Einar Malmborg 1930–2021

Publicerad 01 augusti 2021 i Nyheter

Malmö FF:s hedersledamot Einar Malmborg har gått bort vid 91 års ålder.

Einar Malmborg tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2017 under Malmö FF årsdag.

Malmö FF:s historia rymmer många gestalter som har utmärkt sig på planen. Einar Malmborg var en viktig gestalt utanför planen med en mångårig och storartad ledargärning.

Han var MFF:are sedan barnsben och såg sin första match som sjuåring 1937. Det var emellertid inte fotbollen som tog honom in i Malmö FF utan handbollen. Han började som spelare i IFK Malmö men gick över till Malmö FF efter ett mellanår i Hemgårdens Handbollskubb.

Redan under tiden som spelare valdes Einar Malmborg in i handbollssektionens styrelse och fungerade initialt som sekreterare. Därefter fyllde han många olika roller i sektionen: ungdomstränare, A-lagstränare, ordförande för ungdomssektionen, vice ordförande och ordförande. En del av uppdragen fullgjordes parallellt med varandra.

När Eric Persson lämnade Malmö FF:s styrelsen var han både ordförande och sekreterare. Valet att ersätta honom som sekreterare föll på Einar Malmborg som innehade detta uppdrag från att han valdes in 1975 till dess att han lämnade styrelsen på årsmötet 2000. Endast fem personer i Malmö FF:s historia har fullgjort det ideella styrelseuppdraget under en längre tid än Einar Malmborgs 25 år.

Hans MFF-gärning innehåller även en lång period som speaker på hemmamatcherna. För en generation MFF:are var Einar Malmborgs omisskännliga stämma en omistlig del av matchupplevelsen. Vi är många som inom oss kan höra hans röst med glädje utannonsera ännu ett mål för MFF under den eran. Han fick också möjlighet att vara den svensktalande speakern på Europacupfinalen, vilket han själv såg som ett stort minne.

Einar Malmborg behöll sin starka koppling till Malmö FF in i det sista. Fram till pandemins utbrott var han en trogen besökare på hemmamatcherna och han levde med i våra framgångar. På senare år har det varit tradition att föreningens årsmöten har avslutats med ett kortare anförande från Einar Malmborg, varefter han tog ton i ”MFF:are är vi alla.”

Något som kännetecknade Einar Malmborg var ett positivt och optimistiskt sinne och ett gott humör. Han var en människa som spred glädje omkring sig. Inte minst bidrog han i allsköns sammanhang med stor inlevelse med berättelser och historier från förr, berättelser som vi inte längre får möjlighet att berikas av.

Malmö FF minns inte bara en betydelsefull idrottsledare utan framför allt människan Einar Malmborg som har gjort ett stort avtryck i föreningens historia. Våra tankar går till hans familj.

huvudpartners

officiella partners