelet 2000.) ”En liten, ettrig, irriterande typ” tyckte Jörgen om Daniel när han mindes första tiden tillsammans i MFF.

Simon Hollyhead berättade om sitt jobb med att utveckla spelarna för att de ska klara att prestera på en högre fysisk nivå, utan att dra på sig skador. Här har han bland annat besök Milan Lab och West Bromwich över julledigheten för att utbyta tankar och idéer. Det var alltså inte bara för att lära:

– Jag fick inbjudan från Milan i samband med matchen i somras. De var väldigt imponerade över hur vi spelade och den fysiska nivån våra spelare hade.

Simon är Westbromwichsupporter och upplevde det därför dubbelt stort att träffa Roy Hodgson där. Han kunde berätta att Roy fortfarande följer MFF och var mycket ivrig på att uppdatera sig om truppen och matcherna på sistone.

Rikard Norling gav sig i sin tur på att renovera en Buick. Han såg Jörgen Pettersson som den nye förgasaren som ska ge mer krut i motorn medan Pontus Jansson som just nu lyser av självförtroende kan ses som de vackert kromade detaljerna. Sen förlorade han publiken när det allmänt började spekuleras i vad de övriga spelarna var. Man kan misstänka att det framöver kommer funderas en hel del i supporterled över vem som är stötdämparen och vem som är kardaxeln i kommande laguttagningar?

En trevlig kväll tillsammans med de ca 200 medlemmarna på plats avrundades med att Jörgen Pettersson kort sammanfattade målsättningen för 2012:

– Guld!