Agon: ”Hur skönt som helst”

Publicerad 15 augusti 2010

Kommentarer efter matchen från Roland Nilsson, Per Olsson och Agon Mehmeti.

Igår bestal skyfallet honom på hans sjätte allsvenska mål för säsongen. Idag snodde han det tillbaka – Agon Mehmeti, som istället för 1-0 i 44:e minuten nu stod för MFF:s 2-0 i den 55:e, när matchen mot Gefle fick spelas om, spelas färdigt och vinnas komfortabelt.

– Hur skönt som helst, med tanke på gårdagen. Det var surt då, men bara att gå hem, ladda om och sikta på en ny match. Och det gick väldigt bra, faktiskt. Vi kom tillbaka med ny energi.

Agons mål idag var ett skott mot första stolpen lite från vänster på framspelning av Daniel Larsson.

– Han hittade en fin lucka och det var bara för mig att springa igenom och skjuta vid första stolpen – hur lätt som helst! Som forward tänker man inte så mycket, bollen ska in i mål och den satt där den skulle, beskriver Agon sitt mål.

Ni gör en bra match idag?
– Vi ägde matchen totalt. Vi skapar mycket, och den kunde slutat fyra fem noll också. Vi slarvade då och då i vårt passningsspel, det kan vara bättre, men det är förståeligt med tanke på gårdagen tycker jag. Man får lov att svaja ibland under en säsong – så länge man vinner matcherna!

Och för egen del – en plats i startelvan, tre mål på de fyra senast matcherna (fyra inklusive halvleken igår). Det ser bra ut!
– Det känns jättebra. Kroppen mår bra, det stämmer på planen och målen kommer också. Jag var lite småseg på slutet, det var en lång resa med U21 , en halvlek U21 och en  halvlek igår.

Du verkar vara mer med i spelet, genom hela matcherna, nu än tidigare? Har det med förtroendet att få spela från start att göra?
– Ja, det stämmer. Jag har känt Rolles förtroende hela tiden, men nu känner jag mig tryggare. Tidigare har jag velat visa för mycket i matcherna, har sprungit för mycket tidigare och blivit trött för snabbt. Nu har jag blivit smartare i mina löpningar, och springer inte för långt hem heller. Jag har en bra cirkel där jag vet hur jag ska jobba.

Gefles tränare Per Olsson hade haft natten på sig att fundera ut eventuella justeringar för att klara av MFF bättre än i första halvlek i lördagens avbrutna match. Han kom fram till 4-5-1 istället för 4-4-2 och ett par rockader i startelvan – men medgav utan omsvep att effekten av förändringarna var liten.

– Vi mötte ett jättebra lag i en otroligt svår match. Malmö är jättebra, från första början, fortsatte där de slutade igår kan man säga. Laget är i god harmoni, individuellt är spelarna oerhört skickliga tekniskt, väldigt bekväma i alla positioner, sa Per Olsson.

– Det svider alltid att förlora, men ibland måste man kunna tacka för matchen och säga att vi mötte ett bättre lag. Vi gratulerar Malmö till segern och önskar dem lycka till i racet mot HIF.

Roland Nilsson fick se sitt lag gå in och ta tag i sin tionde hemmamatch tämligen direkt, skapa en rad chanser och farligheter och med halvtimmen spelad också ta ledningen – 1-0 av Daniel Larsson.

– Vi startade mycket bättre än vi gjorde igår, lite högre tempo direkt från början. Ett mål betyder oerhört mycket, och när vi fick 1-0 visste vi att Gefle skulle bli tvungna att lyfta upp och öppna sig lite mer – och det gjorde de. Vi fortsatte rulla på och skapa lite chanser, och kvaliteten idag var lite bättre än igår. Men vi kan bättre.

Tio minuter in i andra halvlek kom så Agons 2-0 och matchen kändes i det närmaste avgjord – men liksom i flera tidigare matcher var Roland mindre nöjd med agerandet efter målet.

– När 2-0 kom slog vi av på takten, framför allt i passningstempot. Det blev mycket rullande i backlinjen, vilket gjorde att Gefle enkelt kunde sätta press på oss. Det är bra av spelarna att lyckas ladda om efter igår, men jag inte är nöjd fullt ut med att vi blir väldigt passiva i vårt passningsspel, och inte gasar på igen förrän vi verkligen känner oss hotade, sa Roland, och tillade med ett leende:
– Det är något vi behöver jobba på.  Kul att det också finns.

Men det var ju aldrig någon fara på taket idag?
– Nej, det tycker jag inte. Det tog ett tag, men vi löste den situationen och skapade sen ett par chanser till där vi kunde fått 3-0. Vi gör det bra både offensivt och defensivt idag. Vi ger inte Gefle någon chans i sina kontringar, vi avvaktar på ett väldigt bra sätt i försvarsspelet. Och det är bra mot ett lag som bara vill att vi ska spela fel och sen kontra. Det var väldigt stabilt och bra tycker jag.,

En tråkig händelse i matchen var att Wilton Figueiredo drabbades av en stträckning i ena lårbaksidan och tvingade utgå redan efter 40 minuter. Roland bytte in Jeffrey Aubynn.

– Vi ville ha en kreativ spelare centralt, och Jeff visade det han direkt när han kom in: han hittade bollarna in emellan och ut på kanterna bra.

Med stor sannolikhet är Wilton borta i nästa match, Halmstad borta nästa måndag. Då är emellertid inte Jeffrey Aubynn ett alternativ – han hann nämligen dra på sig en varning som innebär avstängning.

Och med den 19:e omgången spetsades den allsvenska toppstriden till genom MFF:s åttonde raka hemmaseger och HIF:s oavgjorda match mot IFK Göteborg. I omgång 23 möts lagen på Swedbank Stadion. Roland Nilsson underströk återigen att det är då HIF:s göranden och låtanden är av intresse, inte dessförinnan.

– Jag säger det återigen: det är vad vi gör som är det viktiga Vi vet att vi måste plocka poäng. Vi tar Helsingborg när det är dags. Allt annat är bortkastad energi och hjälper oss inte.

Och Agon hade sin egen variant på samma tema:

– Vi ska köra vårt race och de sitt, vi får låta dem vara ifred och de oss – och sen möts vi här.

Tobias Christoffersson