Efter matchen

Publicerad 16 oktober 2006

Några repliker efter segermatchen från presskonferens och omklädningsrum, bland annat från tränarna, kaptenen, matchvinnaren och hemmadebutanten.

På presskonferensen efter matchen var Roland Nilsson först ut, och han medgav rakt på sak att MFF vunnit matchen fullt rättvist.
– Vi hade pratat om att vara försiktiga, och försöka hålla oss kompakta i första halvlek, inte gå bort oss. Vi visste att Malmöspelarna är duktiga på att ställa om snabbt och har spelarna som snabbt kan gör det lilla extra. Och så åker vi på två kontringar! Det är väldigt vackra mål, men… Vi försökte göra lite ändringar i andra och det gick väl hyfsat, men Malmö var solida och spelade stundtals väldigt bra fotboll.

Sören Åkeby:
– Vi hade gjort om lite, och spelade med lite mer offensiva yttrar med taktiken att ställ om och slå ut GAIS tidigt. Normalt sett är de bra på kontringar, men nu gjorde vi två mål på vårt omställningsspel. I halvlek sa vi att vi skulle spela smartare i andra än vi gjort i en del andra matcher. Det fanns ingen anledning för oss att jaga ett tredje mål, vi ville värdera situationerna – och det gjorde vi. Det absolut viktigaste för oss var att vinna matchen.

När man går in i MFF:s omklädningsrum efter match stöter man alltid först på Olof Persson och Daniel Andersson, som har skåpen bredvid varann direkt in till höger. Olof var i duschen men Herr Lagkaptenen satt och betraktade programbladets nu inaktuella allsvenska tabell belåtet.
– Vi har ju rört oss uppåt lite, vi får se hur det går i matcherna imorgon.
Vad tyckte du om er match ikväll?
– Vi satte chanserna i första, och sedan kontrollerade vi matchen. Vi höll ihop laget och alla kämpade i andra halvlek, vi var kompakta. I många matcher har vi gått fram med för mycket folk, men det behövs inte, vi skapar chanser ändå. Och det är betydligt lättare att spela back också när vi är aggressivare längre upp i plan också, säger Daniel Andersson, och understryker att laget har stor revanschlusta inför söndagens hemmamatch.
– Nu måste vi brinna – mot Gefle. Vi ska ge igen för förra matchen.

Det får dock bli utan Daniel själv, som tyvärr drog på sig en tredje varning och är avstängd. Tänkbart är att det blir Olof Persson, högerback idag som får ta steget in till sin naturliga plats.
– Som det sett ut i år, så är jag glad att jag får spela… säger han, väl tillbaka från duschen.
Hur var det på högerbacken, då?
– I första halvlek kom jag på mellanhand ett par gånger, men det blev bättre efter hand och i andra tyckte jag det gick riktigt hyfsat.
Olof har vikarierat som ytterback ett par gånger genom åren, och ger ett för lekmannen delvis oväntat svar på frågan om skillnaderna.
– Man får ändra på fotisättningarna lite grann. Och så hoppas man ju kunna vara med i anfallsspelet lite mer också.

Matchens poängkung har hunnit knyta slipsen och ska just skjuta mp3-spelarens lurar över öronen: Emil Hallfreðsson. Tillbaka från en bra landskamp mot Sverige i förra veckan fortsatte han med ett mål, en assist och sin bästa hela match så här långt i himmelsblått.
– Jag känner mig i bra form nu. Jag har fått vara fri från skador ett slag och känner att jag blir bättre och bättre. jag hoppas få spela och göra fyra bra matcher nu i slutet av säsongen.
… och kanske några till i Royal League?
– Ja, kanske…
Bakom och bredvid dig hade du ordinarie högerbacken Ulrich Vinzents. Hur funkade det?
– Det gick bra, jag gillar att spela med honom, och han tycks kunna spela var som helst.
Vad tycker du om matchen idag?
– Bra kämpat av oss, två vackra mål… Jag gjorde vad jag skulle på mitt mål, fick bra träff med högern… jag gör visst alla mina mål med höger fot nu!

En av de sista kvar i omklädningsrummet är kvällens debutant på Malmö Stadion, Guillermo Molins. I J- och B-lagen har han öst in mål på sistone och nu kan han lägga två allsvenska matcher till meritlistan.
– Det känns jättebra! Det var stort att höra klacken när jag kom in. Fast man är mer nervös innan man kommer in, på plan kan man vara med och påverka. Men på bänken hade jag en del fjärilar i magen…
Hur upplevde du temposkillnaden mellan JSM och allsvenskan?
– Stor! Det kändes som om jag hade sprungit ett maraton efter tio minuter…! Men så spelade jag också i division fem för tretton månader sedan.
Jo, det stämmer, det har gått snabbt för Guillermo Molins inte bara på sistone. Han kom till MFF från Kävlinge i september ifjol och spelade först med U-laget och sedan med juniorerna.
Och tisdag eftermiddag kan ”Gische” som han kallas lyckas med en lite udda men imponerande MFF-svit: spela i tre olika lag tre dagar i rad! Igår söndag var det SM-kvartsfinal med J-laget (3 mål!), idag allsvenskt inhopp och imorgon tisdag lär det bli B-lagsmatch mot BoIS. Därpå en spänd väntan på helgen och beskedet – blir det JSM-semi mot Elfsborg eller A-laget mot Gefle på söndag? För ”Gische” är det en vinna-vinna-situation:
– Fotboll är fotboll – även om jag förstås hoppas på att komma med i A-laget är det jätteroligt att spela med J-laget också.

För att se bilder från matchen klicka
här.

/Tobias Christoffersson