Fenomenal 5-0-seger över Elfsborg!

Publicerad 21 september 2009

– Vi sa att vi skulle försöka gå på knock, sa Roland Nilsson efter MFF tryckt till guldjagande Elfsborg med fenomenala 5-0 och äntligen, äntligen är vinnare på Swedbank Stadion igen.

MFF verkar återigen ha prickat in höstformen. De himmelsblå följde upp den starka vändningen mot Djurgården med att helt och hållet köra över guldjagande Elfsborg på Swedbank Stadion måndag kväll. Efter att en matchinledning med högsta tänkbara intensitet och aggressivitet gav välförtjänt utdelning i 1-0 redan i fjärde minuten (Daniel Larsson) och 2-0 i sjätte (Guillermo Molins) ägde MFF matchen och släppte inte greppet. Nej, tvärtom stärkte det på ett alltigenom imponerande sätt och gick ifrån till 3-0 innan paus (Edward Ofere) och 4-0 en kvart in i andra (Edward Ofere) – och så slutligen fantastiska 5-0 med elva minuter kvar (Daniel Larsson).

– Innan matchen pratade vi om att Elfsborg är ett väldigt passningssäkert lag, som gillar att kunna kontrollera matchen. Så vi sa att vi skulle försöka gå på knock, istället för att avvakta, sa Roland Nilsson på presskonferensen efter matchen.
– Och det var precis vad vi lyckades med i inledningen. Första fem-sex minuterna pumpade vi in bollar bakom deras backlinje, och Eddie och Daniel Larsson låg hela tiden på lur. Vi satte bra fart och bra press på Elfsborg. Daniels skott satt i krysset, och sedan fortsatte vi av bara farten. Vi fick 2-0 och så 3-0 precis innan halvlek, vilket gjorde att vi kom in med ett jäkla självförtroende i paus.

– Jag vill gratulera Malmö till en fantastiskt väl genomförd och bra fotbollsmatch; verkligen. Vi får en usel start, en enorm uppförsbacke direkt, och tappar förstås en del självförtroende. Malmö var väldigt duktiga i sin omställningsfas, duktiga på att spela förbi en eller två av våra spelare, kommenterade Elfsborgstränaren Magnus Haglund.
– Tendensen i hela matchen är att vi försöker men vi har alldeles för dålig rörelse i vårt anfallsspel, vilket gör att vi blir av med bollar och knappt spelar klart ett anfall på hela matchen. Vi är förstås väldigt besvikna på att vi inte klarade av att spela det spel vi önskar.

När MFF gick ut till halvtidsvila med 3-0-ledning var det till stående ovationer från publiken, men även om också spelarna jublade så tog ingen ut segern i förskott.
– Vi pratade om att det var 0-0 i matchen, att vi skulle försöka gå ut och göra ett nytt mål. Och vi startade bra, fick 4-0-målet efter en kvart, och efter det visste vi att ska Elfborg ha en chans måste de komma fram med mycket folk – och då kan vi utnyttja det med våra snabba spelare, sa Roland Nilsson.
– Jag är väldigt, väldigt nöjd med killarna. Att vi genomförde matchen på det här sättet, följde planen rakt igenom på ett fantastiskt bra sätt.

Var det här lagets bästa hela match under din tid som tränare?
– Med tanke på motståndet, ja. Inte bara det att vi gör många mål, vi släpper inte till någonting heller. Vi har vissa perioder där motståndaren får lite mer boll och vi måste göra ett bra försvarsarbete – och det gör vi. Vi är fullt koncentrerade, vi blir inte osäkra och börjar backa hem.

Roland Nilsson underströk liksom flera gånger tidigare självförtroendets betydelse för att det nu lossnade ordentligt under denna – fram till nu – så målsvåra säsong.
– Självförtroendet är så viktigt för de som spelar längst fram; att få göra det där målet. Då blir det annorlunda nästa gång man får en chans. Man vågar slappna av lite grann. Framför allt för yngre spelare som inte har något att falla tillbaka på. Det räcker också att bara någon får det där självförtroendet av att sätta en boll, så smittar det av sig på de andra.

En som såg svårt smittad ut var onekligen Daniel Larsson. Ett mål tidigare i år, nu två i samma match. Det första inledde kvällens rika målskörd: ett magnifikt avslut i krysset på pass från Ricardinho.
– Ricardinho sätter mig i en löpduell med teddy Lucic, jag försöker fokusera på att ta mig in i banan och avsluta i bortre – och det lyckades, kommenterade Daniel.
Det andra  målet rundade av storsegern: säker nick på inlägg av Jiloan Hamad. Och nickmål, det är något alldeles exklusivt för hör176 centimeter långe Daniel:
– Det andra i karriären! Jo, faktiskt! Det är ju inte så ofta jag kommer upp i lägena… men det var ett väldigt fint inlägg.

Liksom på Stockholms Stadion stod Guillermo Molins för en tongivande insats. Han nickade inte bara in 2-0-målet, utan tog för sig alldeles kopiöst i matchen och var oftast framgångsrik i sina initiativ och utmaningar.
– Jag tror att det här petningen kanske var lite nyttig för mig. Att märka att man inte alltid får spela varje match, och att det finns andra som är hack i häl, då måste man prestera, funderade Gische kring varför han, tja varför han är så väldigt bra just nu.
En dos extra jävlaranamma plus 4-4-2, skulle man kanske kunna säga?
– Vi har gått över till ett rakare och enklare spel, och det verkar vara vår melodi. Det är jobbigare att möta två forwards, backlinjen får backa mer – och det ger mig mer utrymme. Jag kan komma in mer centralt, och det är något jag gillar; där kan jag slå avgörande bollar och skjuta.
Gische om sitt 2-0-mål:
– Jiloan kom runt på kanten och Daniel och Edward löper bra för att dra ner deras backlinje, så jag blir helt ren i mitten, och det var bara att sätta dit den; bra av Jille att hitta mig.

Inte alldeles i händelsernas centrum, men starkt bidragande med två assist och strålande spel matchen igenom var Jiloan Hamad.
– Redan när vi kom till samlingen kändes det bra, och Elfsborg kändes som ett motstånd vi kunde vara bra mot, det är ett spelande lag. Det tänkte jag också i somras när vi mötte dem i Lomma, sa Jiloan om vibbarna inför matchen.
Du och Ricardinho börjar hitta varandra riktigt väl på vänsterkanten?
– Jag trivs jättebra med Ricardinho.  Vi förstår varandra bra. Vi har inte samma spelstil, men vi vill spela samma spel; kortpassningar, spela oss ur knepiga situationer. Vi jobbar bra ihop både defensivt och offensivt.

– Det var en tuff bortamatch mot Djurgården, men vi visade oss starka som lag och lyckades vända. Nu kommer vi hit till Stadion och har ett underbart stöd av publiken. Två raka nu, så Gefle får se upp!

Strömvallen nästa, torsdag kväll.

/Tobias Christoffersson