Idéer för att få kick-offen att leva längre

Publicerad 10 maj 2021

En man som sätter upp post-it lappar för att planera en kick-off

Att ha en kick-off är alltid en god idé, men det finns många olika anledningar till varför man ska ha en. I sin allra enklaste form är kick-offen helt enkelt ett sätt att samla alla medarbetare vid ett och samma tillfälle. Idag när många är på språng och arbetar i olika konstellationer kan det faktum att alla är samlade vara en inspiration i sig. Men när alla ändå är samlade finns det all anledning att göra någonting mer av den, att kanske informera eller skapa ökad sammanhållning – eller både och.

Genom att höja ambitionsnivån en smula kan årets viktigaste evenemang också bli årets mest minnesvärda. Det gäller dock att hitta en bra balans mellan att informera och att interagera.

EN KICK-OFF PÅ FLERA PLATSER KAN VARA EN IDÉ

Vad ni gör på kick-offen har betydelse, men även platsen är viktig. Den sätter ramen och känslan. Försök hitta en plats som skapar så goda förutsättningar för evenemanget som möjligt. Men det behöver inte bara vara en plats. Förflyttningar och miljöombyten kan skapa ny energi och ge förväntningar. Det är en god idé att också tänka lite utanför boxen, eller åtminstone rummets fyra väggar. Kanske kan en del av kick-offen genomföras utomhus med en anpassad aktivitet?

VAD ÄR MENINGEN MED KICK-OFFEN?

Ibland sker en kick-off lite slentrianmässigt. Det brukar alltid vara en gemensam aktivitet i september, så då måste vi väl ha en i år igen. Men tyvärr brukar resultatet inte bli särskilt bra och med stor sannolikhet inte något som stannar kvar i minnet hos de som deltar. Att veta vad du har för mål med kick-offen är A och O om du vill skapa ett evenemang som faktiskt gör skillnad.

Men ett mål i sig räcker inte långt. Den viktiga frågan är hur du tar dig dit. Det gäller att hitta en bra balans mellan att få ut den information som är viktig utifrån kick-offen syfte och interaktionen mellan deltagarna. Du kan till exempel låta medarbetarna utmana varandra och sig själva genom spännande uppgifter, aktiviteter eller tävlingar.

GLÖM INTE ATT DOKUMENTERA

Ett enkelt sätt att få kick-offen att vara längre är att dokumentera den på olika sätt. Det kan till exempel vara genom att fotografera eller att filma. Det bästa är givetvis att ta hjälp av en professionell filmare, men det är inte alltid plånboken medger en sådan lösning. Då kan du istället integrera förevigandet som en aktivitet och till exempel utse en grupp vars uppgift är att filma kick-offen och sedan redigera ihop den. Det blir ett naturligt skäl att samlas på nytt några månader senare, se filmen tillsammans och återuppleva kick-offen.

TÄNK PÅ ATT DET FINNS ETT FÖRE OCH EFTER KICK-OFFEN

För att göra kick-offen minnesvärd gäller det att tänka bortom själva eventet. Det finns en mängd digitala hjälpmedel som kan hjälpa dig att förstärka och förlänga upplevelsen. Du kan till exempel använda dem för att skapa intresse innan kick-offen, inspirera och förbereda deltagarna innan evenemanget. Och på samma sätt kan du låta dem följa och interagera under själva kick-offen för att sedan påminna, förstärka och följa upp efter evenemanget. Behöver du hjälp med kontakter och idéer kring detta är du alltid välkommen att kontakta oss på 1910 Event.

VILL DU VETA MER? KONTAKTA MIG

Camilla Ahlin, Eventansvarig

CAMILLA AHLIN NILSSON

EVENTANSVARIG

070 860 35 06
camilla.ahlin@mff.se