Eric Larsson efter 200 matcher: ”Väldigt stolt”

Publicerad 20 maj 2022 i Herr,Nyheter

Eric Larsson har passerat milstolpen 200 matcher i den himmelsblå tröjan och inför matchen mot BK Häcken kommer han att hyllas på innerplan. Här är högerbackens egna ord om de största ögonblicken, vännerna och engagemanget vid sidan av.

I slutet av 2017, efter tre framgångsrika allsvenska säsonger i GIF Sundsvall, fick Eric Larsson ett telefonsamtal av MFF:s dåvarande chefsscout Vito Stavljanin.  

– Han sa att MFF var intresserade och frågade om jag var det. Därifrån gick det fort, säger Eric Larsson.

Några dagar senare träffades den då 26-årige högerbacken och sportchef Daniel Andersson på Arlanda och undertecknade kontraktet.

– Jag hade gjort ett par bra säsonger där jag satt lite avtryck. Men man visste inte riktigt hur det skulle bli när man gick till Sveriges bästa lag med allt det innebär. Med all press och bra lagkamrater med höga krav. Jag var förväntansfull och exalterad. Det var mycket jag ville visa, så det blev väl en del enkla fel ibland för att jag ville så mycket. Nu är jag äldre och vet vad jag är bra på.

Eric Larsson kom till MFF under en period av hög spelaromsättning men kom in bra i gruppen. Rent sportsligt började debutåret lovande. Laget radade upp segrar under försäsongen och blev klara för cupfinal. Men när Allsvenskan satte i gång kom motgångarna som bland annat gav upphov till ett tränarsskifte under våren.

– Det kändes jättebra till en början. Vi inledde också Allsvenskan helt okej. Men sen började det gå knackigt. Det var inget man var förberedd på. Det var en tuff tid men vi tog oss ur den och gjorde en bra höst.

– Man fick vara med om djupa dalar och höga toppar. Vi säkrade en Europaplats och tog oss vidare från Europa Leagues gruppspel. Jag hittade min plats och spelade mycket, så när man summerar året var det väldigt bra.

Vännernas betydelse
Utanför fotbollen hittade han snabbt kompisar i bland andra Alexander Jeremejeff, Franz Brorsson och Andreas Vindheim. När Marcus Antonsson dessutom anslöt under sommaren 2018 bildades ett nytt radarpar i omklädningsrummet.

– Vi hittade varandra direkt och hade väldigt kul tillsammans. Vi delade rum och spelade kort och tv-spel tillsammans. Ibland bråkade och kivades vi, precis som bröder. Han är en av de jag kommit närmast under mitt fotbollsliv.

– På så sätt är det tråkigt att han inte är kvar men det ingår i spelet. Jag tycker om alla i laget även om jag inte umgås jättemycket med någon av dem utanför fotbollen. Jag och min fru har byggt upp en vänkrets vid sidan av. Vi är lyckligt lottade att ha dem.

Eric Larsson har med åren blivit en riktig malmöbo, vilket också syns för utomstående betraktare. Man kan bland annat se honom susa fram på sin cykel till och från träningar och matcher.

–  Jag gillar Malmö som stad jättemycket med närheten till allt. Så som vi bor i Slottsstaden är det nära till vattnet, parker, stadion och stan. Nu har vi flyttat in i Arnór Traustasons gamla lägenhet. Vi sa det när vi köpte den, att vi inte vill göra er ledsna men vi kommer renovera allt. Vi har lagt blod, svett och tårar och en del kulor också. Men nu känns det fantastiskt att bo så fint.

Engagemanget vid sidan av
Cykelturerna i Slottsstaden har också lett till oväntade vänskaper. En uppmärksammad händelse var när Eric cyklade förbi Mariedals IP och såg hur 11-årige Sander stod och tränade ensam. För att uppmuntra honom överlämnade han först ett par signerade fotbollsskor. Sedan hoppade han själv in och tränade tillsammans med Sander och hans kompisar.

– Jag gillar spontanfotboll och vet att det är en stor nyckel till att bli bra. Det var kul för både mig och dem. Sådant ger mig mycket energi. Det är småsaker för mig men kan betyda mycket för andra.

Han har också profilerat sig genom sitt engagemang i Movember-rörelsen och samlat in pengar till kampen mot psykisk ohälsa och prostata- och testikelcancer.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. På något sätt har jag byggt upp en plattform och når ut till många människor. Jag har själv någon i min närhet som blivit drabbad och jag tror att många har anknytning till någon som fått prostatacancer eller drabbats av psykisk ohälsa. Genom att lotta ut olika prylar som inte betyder så mycket för mig, men mycket för våra supportrar, har vi kunnat samla in mycket pengar.

”Väldigt stolt”
Med lika stort engagemang som utanför fotbollen har han gjort sig känd för sin energiska spelstil på planen. Nu har det alltså blivit hela 200 matcher i MFF-tröjan.

– Det är så klart en stolthet att ha spelat så många matcher i Sveriges största förening. Speciellt under den här perioden som är så framgångsrik. Två SM-guld, två Europa League-gruppspel som vi gått vidare från och ett Champions League-gruppspel. Jag är väldigt stolt över att ha varit med och bidragit.

De största matcherna

Malmö FF – Dynamo Kiev
Eleda Stadion, 28 november 2019

”Det går inte att säga att en särskild match är störst. Vissa har större betydelse för mig, andra har större betydelse för klubben. Mackans avslut mot Kiev hade allt. Att få vara en del av att tacka av en ikon på det sättet var stort.”

CHELSEA FC – MALMÖ FF
STAMFORD BRIDGE, 20 OKTOBER 2021

”Att starta borta mot Chelsea i Champions League. Det ger mig rysningar när jag pratar om det.”

MALMÖ FF – IK SIRIUS
ELEDA STADION, 8 november 2020

”Jag har kämpat otaliga timmar i mitt liv för att nå ett SM-guld. För egen del är den största matchen Sirius hemma 2020. När vi säkrade guldet och jag fick göra mitt finaste mål i karriären. Det gör ont i mig att det var tomma läktare. Jag undrar hur det hade känts om det dessutom var fullsatt.”

huvudpartners

officiella partners