Ett öppet brev för ett öppnare samhälle

Publicerad 01 september 2021 i Nyheter

Till: statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Detta är ett öppet brev till er beslutsfattare som i ett och ett halvt år gediget arbetat med att hantera pandemin i Sverige. Som har kompromissat, tagit tuffa beslut och förenat den svenska befolkningen i kampen mot viruset.

Samtidigt har perioden inneburit en helt ny, sluten vardag för många. Att isolera sig från omvärlden, begränsa möten med nära och kära samt ställa in meningsfulla aktiviteter är inte lätt, men något de flesta varit redo att göra och uppoffra. Allt för att minska smittspridningen och få kontroll på viruset.

Den svenska befolkningen har generellt visat en beundransvärd solidaritet. På flera sätt syns ljusningar och tillförsikt inför framtiden. Sverige har lägst smittspridning i Norden och lägre än de flesta andra EU-länder. Nästan sju av tio svenskar är fullvaccinerade och 82 procent har fått sin första dos. Som svar har Europa öppnat sina gränser för svenska resenärer och nationella restriktioner har lättats upp. Det finns en tilltro till att vi kan ta gemensamt ansvar för ett säkert återöppnande av Sverige.

Vi tycker dock att tilltron är begränsad och inkonsekvent. Medan kollektivtrafik, handelsplatser, skolor och andra verksamheter får ert förtroende att själva hantera trängsel och smittspridning är vi fortsatt tvungna att avvisa en majoritet av vår publik. För vår egen del handlar det dessutom om utomhusarenor, där riskerna för smittspridning är väsentligt lägre än inomhus eller i fordon. En för samhället värdefull gemenskap går förlorad på grund av onödigt hårda restriktioner och inkonsekvens.

Som ni vet får vi idag endast ta emot 25 procent av vår publikkapacitet, en av de lägsta siffrorna i Europa just nu. Dessa förhållandevis hårda restriktioner speglar inte Sveriges möjligheter att öppna landet med tanke på att en så stor andel av Sveriges befolkning nu är vaccinerad och att den digitala infrastrukturen för vaccinpass finns på plats.

I Frankrike och Nederländerna kan arenorna idag fyllas till 100 procent. Där fungerar de vaccinpass som EU beslutat om på avsett vis. Samma möjligheter borde även ges den svenska publik som har vaccinerat sig. Att fortsätta beröva dem gemenskap och tillhörighet är en onödigt restriktiv åtgärd.

Vi menar att Sverige nu mot bakgrund av möjligheten till vaccinpass kan öppna upp de svenska utomhusarenorna. Vi har resurserna och är beredda att hantera vaccinpassen på det sätt som det är menat att de ska användas.

Anders Pålsson
Styrelseordförande, Malmö FF

Niclas Carlnén
VD, Malmö FF

Rebecca Bayer
MFF Support

huvudpartners

officiella partners