80 år sedan Malmö FF:s första SM-guld

Publicerad 29 maj 2024 i Herr,Nyheter

Den 29 maj 1944, säkrades Malmö FF:s första SM-guld. Det var första steget mot att göra MFF till landets mest framgångsrika fotbollsförening. Möt några av guldhjältarna.

Malmö FF:s guldlag säsongen 1943/1944. Även ”Hövdingen” Eric Persson är med på bilden.

För 80 år sedan inleddes Malmö FF:s resa mot att bli landets mest framgångsrika fotbollsförening. Då säkrades nämligen det första SM-guldet. De nödvändiga poängen säkrades genom en 2-1-seger över AIK inför 35 920 åskådare på Råsunda.

Sven Hjertsson gjorde 1-0 i första halvlek efter en hörna. AIK kvitterade på straff men i andra halvlek kunde Börje Tapper avgöra. Under en tiominutersperiod innan målet hade Malmö FF, enligt medias rapportering, bjudit på fotbollspropaganda och bollen hade gått som på ett snöre mellan spelarna. Spelet var så bländande att till och med hemmapubliken förtjusades. ”Den ytterst sympatiska publiken föll formligen i extas och domaren kunde ibland inte göra sin pipa hörd i jublet”, skrev signaturen SH i sitt referat i Sydsvenskan.

När domaren blåste av matchen var Malmö FF:s guld säkrat, det första i raden av 23 stycken (än så länge). Men än var säsongen inte över, det väntade en hemmamatch mot Halmstads BK och den städades av med en 7-0-seger. På kvällen bjöd Malmö stad spelare och ledare på middag. Festen sägs ha pågått långt in på morgontimmarna.

Senare samma år bärgades även föreningens första cuptitel. Finalen spelades även den på Råsunda. MFF mötte IFK Norrköping den 1 oktober och vann med 4-3 efter förlängning.

Tre av profilerna

BÖRJE TAPPER
Malmö FF:s nästa bästa målskytt genom tiderna. Gjorde 298 mål på 391 matcher. Vann tre SM-guld med Malmö FF (1944, 1949, 1950) och var en del av laget som 1949-1950 spelade 49 allsvenska matcher i rad utan förlust. I sin landslagsdebut mot Finland 1945, gjorde han fem mål. 1950 blev han proffs i italienska Genoa CFC, sejouren där blev bara ettårig och när han återvände till Sverige fick han inte spela fotboll på grund av att han hade brutit mot amatörreglerna. Börje var Staffan Tappers far, även han en framgångsrik MFF:are.

HELGE ”GRIPEN” BENGTSSON
En av Malmö FF:s mest legendariska målvakter. Han gjorde totalt 501 matcher för föreningen och vann fyra SM-guld och lika många cupguld. Under tre av sina matcher lämnade han målvaktspositionen och spelade center. På de tre matcherna gjorde han tre mål. Smeknamnet ”Gripen” fick han av den enkla anledningen att han i ung ålder arbetade extra som chaufför för det lokala bryggeriet Gripen.

EGON ”TODDE” JÖNSSON
Anses vara en av Malmö FF:s allra största profiler och kulturbärare. Egon var aktiv som spelare och ledare i MFF mellan 1943 och 1983. Under sina 40 år i föreningens tjänst fick han, förutom Europacupfinal och framgångar i flera stora internationella mästerskap, uppleva 11 SM-guld och lika många cuptitlar. Något liknande finns det ingen annan som kommer i närheten av.

Egon ”Todde” Jönsson, här i rollen som lagledare, var med och tog det historiska första guldet.

MFF:s första guldhjältar

Helge Bengtsson (22 matcher, 0 mål)
Börje Tapper (22 matcher, 11 mål)
Kjell Rosén (22 matcher, 9 matcher)
Erik Nilsson (22 matcher, 0 mål)
Carl-Erik Sandberg (22 matcher, 1 mål)
Stellan Nilsson (22 matcher, 11 mål)
Hans Malmström (22 matcher, 0 mål)
Kjell Hjertsson (21 matcher, 0 mål)
Sture Mårtensson (20 matcher, 2 mål)
Arne Hjertsson (14 matcher, 4 mål)
Gustav Nilsson (11 matcher, 7 mål)
Egon Jönsson (10 matcher, 6 mål)
Börje Persson (8 matcher, 2 mål)
Bror Eliasson (2 matcher, 0 mål)
Erik Svensson (1 match, 0 mål)
Sven Hjertsson (1 match, 1 mål)

huvudpartners

officiella partners