4 tips på teambuilding för kick-off

Publicerad 02 september 2021

Kollegor som gör en high-five efter ett lyckat möte

En kick-off kan ha många olika syften, men oftast är teambuilding ett av dem. I grund och botten handlar det om att på olika sätt svetsa samman laget genom att göra gemensamma aktiviteter av olika slag. Här får du fyra tips på hur du ska tänka när det gäller teambuilding på kick-offen och vilka aktiviteter du kan laborera med.

1. EN KICK-OFF MED TEAMBUILDING BYGGER PÅ DELTAGARNA

För att uppnå önskad effekt är det viktigt att du börjar med att skaffa dig en uppfattning om individerna som utgör ditt lag och vilken typ av människor de är. Det är viktigt för att du sedan ska kunna bedöma vilka aktiviteter som faller i god jord. En teambuildingaktivitet för en säljkår och en ekonomiavdelning kommer sannolikt inte att se likadan ut, inte minst för att de sannolikt ska uppnå olika syften. Samtidigt, det kan vara en god idé att utmana deltagarna en smula – och ibland till och med ganska mycket!

2. LÅT LAGEN LÖSA EN UPPGIFT

Det finns en mängd olika saker man kan göra tillsammans. Du kan låta lagen bygga något, lösa en gåta, göra en film tillsammans, gå en skattjakt, lägga ett pussel… Hur enkelt eller avancerat du vill göra det beror på gruppen, budgeten och hur mycket tid ni har till förfogande. En annan uppskattad teambuildingaktivitet är att låta deltagarna tillsammans laga maten till festen. Det kan till exempel ske under ledning av en professionell kock, vilket gör att alla får arbetsuppgifter de kan hantera. Eller kan de få i uppgift att skapa en kör, lära sig en låt och sedan framföra den under middagen.

Det finns idag en uppsjö av olika färdigpaketerade aktiviteter som du kan köpa in från olika eventföretag, men med lite fantasi och god vilja kan du skapa något själv som fungerar lika bra. Om du behöver hjälp med att få tips på aktivitetsarrangörer eller att skapa din egen aktivitet är du alltid välkommen att höra av dig till oss på 1910 Event.

3. LÅT DELTAGARNA TÄVLA

Att föra in ett tävlingsmoment brukar vara populärt, även för de som inte är vinnarskallar. Och faktum är att du kan göra en tävling av det mesta. En klassisk femkamp, quiz och frågesporter i olika former eller lagsporter i lite mer arrangerade utföranden är enkelt att arrangera och brukar uppskattas. Men du kan egentligen göra en tävling av vad som helst, till exempel kan du göra en tävling av att lösa någon av ovanstående uppgifter. En tävling kan dessutom avslutas med en festlig prisutdelning och en god middag. Behöver du hjälp med att skapa ett quiz, femkamp eller en vinnande fotbollsaktivitet hjälper vi gärna till.

4. SKAPA GEMENSKAP MED EN INSPIRERANDE TALARE

Om du inte vill skapa teambuilding med aktiviteter eller tävlingar, kan inspiration och gemensamma upplevelser också vara ett bra inslag. Det finns till exempel mängder av fantastiska föreläsare som man kan låta sig inspireras av, du hittar dem enkelt på olika talarförmedlingar om du surfar runt på nätet. Men det stora utbudet innebär också att kvaliteten kan vara skiftande. Var noggrann när du väljer, ta alltid referenser och om du har möjlighet kan du stämma av med föreläsaren så att det blir rätt utifrån vilket mål du har för kick-offen. På 1910 Event har vi till exempel ett antal olika föreläsare som kan prata om vinnande lag och teambuilding i praktiken, till exempel Malmö FF:s VD Niclas Carlnén.

VILL DU VETA MER? KONTAKTA MIG

Camilla Ahlin, Eventansvarig

CAMILLA AHLIN NILSSON

EVENTANSVARIG

070 860 35 06
camilla.ahlin@mff.se