Några aktiviteter för din kick-off

Publicerad 03 februari 2022

Två unga killar som dansar

En kick-off är inte bara ett event, utan även en startpunkt. Den ska skapa engagemang och framåtrörelse som håller i sig. Därför är det en god idé att jobba med aktiviteter för att hålla energin och intresset på topp. Genom att aktivera deltagarna på olika sätt och variera hur och var budskapen levereras kan du skapa en känsla som varar även efter kick-offen. Samtidigt är det viktigt att aktiviteterna utgår från det syfte och mål du har med eventet. Beroende på vad du vill uppnå, finns det ett antal olika aktiviteter att välja mellan.

Det första du måste göra är att fundera över vad du har för mål med kick-offen. Handlar det om att svetsa samman ett befintligt team, eller är det en grupp medarbetare som ska lära känna varandra? Eller är syftet att utveckla gruppens kreativa tänkande?

AKTIVITETER FÖR TEAMBUILDING

Är det teambuilding som står på agendan behövs olika former av aktiviteter som får ihop laget. Det finns idag en stor mängd smarta, roliga och engagerande teambuildingaktiviteter du kan använda. Det finns både avancerade alternativ som du kan köpa in från olika leverantörer och enklare aktiviteter som du med lite kreativitet och god vilja kan arrangera själv. Det behöver inte alltid vara så storslaget och komplicerat för att det ska fungera. Att låta deltagarna utöva någon sport, laga mat tillsammans eller kanske bygga något ihop kan många gånger fungera utmärkt för att skapa en känsla av laganda.

LÄRA KÄNNA VARANDRA 

Att få nya människor att lära känna varandra kanske kan låta rätt enkelt, det är bara att samla dem i en lokal och låta minglet börja. Men det kan faktiskt vara ganska svårt och därför är det bra om du på olika sätt kan erbjuda lite hjälp på traven. Det finns många olika aktiviteter som du kan köpa in externt, men det finns också mycket du kan göra själv. Till exempel arrangera en walk and talk med förutbestämda samtalsämnen och rutter. Komplettera med olika stationer där deltagarna får en uppgift eller kanske helt enkelt något gott att äta eller dricka. 

STIMULERA KREATIVITETEN

Ibland kan man behöva hjälp med att tänka utanför den berömda lådan och träna på sitt kreativa tänkande eller problemlösning. Ett sätt att göra det är att ge deltagarna någon form av klurig gåta att lösa. Eller varför inte skapa en ”skattjakt” där lösningen på en gåta leder till en ny plats och där samtliga ledtrådar kan användas för att lösa en uppgift. Ett annat sätt är att låta dem försöka bygga eller konstruera något. Det kan vara något så enkelt som att ge dem en Lego-byggsats utan instruktionsbladet och låta dem försöka bygga ihop den utifrån eget huvud. 

GLÖM INTE TÄVLINGSMOMENTET

Man kan tävla om det mesta och vår erfarenhet är att det blir som en extra motor nästan oavsett vilken aktivitet man väljer att ha. Du kan till exempel addera ett tävlingsmoment till någon av de ovanstående aktiviteterna. Eller kan du anordna ett quiz, digitalt eller analogt, sätt ihop en femkamp eller varför inte genomföra en körtävling? Sedan kan du avsluta med att presentera vinnarna med en storslagen prisceremoni i bästa Oscaranda! 

VILL DU VETA MER? KONTAKTA MIG

Camilla Ahlin, Eventansvarig

CAMILLA AHLIN NILSSON

EVENTANSVARIG

070 860 35 06
camilla.ahlin@mff.se