Agon om sitt mål i U21-landslaget och bortamatchen mot DIF

Publicerad 11 september 2009

När publiken får se honom stå vid mittlinjen och göra sig redo för ett inhopp kan man riktigt känna förväntningarna sprida sig i luften på Stadion. Han har gjort sig känd som en riktig superinhoppare och visat upp en sällsynt förmåga i att göra mål när han byts in i matchens slutskede.

När det svenska U21-landslaget i lördags inledde EM-kvalspelet genom att möta Montenegro på bortaplan gjorde han än en gång skäl för sitt epitet ”super-sub”. Agon Mehmeti byttes in i den 73:e minuten och behövde bara sexton minuter på sig innan han fastställde slutresultatet 2-0 till Sverige.

– Det kändes riktigt bra att få göra mål, säger glatt han till hemsidan.

Berätta om målet!
– Det blir en djupledsboll till Denni Avdic som skär in i banan, spelar bakåt till mig och jag bara placerar in den i mål. Målvakten var inte på plats så det var bara att sätta dit bollen.

Det låter som ett typiskt Agon-mål!
– Ja, faktiskt… haha… Det var inte det snyggaste, men huvudsaken är att det blir mål.

Han fick göra ett inhopp även i matchen mot Bulgarien som spelades på Vångavallen i Trelleborg i onsdags kväll, men denna gången fick han lämna planen mållös. Sverige vann dock matchen med 2-1 och har därmed fått en riktig smakstart på EM-kvalspelet med full pott så här långt.

– Det känns riktigt bra. Vi har en tuff resa nästa gång, det är Kazakstan borta så det blir inte lätt. Därför är det skönt att vi har två segrar i bagaget.

Agon berättar att han är nöjd med sin insats under samlingen och passar även på att lyfta fram sin lagkamrat och gode vän Guillermo Molins.

– ”Guille” var jättebra i båda matcherna. Han har haft en tuff period i Malmö, men nu känns det verkligen som att han är på rätt väg igen.

Vi lämnar landslaget för denna gång och blickar framåt. På måndag spelar MFF mot Djurgården som för närvarande ligger på nedflyttningsplats.

Vad är dina tankar inför den matchen?

– De ligger ju därnere och behöver alla poäng de kan få. De kommer att kämpa stenhårt. De verkar vara på gång lite nu och har spelat bra på sistone även om de inte vunnit. För våran del gäller det att fortsätta jobba. Jag tycker personligen vi spelade bra mot Helsingborg och borde ha vunnit den matchen. Det känns som att vi är på rätt väg. Men det gäller att vi är taggade och koncentrerade till hundra procent.

Hur förbereder ni er inför matchen?
– Vi tränar lördag och söndag och åker sedan till Stockholm på måndag. Utöver detta kommer vi säkert titta på motståndarna på video för att få en överblick över vad de gör som är bra och dåligt som vi kan utnyttja. Men vi får inte lägga för mycket fokus på motståndarna utan det viktiga är hur vi själva ska agera.

Inför förra matchen bytte ni spelsystem till 4-4-2. Vad tycker du om detta?
–  Jag är nöjd med det spelsystemet och det är många i laget som är det. Det är ett spel som vi alla kan. Vi behöver träna lite för att komma in i det bara så ska det nog gå bra. Eftersom vi har två forwards och mer folk i boxen så tror jag det kan bli så att vi gör fler mål framåt i detta spelsystem.

Du är genom dina fem mål lagets bästa målskytt i år. Du har dock inte gjort några mål när du startat matcherna utan alla har kommit när du hoppat in. Hur ser du på det?
– Jag tycker att jag när jag har hoppat in har fått mer bollar att jobba på. Sen är det klart att jag varit fräschare i kroppen när jag kommit in i jämförelse med när jag startat.

Ett segerrecept måste således vara att bänka dig på måndag?
– Haha… Nä, jag vill inte börja på bänken. Får jag bara de rätta bollarna kommer jag göra mål även om jag spelar från start.

//Helen Johansson