Enade mot eskalerande ordningsstörningar

Publicerad 22 oktober 2022 i Nyheter

Allsvenskan 2022 har till stora delar handlat om publikens återkomst till läktarna. Parallellt med en supporterkultur av världsklass har vi dock också tvingats uppleva en starkt oroande utveckling. Allsvenskan har i år upplevt en eskalering av inkastade föremål, bangers och kastande av pyrotekniska pjäser. Detta är oacceptabelt och behöver få ett slut.

Att avsaknaden av fotboll under coronapandemins restriktioner har varit påtaglig är uppenbart, det märks inte minst på de fantastiska publiksiffror vi har förmånen att notera i match efter match. Allsvenskan går mot ett rekordhögt publiksnitt och flera klubbar ser ut att överträffa sina egna högsta åskådarantal genom tiderna.

Men vi ser också en annan utveckling som är betydligt mer oroande. Allsvenskan har i år upplevt en eskalering av exempelvis inkastade föremål, bangers och kastande av pyrotekniska pjäser. Det är företeelser vi tidigare till stora delar varit förskonade från, mycket tack vare ett gemensamt arbete mellan arrangörer och supportrar.

Ur ett arrangörs- och säkerhetsperspektiv är detta ett helt oacceptabelt beteende. Att kasta en brinnande fackla in i en folkmassa riskerar att få fruktansvärda konsekvenser. En smällare vars ljud uppgår till över 150 decibel riskerar att ge bestående skador för personer i dess närhet. Inkastade föremål mot planen riskerar att skada spelare, ledare, domare och funktionärer. Dessa ordningsstörningar utsätter publik och personal för stor fara och är rubricerade som våldsbrott.

Utvecklingen är ett direkt hot mot den fantastiska supporterkultur som är unik för vår liga. Den svenska föreningsandan har vid ett flertal tillfällen resulterat i en samverkan mellan klubb och supporterrörelse som saknar motstycke. Det var inte mer än ett år sedan vi gemensamt tog aktiv strid mot exempelvis kapacitetsreduktioner och flaggförbud i syfte att bevara den svenska supporterkulturen som navet i vår fotbollsliga. Låt oss vara rädda om detta och inte låta ett destruktivt beteende äventyra det vi tillsammans byggt upp.

Vår uppmaning är tydlig – kastade föremål av alla slag måste upphöra. Det har ingen plats på våra arenor. Vi vädjar därför till våra supportrar att hjälpa oss i arbetet att stoppa denna negativa utveckling. Det är någonting som vi, precis som tidigare, kan göra tillsammans. För svensk fotboll och svensk supporterkulturs skull.

Tack för ert samarbete!

AIK Fotboll, Djurgårdens IF Fotboll, Hammarby Fotboll, IFK Göteborg och Malmö FF

huvudpartners

officiella partners