Sätt smak på ditt event – Maten som gör skillnad

Publicerad 29 november 2022

Plockmat som är uppdukat på en buffe

För att arrangera ett lyckat event krävs det att många olika faktorer klickar. Alltifrån lokal till underhållning måste vara i ordning för att helhetsupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Men det finns en sak som nästan är viktigare än allt annat – nämligen maten. Samtidigt är maten också en av de svåraste bitarna att få riktigt bra. Alla har olika smak och att hitta en meny som passar alla kan vara svårt. Men det finns några enkla riktlinjer att följa för att skapa både en smakfull matupplevelse och ett lyckat event.

MATEN GÖR EVENTET

Man brukar säga att efter gott sällskap, är det god mat som är det viktigaste under ett event. Vilket inte är osant, att äta är trots allt ett av våra allra mest grundläggande behov. Om gästerna sitter vid borden och är hungriga kvittar det om dukningen är enastående eller musiken perfekt, för det enda de kommer att tänka på är sina kurrande magar.

Vi kan helt enkelt konstatera att maten är viktig. Men vilken typ av mat som serveras är också betydelsefullt. För att hitta rätt behöver du tänka igenom vad du har för mål och syfte med ditt event. Är det en tjusig galamiddag, ett avslappat cocktailparty eller kanske en julfest? Vilka är gästerna, vad har de för preferenser? Vilken känsla vill du förmedla genom maten? Och vad vill du att gästerna ska känna när de reser sig upp från bordet efter att middagen är avslutad?

Ta gärna hjälp av ett företag som står för maten. För även om du har en tydlig uppfattning om vad du tänker servera, kan de utmana dina idéer till det bättre. Dessutom är det inte omöjligt att de har en rätt som är deras specialitet och som de därför har utvecklat till en riktig showstopper. Då kan det vara en god idé att dra nytta av det.

OLIKA GÄSTER, OLIKA BEHOV

Idag finns det många olika alternativ när det gäller mat och det är en god idé att fundera igenom vilka som passar dina gäster. Ska det vara en traditionell 3-rätters meny eller passar det bättre med en tapasbuffé? Är det viktigt att allt är ekologiskt och närodlat?

En annan aspekt som blir allt viktigare att tänka på är olika matpreferenser och allergier. Det kan vara gluten- eller laktosintolerans eller att någon enbart äter vegankost. För ett lyckat event är det viktigt att alla kan njuta av maten. Inget kan förstöra en middag så mycket som när man känner att ingen har tagit hänsyn till ens behov. Idag finns det många olika typer av matpreferenser, men lyckligtvis också mängder av fantastiska råvaror att arbeta med, vilket skapar näst intill oändliga möjligheter. Tänk på att låta gästerna få en möjlighet att anmäla eventuella matpreferenser redan i inbjudan.

MATEN SOM EN DEL AV VARUMÄRKET

Maten blir också en del av hur ditt varumärke uppfattas. Den bidrar till att kommunicera vad ni står för som företag eller organisation. Därför är det viktigt att ha tänkt igenom matplaneringen även ur den aspekten. En korv med bröd kan vara lika bra som en bankett, om det är något som ligger helt i linje med era värderingar. Har ni en tydlig hållbarhetsprofil kanske det är viktigt att alla ingredienser är klimatneutrala och producerade i Sverige.

Precis lika viktigt är det att se till att alla gästers behov och önskemål tillgodoses. Serveras det korv med bröd måste det givetvis också finnas andra alternativ som fungerar för alla. Ibland kan det kännas skönt att göra det enkelt för sig och satsa på en vegetarisk buffé för det funkar för alla. Men det är inte att rekommendera, för mat är viktigt och det är något som alla har en ganska bestämd uppfattning om. En köttälskare kommer inte att uppleva att middagen var lyckad om det enbart fanns vegetariska alternativ.

Om du vill veta mer om hur mat och dryck kan berika ditt event är du välkommen att kontakta oss på 1910 Event. Våra konferens- och event-menyer är skapade av den flerfaldigt belönade stjärnkocken Peter J Skogström som vi samarbetar med.

För att hjälpa dig med planeringen av event har vi också tagit fram en steg-för-steg-lista som tar dig igenom vad du bör tänka på från start till mål. 

VILL DU VETA MER? KONTAKTA MIG

Camilla Ahlin, Eventansvarig

CAMILLA AHLIN NILSSON

EVENTANSVARIG

070 860 35 06
camilla.ahlin@mff.se