Så viktig är maten för en lyckad företagsfest

Publicerad 19 december 2021

Plockmat som är uppdukat på en buffe

Att arrangera en lyckad företagsfest kräver en mängd olika genomtänkta beslut när det gäller bland annat underhållning, aktiviteter och lokaler. Men det finns en sak som nästan är viktigare än allt annat för en lyckad företagsfest, nämligen maten. Samtidigt är maten också något av det svåraste, för det finns så många olika åsikter om vad som är gott. För att inte tala om att vissa inte äter allt, antingen för att de inte tål det eller inte vill det.

Men det finns några enkla riktlinjer du kan följa för att maten ska bidra till att göra företagsfesten till en succé. Den viktigaste är kanske att inte dra alla gäster över en kam utan se till så att det finns goda alternativ för alla.

MATEN GÖR FÖRETAGSFESTEN

Man brukar säga att näst efter gott sällskap är god mat det viktigaste. Vilket inte är osant, att äta är trots allt ett av våra allra mest grundläggande behov. Om gästerna sitter vid borden och är hungriga kvittar det om dukningen är enastående och det är fantastisk underhållning på scenen. De kommer inte kunna tänka på annat än sina kurrande magar.

Mat är alltså viktigt. Men vilken typ av mat är också betydelsefullt. För att hitta rätt behöver du tänka igenom vad du har för mål och syfte med företagsfesten. Är det en tjusig galamiddag, ett avslappat cocktailparty eller kanske en oktoberfest? Vilka är gästerna, vad har de för preferenser? Vilken känsla vill du förmedla genom maten? Och vad vill du att gästerna ska känna när de reser sig upp från bordet efter avslutad middag?

Ta gärna hjälp av det företag som ska stå för maten. För även om du har en rätt tydlig uppfattning om vad du tänker dig i matväg, kan de ofta bidra med idéer. Dessutom är det inte omöjligt att de kanske har en rätt som är deras specialitet och som de därför har utvecklat till en riktig showstopper. Då kan det vara en god idé att dra nytta av det.

OLIKA GÄSTER, OLIKA BEHOV

Idag finns det många olika alternativ när det gäller mat och det är en god idé att fundera igenom vilka som passar era gäster. Ska det vara en traditionell 3-rätters meny eller passar det bättre med en tapasbuffé? Är det viktigt att allt är ekologiskt och närodlat?

En annan aspekt som blir allt viktigare att tänka på är olika matpreferenser. Det kan vara gluten- eller laktosintolerans eller att man enbart äter vegankost. För en lyckad företagsfest är det viktigt att alla kan njuta av maten. Inget kan förstöra en middag så mycket som när man känner att ingen har tagit hänsyn till ens behov. Samtidigt finns det idag många olika typer av matpreferenser, men lyckligtvis också mängder av fantastiska råvaror att arbeta med, vilket skapar näst intill oändliga möjligheter. Tänk på att låta gästerna få en möjlighet att anmäla eventuella matpreferenser redan i inbjudan.

MATEN ÄR EN DEL AV VARUMÄRKET

Maten blir också en del av hur företagets varumärke uppfattas. Den bidrar till att kommunicera vad ni står för som företag eller organisation. Därför är det viktigt att ha tänkt igenom matplaneringen även ur den aspekten. En korv med bröd kan vara lika bra som en bankett om det är något som ligger helt i linje med företagets värderingar. Har ni en tydlig hållbarhetsprofil kanske det är viktigt att alla ingredienser är klimatneutrala och producerade i Sverige.

Precis lika viktigt är det att se till så att alla gästernas behov och önskemål kan tillgodoses. Är det korv med bröd måste det givetvis finnas alternativ som fungerar för alla. Ibland kan det kännas skönt att göra det enkelt för sig, satsa på en vegetarisk buffé för det funkar för alla. Men det är inte att rekommendera, för mat är viktigt för oss alla och något vi alla har en ganska bestämd uppfattning om. En köttälskare kommer inte att uppleva att middagen var lyckat om det enbart fanns vegetariska alternativ.

Om du vill veta mer om hur mat och dryck kan berika din företagsfest är du välkommen att kontakta oss på 1910 Event. Våra konferens- och event-menyer är skapade av den flerfaldigt belönade stjärnkocken Peter J Skogström som vi samarbetar med.

För att hjälpa dig med planeringen av event har vi också tagit fram en steg-för-steg-lista som tar dig igenom vad du bör tänka på från start till mål. 

VILL DU VETA MER? KONTAKTA MIG

Camilla Ahlin, Eventansvarig

CAMILLA AHLIN NILSSON

EVENTANSVARIG

070 860 35 06
camilla.ahlin@mff.se