Succé när Nordiska Mästerskapen arrangerades hos 1910 Event 

Publicerad 12 april 2023


Den 24–26 mars hölls Nordiska Mästerskapen i boxning hos 1910 Event på Eleda Stadion. Totalt deltog 97 boxare från fem länder i mästerskapet som arrangerades av Malmö Boxningsklubb tillsammans med Sydsvenska och Svenska Boxningsförbudet. 

Malmö FF:s hemmaplan Eleda Stadion är kanske mest förknippad med heta Allsvenska drabbningar och fartfyllda Europamatcher, men helgen 24–26 mars stod arenan värd för något helt annat – Nordiska Mästerskapen i boxning. Under tre dagar förvandlades 1910 Event från en glammig festlokal till en häftig boxningsarena, fylld med närmare 100 boxare från hela Norden. 

Årligt mästerskap

Bakom initiativet stod Malmö Boxningsklubb som tillsammans med Sydsvenska och Svenska Boxningsförbudet hade fått i uppgift att vara värd för mästerskapet som årligen hålls i något av de nordiska länderna. 

”De olika nationerna turas om att arrangera mästerskapet och denna gång var det Sveriges tur. Svenska Boxningsförbudet skickade ut en förfrågan till de olika distriktsförbunden och till slut landade det hos det sydsvenska förbundet och senare hos oss i Malmö Boxningsklubb”, berättar Nader Kiswani, tränare i Malmö Boxningsklubb.

Använt 1910 Event tidigare

När det stod klart att mästerskapet skulle hållas i Malmö började Nader och hans team att titta på lokaler. De jämförde olika alternativ innan de bestämde sig för 1910 Event på Eleda Stadion. 

”I november 2021 arrangerade vi i Malmö Boxningsklubb en landskamp mellan Sverige och Danmark hos 1910 Event, och det fungerade fantastiska bra. Samarbetet då var väldigt smärtfritt, så det föll sig naturligt att använda lokalen igen” 

Nader berättar att det framför allt är inramningen som gör 1910 Event till en perfekt lokal för ett boxningsevent. I den stora festlokalen kunde boxningsringen placeras centralt på dansgolvet medan resten av lokalen kunde skärmas av för att skapa särskilda delar för både tävlande och publik. 

”Logistiken fungerade jättebra och det blev väldigt häftigt när vi ramade in boxningsringen med både ljus och ljud. Dessutom kunde vi utforma lokalen så att varje landslag hade sitt eget bås där de kunde byta om och ladda upp inför matcherna. Det hela blev väldigt bra” 

I november 2021 arrangerade vi i Malmö Boxningsklubb en landskamp mellan Sverige och Danmark hos 1910 Event.

Fantastisk service

Nader lyfter också fram den fantastiska servicen som en av de största fördelarna med 1910 Event. 

”Att arbeta med teamet på 1910 Event är fantastiskt. All service runt omkring mästerskapet har flutit på jättebra, allt från luncher för boxarna till kaffe och fika för funktionärer och publik. Sådana småsaker väger väldigt tungt när man arrangerar ett stort evenemang”

Beröm från flera hål

Men det är inte bara Nader och hans team som har varit nöjda med inramningen på eventet. Han berättar att många av de andra förbunden också berömt arrangemanget. 

”Flera har sagt att det var det bästa och mest välarrangerade nordiska mästerskapet som de har varit på. Att lokalen och logistiken höll samma klass som under ett VM eller EM” 

I framtiden hoppas Nader att klubben ska få möjlighet att arrangera flera större boxningsevent i Malmö och med tanke på hur lyckat mästerskapet blev, är chansen stor att även nästa arrangemang hålls hos 1910 Event. 

”Hela mästerskapet och upplägget var riktigt, riktigt lyckat”, avslutar han.