Förlust i årets sista allsvenska match

Publicerad 31 oktober 2015 i Nyheter

Två utvisningar och missade målchanser betydde 0-2 till IFK Norrköping och en femteplats i årets allsvenska.

IFK Norrköping spelade för guld och Malmö FF för en fjärdeplats i lördagens viktiga säsongsavslutning. MFF inledde matchen starkast. Redan i den andra minuten slog Jo Inge Berget ett inspel i straffområdet som Markus Rosenberg vräkte sig fram och fick en tå på. Bollen gick dock utanför målburen. Det blev också kaptenens första och sista avslut den här matchen.

I den femte minuten visade Jonas Eriksson det röda kortet direkt efter att Markus Rosenberg skickat en eftersläng på en av bortalagets spelare. Kaptensbindeln lämnades över till Kári Árnason och MFF skulle få spela nästan hela matchen med bara tio man på plan.

Inledningsvis syntes det ingen skillnad. Malmö fortsatte gå för ett ledningsmål. Efter tio minuter skickade Pa Konate ett lysande inlägg till Jo Inge Berget som nickade hårt och i bra höjd men några decimeter för långt till vänster.

IFK Norrköpings första läge kom efter drygt 20 minuters spel. Då testade Traustason skott från 20 meters håll och prickade ribban. I den 29:e minuten lyckades bortalaget bättre. Traustason vann boll på mittfältet och kunde vrida om till en omställning. Bollen skickades till Emir Kujovic som kom med fart in i straffområdet och sköt in 0-1 bakom Johan Wiland.

MFF:s bästa kvitteringschans i den första halvleken kom i den allra sista minuten. En frispark från Magnus Wolff Eikrem studsade på muren och hamnade till sist hos Erdal Rakip i ypperligt läge i straffområdet. Mittfältaren sköt dock hål i luften och domaren blåste av första 45 med ett resultat som då betydde guld för IFK Norrköping.

Matchens stora betydelse för de båda lagen syntes extra tydligt i den andra halvleken. Det smällde rejält i närkamperna från båda håll och domare Jonas Eriksson fick använda pipan frekvent. Förutom ett svagt skott från Norrköpings högerback Linus Wahlqvist som räddades av Wiland var det Malmö FF som skapade chanser.

I den 59:e minuten passade Berget fram till inhopparen Tobias Sana som vackert vände bort sin försvarare och avlossade ett skott som dock gick rätt på Mitov Nilsson i bortalagets mål. Tio minuter senare fick Magnus Wolff Eikrem lysande skottläge efter ett vackert framspel från Sana. En framrusande försvarare hann blockera till hörna.

Det kändes för ett tag som att MFF skulle kunna skapa tillräckligt mycket för att nå den viktiga kvitteringen. I den 77:e minuten blev dock manskapet ytterligare reducerat när inbytte Franz Brorsson levererade en rejäl axeltackling vid sidlinjen. Mittbacken fick sitt andra gula kort och blev utvisad.

Med nio man kvar på planen blev det för tungt för Malmö FF. I matchens sista sekunder utökade Traustason till 0-2 efter att ha fått friläge. Därmed gick guldet till IFK Norrköping och MFF halkade ner till en femteplats.

Åge Hareide efter matchen:

– Det är inte lätt. Vi har rätt intentioner och det visade vi i början. Men när vi kommer ner till tio man blir det svårt att hålla trycket uppe. Vi släpper bollen allt för lätt när de gör det första målet. Det är ett enkelt misstag. I andra försökte vi ge Berget mer stöd på topp och spelarna jobbar på stenhårt. Det är bara att gratulera Norrköping till ett välförtjänt SM-guld.

– Vår tabellplacering är för dålig. Det retar mig. I våra bästa stunder spelar vi bra fotboll och vi borde tagit fler poäng. Men vår lägstanivå är för dålig.