FK Vardar – Malmö FF 3–1

Publicerad 18 juli 2017 i Nyheter

Malmö FF ute ur Europa efter förlust i Makedonien.

Med tempofattigt spel och många avblåsningar var matchinledningen på Mladost Stadium inte det mest underhållande som skådats. Öppningen kom när Jo Inge Berget sprang sig fri och fälldes av hemmalagets målvakt. Domaren pekade på straffpunkten och Markus Rosenberg förvaltade kyligt läget till 1–0 för MFF.

Målet fick FK Vardar att ställa om till ett mer anfallsinriktat spel. Det gav kontringsmöjligheter för MFF. Med knappt tio minuter kvar av första halvlek tvingades FK Vardars målvakt till en fin räddning på Eikrems frispark som tillkommit efter en kvick omställning. I slutminuterna av halvleken skapade MFF ännu ett fint läge när Berget friställde Yotún i straffområdet. Skottet gick dessvärre utanför men MFF kunde gå till halvtidsvila med ledning i ryggen.

Andra halvlek bjöd tidigt på en ny fin MFF-chans när Berget avlossade ett skott som smekte nätmaskornas yttersida. Inte långt senare kom FK Vardars första riktigt heta möjlighet när en frispark tänkt som ett inlägg passerade klungan och ställde Wiland, som dock kunde se bollen gå utanför ramen. Om första halvlek inleddes tråkigt var det motsatt scenario i andra. Efter en hörnsituation hade FK Vardar också nickat i ribban innan tio minuter var spelade. Nästa hörna gav kvittering för hemmalaget efter att lagkapten Grncarov nått högst i nickduellen.

FK Vardars fina period fortsatte och med en halvtimme kvar fick man straffspark. Wiland räddade men till föga hjälp eftersom returen sköts i mål. Med det återgick hemmalaget till ett spel som liknande inledningen. Många avblåsningar, långa avbrott och utan något flyt i spelet. MFF hade naturligt bollinnehavet men också svårt att bryta igenom motståndarnas kompakta defensiv.

På övertid utnyttjade FK Vardar MFF:s obalans i laget och gjorde 3-1. Resultatet betydde att MFF är ute ur Champions League-kvalet.

Magnus Pehrsson efter matchen:
– Vi börjar okej och får ut mycket av det vi hade pratat om, till exempel att spela upp till våra forwards. Det ger oss friläget och straffen som ger ledningen. Men efter målet släppte vi över mycket av initiativet till dem. Det var något som vi absolut inte ville göra. De har för mycket av bollen och det blir många frisparkar, vilket gör att de äter sig in.

– I första halvlek har vi två missade frilägen som visar sig kosta oss avancemanget idag. De är helt matchavgörande. Hade de gått in hade vi stått här med helt andra miner.

– Jag tycker inte att vi gör en usel insats, utan tycker att det är en ganska jämn fotbollsmatch om du tittar på chanser och hur det ser ut. Det är idag vi förlorar men det är alla de ytterligare missade målchanserna i första matchen som gör att vi inte har gått vidare. Så man kan krasst konstatera det.

FK Vardar: Grncarov (56’), Barseghyan (61’), Nikolov (90’)
Malmö FF: Rosenberg (16’)

FK Vardar: Novak (15’), Felipe (37’), Blazevski (49’)
Malmö FF: Brorsson (18’), Konate (45’), Berget (88’), Svanberg (90’)