Från medlemsmötet

Publicerad 15 april 2008

På måndagens medlemsmöte presenterade sig MFF:s tillträdande VD Pelle Svensson för det hundratal medlemmar som var på plats. De fick också intressant information om allt från hur Stadionbygget fortskrider till premiären av MFF:s Klubb-TV i slutet av april. På plats var också Roland Nilsson för att säga några ord om de första matcherna:
– Vi kunde haft fler poäng och spela riktigt dålig fotboll. Då tar jag hellre några färre poäng nu i början om jag ser att vi har något som kan bli riktigt, riktigt bra.

Ett hundratal medlemmar samlades i Baltiska Hallens östra foajé måndag kväll för det första av årets tre medlemsmöten. De fick information om vad som händer och vad som är på gång från olika delar av verksamheten, från Klubb-TV-premiär till parkeringsproblematiken kring den nya arenan. MFF:s tillträdande VD Pelle Svensson och evenemangsansvarige Patrik Lindell presenterade sig för medlemmarna, men först ut var Roland Nilsson som gav sin syn på lagets inledning av säsongen.

Det nya måste få tid att sätta sig
– Vi har börjat på någonting som är nytt, och som måste ta tid att sätta sig, annars är vi tillbaka på ruta ett. Det kommer att bli bättre och bättre, men det kommer också att vara matcher där det inte riktigt stämmer. Så är det när man börjar på någonting nytt, men nu gäller det att lugnt och sansat jobba vidare på den inslagna linjen, sa Roland Nilsson apropå lagets poängmässigt trevande inledning.
– Om man är pessimist säger man att vi ifjol hade åtta poäng efter fem omgångar, och vinner vi mot Gefle så har vi sju. Men är man optimist säger man att vi i motsvarande match tog en poäng och vid vinst mot Gefle ligger vi sex poäng mer än ifjol, flikade Patrik Jandelin in.
Bara att välja!

Roland om de inledande matcherna
– Vi fick en bra öppning mot IFK Göteborg, där vi visade hur bra spelet kan bli när det väl stämmer. I matchen mot Djurgårdenfick vi vårt första test på när det inte fungerar, då spelarna inte klarade av att göra vad vi kommit överens om. Mot Elfsborg gjorde vi en bra match, men vi fick inte med oss några tre poäng där heller. Mot TFF visste vi att de skulle backa hem och ha ett väldigt lågt försvarsarbete, det är ett lag man måste få hål på, tyvärr fick vi inte det.
Efter de inledande matcherna börjar röster höjas för att förändringar i laget ska göras, andra spelare matchas. Roland Nilsson tog avstånd.
– Efter en bländande start mot IFK Göteborg där man tror att allt sedan ska gå på räls till att det blir lite hack i maskineriet då och då – om vi då ska börja byta ut spelare hit och dit får inte spelarna någon trygghet, och vi kan glömma att vi har något eget spel. Klarar vi av att prestera det vi ska i matcherna och om bollen också med lite tur studsar rätt, så kommer också segrarna framöver. Vi kunde haft fler poäng och spela riktigt dålig fotboll. Då tar jag hellre några färre poäng nu i början om jag ser att vi har något som kan bli riktigt, riktigt bra.

Skynda långsamt med de unga
Roland Nilsson gav också sin syn på ett konkret exempel till förändring i laget: att ge unge Agon Mehmeti chansen från start efter några bra inhopp.
– Agon har kommit in ett antal gånger och gjort väldigt bra ifrån sig. Men det är stor skillnad på att starta en match och hoppa in. Sitter man på bänken har man ingen press på sig att prestera över huvud taget, när man hoppar går man bara in och gör sitt allra bästa, allt är bara positivt: man kommer in med pigga ben mot tunga hos dem som kanske spelat i 70 minuter – den effekten är stor. Lägger man ansvaret att prestera på en yngre spelare genom att låta honom spela från start finns risken är att han kanske inte lyckas utan kanske till och med misslyckas – och så är vi på väg att förstöra en talang direkt när vi fått fram en. Det är viktigt att skynda långsamt med de unga spelarna.

Pelle Svensson: rejält lyft inom räckhåll
Efter Roland Nilsson var det dags för två nya ansikten att presentera sig för medlemmarna. Först evenemangsansvarige (anställd av det av MFF helägda bolaget Malmö FF Event AB) Patrik Lindell, som berättade lite om sig själv och vad han ska arbeta med (läs mer om Patrik i programbladet till Geflematchen). Sedan MFF:s tillträdande – i början av juni – VD Pelle Svensson, som presenterade sig själv (läs mer om Pelle Svensson här)
och berättade lite om hur han ser på klubben och sin roll.
– Det ganska väl bäddat; förutsättningarna är goda. Det ska ganska mycket till för att vi över tid inte ska kunna lyfta oss rejält. För det första har vi den fantastiska arenan, som kommer att generera större intäkter. Hanterar vi kostnaderna klokt, kommer det att ge förutsättningar för idrotten att utvecklas. Det är viktigt att konstatera att målsättningen med den här verksamheten inte primärt att tjäna pengar och visa ett gott resultat. Det viktigaste är att prestera resultat som ni medlemmar och som fansen kan vara stolta över. Sen ska vi förstå göra detta med god ekonomi.

Tålamod och uthållighet
Pelle Svensson betonade det långsiktiga perspektivet i den nya tränarduons arbete, och ”manade” till tålamod och uthållighet.
– Vi har en ledarduo inom det idrottsliga som har en väldigt sund inställning: låt våra egna ungdomar bilda basen för framtiden. Vi börjar nu bygga någonting som på sikt – kanske inom några år – ska ge oss toppresultat. Och då får vi ha lite tålamod allihop, lite uthållighet – och låta proffsen på detta arbeta. Jag tycker det ser oerhört positivt ut.

MFF:s Klubb-TV – premiär 29 april
Patrik Jandelin berättade att Malmö FF har inlett samarbete med Kanal Lokal, och börjar sända ett halvtimmeslångt program varje vecka med start tisdag 29 april.
– Innehållet i programmet kan vara lite allt möjligt, det finns inga fasta ramar. Diskutera senaste matchen och nästa ska vi göra, men det är inte huvudpoängen – det görs så mycket redan i traditionella media, bloggar och så vidare. Vi ska försöka lyfta fram andra delar av Malmö FF, till exempel ungdomsverksamheten, den nya arenan, historik etcetera. Och det kommer att finnas möjlighet att påverka innehållet.

Besked i maj om årskort till Swedbank Stadion
Många undrar hur det blir med årskort till Swedbank Stadion; platser, priser, förturer och så vidare. Patrik Jandelin:
– I början av maj går vi ut med fullständig information. Alla med årskort 2008 får ett personligt brev med all information om sektioner, platstyper och priser. De som vill sitta tillsammans kan göra en gemensam ansökan.

P-platserna svårknäckt stadionnöt
Arenachef Mats Engqvist gjorde en översiktlig dragning om hur arbetet – på många fronter – går framåt med allt till och kring Swedbank Stadion. Några punkter:
Parkeringsproblematiken. Med stadionbygget har 750 P-platser försvunnit, och närmare hur parkeringssituationen ska lösas i framtiden är ännu oklart
– Det finns ingen enkel lösning att prioritera, sa Mats Engqvist.
P-platser bakom Malmö Stadions södra läktare kan vara en möjlighet, men rent generellt får nog fler åskådare använda sig av kollektivtrafiken. När Citytunneln är kvar blir stationen vid Triangeln närmaste stora anknytning utöver de stadsbussar som går ända fram till Stadionområdet.
Bildskärmar upphandlade. Swedbank Stadion får två storbildsskärmar på över 50 kvadratmeter vardera på varje kortsida. Inomhus kommer det att finnas 130-150 TV-skärmar så att man inte missar något om man är ute och handlar.
Elljus och sophantering upphandlad. Nu är det också klart med elljus till arenan; elljuset kommer att sitta på taket till långsidorna. Även sophanteringen är upphandlad, miljöprofilen är viktig, det blir sopsortering.
Nytt biljettsystem övervägs. Funderingar finns på att infra ett nytt biljettsystem, men isåfall längre fram i tiden.
– Vi är inte beredda att byta biljettsystem till nästa säsong, med tanke på den korta övergngstiden, och U21-EM – men biljetthanteringen är något vi funderar över, sa Mats Engqvist.
Bara tio loger kvar. På frågan om hur det går med försäljningen av de 53 logerna till Swedbank Stadion kunde försäljningschef Magnus Svensson berätta att endast tio loger finns kvar till försäljning, resten är sålda.

Öppet hus för medlemmar i Swedbank Stadion
Under Övrgia frågr kom önskan upp om en särskild visning av det färdigbyggda Swedbank Stadion särskilt för medlemmarna. Ordförande Bengt Madsen lovade ett öppet hus.
– Det garanterar vi. Det är klar vi ska organisera en eller två heldagar där våra medlemmar får chansen att se varje utrymme. Det lovar vi!

Och med de orden avslutades årets första medlemsmöte.

/Tobias Christoffersson