Agons heta höst

Publicerad 27 augusti 2010

Het, hetare – Agon! Med fyra mål på fem matcher har Agon Mehmeti efter en svalare vår hittat formen och en plats i startelvan. Han har för avsikt att behålla båda.

– Jag har jobbat väldigt, väldigt hårt i två år för att ta en plats. Jag har utvecklats hela tiden, och nu äntligen känns det som att jag har nått resultat. Det känns väldigt bra. En lättnad. Hårt arbete ger resultat, så är det.

Agon Mehmeti uttrycker sig korthugget, men med eftertryck, när han svarar på frågan om han är en etablerad startspelare nu. När han möter upp för en pratstund några dagar efter bortasegern mot Halmstad bär rösten ännu spår av det halsonda som höll på att stoppa hans medverkan i den matchen, stoppa honom från att göra matchens två mål och bärga MFFs femte raka seger. Men vad är väl en ynklig förkylning mot två års hårt arbete? Agon skulle spela. Och spelade. 90 minuter i regn. 
 
Målen piggar upp
– Det kändes av under matchen. Jag hade ont i halsen, det var lite svårare att andas. Men adrenalinet hjälpte. Och målen, de hjälper mot allt! säger Agon, och den kärva rösten spricker upp i ett kort skratt.

Mellan måndagens match på Örjans vall och söndagens på Swedbank Stadion mot Elfsborg drygar han ut adrenalinet med penicillin, men det råder ingen tvekan om att det är målen som har störst positiv inverkan på Agon Mehmetis allmäntillstånd. Med fyra mål på de fem senaste matcherna är han Allsvenskans hetaste forward. Lägg därtill det mål han gjorde i den första förstahalvleken mot Gefle som suddades ut ur statistiken matchen avbröts och helt spelades om

– Det känns bra, allt rullar på. För tillfället är det mycket bra.

Stor skillnad mot i våras?

– Absolut.

Mellan vissa spelare och supportrarna uppstår en alldeles särskild relation. Agon är en sådan spelare. MFF-publiken gillar alltid när en ung kille från stan och från de egna leden lyckas. Så när Agon från Bellevuegården som 18-åring lyftes upp i A-truppen 2008 – bland annat efter 43 mål på 45 matcher i juniorlaget – var nyfikenheten kring honom stor.

Så blev han ”ålen”
Mitt i sommaren övergick den i reservationslös kärlek – när Agon i sitt tionde allsvenska inhopp gjorde två mål på fem av matchens tio sista minuter och vände underläge mot serieledande Kalmar till seger. 2009 flätades banden än tätare, när Agon gjorde ett nytt inhopp och på nytt två mål under fem av matchens tio sista minuter – nu i den historiska invigningsmatchen på Swedbank Stadion! Efter vilken Agon blev allmänt känd som ”ålen”, efter klackens sång ”Tunn som en rögad ål, ändå så gör han mål – Agon Mehmeti!”

In i årets säsong gick Agon med ambitionen att tvätta bort stämpeln som ”supersub” och ta steget till att bli startspelare. Det började på bästa sätt med spel från start och två mål i hemmapremiären mot Örebro. Med Edward Ofere skadad var han given i startelvan under våren. Likväl låste det sig för Agon.

Vändning vid VM
– Jag började bra, men sen hamnade jag i en liten formsvacka. Jag visste att jag hade mer att ge, men fick det inte att stämma. Förstatouchen fanns inte där. Det hade i och för mycket med planerna att göra, de var inte bra i början. Men får man tre lägen som anfallare och missar alla är det lätt att tänka på dem i nästa match också. Jag tappade självförtroendet.

Vändningen kom med VM-uppehållet, då Agon Mehmeti kunde släppa tankarna på fotbollen några veckor – och efter ett enskilt samtal med Roland Nilsson inför omstarten.

– Samtalet med Rolle lyfte mig. Han pekade på vad jag behöver blir bättre på för att bli startspelare, och nu känner jag mig tryggare. Jag spelar mer avslappnat och vågar mer.

Vad ville Roland se från dig?

– Att jag tar för mig mer. Är mer delaktig i spelet, jobbat mer med min anfallspartner, och att jag ger tillbaka lite mer i närkamperna, säger Agon, och nämner som den mycket starka Interanhängare han är Diego Milito som gott exempel:

– Milito tvekar inte heller, han är som en tjur, den bara ska in! En grym spelare, han kämpar och krigar hela tiden både defensivt och framåt.

Luktar sig till mål
En annan anledning till att Agon Mehmeti vunnit publikens kärlek är förstås hans stora signum som spelare: han är en oerhört vass målskytt. Redan i sina första inhopp visade Agon upp sin förmåga att läsa spelet och röra sig rätt för att alltid vara där när det luktar målchans. Samt sin benägenhet att alltid gå rakt på mål och ta snabba, överraskande och vassa avslut.

– Det är kanske inte alltid världens snyggaste mål jag gör, men jag försöker hela tiden att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Som anfallare får man aldrig tveka när man är i straffområdet. Har du läge – skjut! Vad är det värsta som kan hända? Du kan missa, inte mer med det. Det har jag alltid haft i mig.

Man ser dig däremot sällan utmana man-mot-man?

– Jag kan dribbla, men spelar hellre enkelt och tar nästa löpning istället för att göra det på egen hand. Man kommer snabbare in i straffområdet då!

Får inte bli mätta
Med självförtroendet kom målen, och med målen kommer mer självförtroende. Agon har hittat in i en god cirkel, som förhoppningsvis kan snurra flera varv till under en höst som ser ut att bli riktigt spännande för honom, laget och alla himmelsblå tillskyndare.

– Plötsligt kan man göra mål på allt. Man tänker inte så mycket, man bara skjuter. Och just nu funkar allt för laget. Vi spelar bra, tar poäng och är med däruppe. Det är där vi ska vara, hela tiden. Men vi får inte bli mätta, vi måste fortsätta. Vi vill vinna nästa match. Och nästa. Och nästa…

Tobias Christoffersson

Malmö FF:s matchprogram ”Avspark” distribueras med Sydsvenskan lördagen den 28 augusti och säljs matchfagen utanför Swedbank Stadion.
Matchprogrammet laddar man ner genom att klicka här(4MB).