Youth League: Stark laginsats gav poäng

Publicerad 15 september 2015 i Nyheter

MFF U19 kunde lämna Paris med en poäng i bagaget efter 0-0 mot PSG. Tränare Anders Palmér hyllar laget och kallar arbetsinsatsen ”heroisk”.

Ett stenkast från PSG:s träningsanläggning i den vackra förorten Saint-Germain-en-Laye spelade MFF:s U19-lag den första matchen i årets UEFA Youth League. Redan strax efter avspark på Stade Georges-Léfevre stod det klart att PSG skulle äga bollen huvuddelen av matchen. PSG spelade ett kvickt och tekniskt skickligt kortpassningsspel som de första tio minuterna ledde till ett par halvchanser.

Samtidigt visade Malmö FF att de inte var där för att titta på. Genom hög aggressivitet och ett uppoffrande spel lyckades man hålla PSG från riktigt farliga chanser. Fransmännens giftigaste läge i den första halvleken uppstod när den annars trygge Marko Johansson slog en utspark i gapet på PSG:s mittfält som snabbt fick fram bollen till Jean-Kévin Augustin i straffområdet. Anfallaren misslyckades dock med tillslaget och skottet gick utanför.

MFF kunde stundtals hota genom omställningar med mycket folk i rörelse, vilket ställde PSG-försvaret. Riktigt nära ett ledningsmål blev det i den 35:e minuten när Oliver Stojanovic Fredin fick till ett skott i bra vinkel från den högra kanten av straffområdet. Skottet gick retligt nog strax utanför den vänstra stolpen.

Mot slutet av den första halvleken forcerade hemmalaget för ett mål men himmelsblåa spelare kastade sig till höger och vänster för att blockera skott och inlägg. När domare Sven Bindels blåste för halvtidsvila var det fortfarande mållöst.

Matchbilden såg liknande ut även i andra halvlek. PSG pressade för ett ledningsmål men MFF-försvaret under ledning av lagkapten Franz Brorsson stod fortsatt rätt i positionerna och hindrade hemmalagets anfall.

I den 53:e minuten kom MFF:s bästa möjlighet under den andra halvleken. Emin Karaman sprang sig fri och slog en passning i sidled mot Teddy Bergqvist som skulle haft i princip öppet mål att placera in bollen i. Dessvärre kom inspelet lite snett och situationen avstannade.

Istället var det Marko Johansson i målet som fick visa framfötterna under den avslutande delen av matchen. Flera gånger om gjorde han kvalificerade räddningar. Den mest utmärkande skedde med bara ett par minuter kvar till full tid, då en PSG-anfallare nickade från två meters håll och hemmapubliken var halvvägs upp från stolarna för att fira. Marko Johansson visade prov på fantastiska reflexer och kunde rädda till hörna.

Matchen slutade mållöst vilket betyder att MFF redan efter den första omgången tangerat antalet poäng som man samlade på sig i fjolårets Youth League. Tränare Anders Palmér är nöjd med det taktiska genomförandet och den starka laginsatsen.

– Det är ett fantastiskt resultat mot ett lag som har stora resurser. Självklart har de bollen mycket men vi står upp bra och gör det taktiskt bra. De har inte jättemycket chanser. Vi sa innan matchen att vi skulle vara beredda på att de skulle ha mycket boll, men att man kan välta berg ibland. Spelarna kämpade heroiskt, säger Anders Palmér.