Supporterhuset – en mötesplats för alla MFF-supportrar

Publicerad 09 juli 2015 i Nyheter

Delar av Supporterhusets syrelse: Pierre Nordberg, styrelseledamot, Ebbe Gertten, suppleant, Marko Zdravkovic, ordförande, Julia Cilene Fält, vice ordförande, Richard Leufstedt, styrelseledamot & Christine Magnusson, styrelseledamot.

I början av september kommer Nordens första Supporterhus att öppna på Södra Förstadsgatan 79 D – mitt i Malmö! Supporterhuset leds och drivs helt och hållet av supportrarna själva och är tänkt att bli en mötesplats för alla MFF:are. Målet som Supporterhuset har ställt upp är tydligt och klart: Vi ska ha en inkluderande, engagerande och positiv supporterkultur i Malmö!

Ett supporterhus som gemensam lokal och träffpunkt för allsköns MFF:are är en idé som framför allt har hämtats från Tyskland där motsvarande typ av lokaler finns i stor omfattning och stärker det positiva supporterskapet och gemenskapen mellan supportrar. Idén är att genom en fysisk mötesplats som är öppen alla dagar och erbjuder många olika typer av aktiviteter samla människor med intresse för fotboll och supporterkultur och kanalisera deras energi och engagemang för MFF och fotbollen i positiv riktning. En bärande tanke är att Supporterhuset ska vara attraktivt för alla supportrar oavsett bakgrund.

Supporterhuset drivs som en ideell förening där alla MFF:are kan bli medlemmar och påverka verksamhetens utformning. Verksamheten är ambitiöst upplagd med en heltidsanställd samordnare som har hand om allt det praktiska arbetet under dagarna. Som i alla föreningar kommer det dock att vara medlemmarnas engagemang som blir avgörande för att Supporterhuset ska bli framgångsrikt. 

På dagtid kommer Supporterhuset att fungera som en öppen mötesplats för alla med möjlighet att bland annat fika i caféet, köpa souvenirer i supportershopen, måla flaggor, dyka ner i ett MFF-bibliotek som efterhand kommer att byggas upp eller helt enkelt bara träffas och umgås. På kvällstid kommer det att vara aktiviteter för medlemmar i form av föreläsningar, workshops, ungdomsverksamhet och studiecirklar med anknytning till Malmö FF och Malmö och med fokus på positiv supporterkultur.

– Vi vill att detta ska bli en fysisk samlingsplats för alla MFF-supportrar där vi ska kunna träffas, samverka och få utlopp för vårt engagemang för Malmö FF och supporterkulturen i stort. Vi tror att detta kommer att bli en unik och positiv mötespunkt, säger Marko Zdravkovic, ordförande för Supporterhuset och fortsätter:

– Hur detta sedan kommer att återspeglas inne på läktarna är svårt att säga så här på förhand, men jag tror att vi kommer att få en helt annan organisationsförmåga. Om vi bara tittar ett år tillbaka i tiden drog vi supportrar igång kampanjen ”Hela Stadion gungar” inför hemmamatchen mot Sparta Prag med syfte att sälja ut hela Stadion och skapa en galen stämning – något vi på några få dagar och med relativt enkla även lyckades med. Jag tycker att det säger rätt mycket om det engagemang som finns där ute och vad vi kan åstadkomma när vi jobbar tillsammans. Med Supporterhuset kommer vi alltid ha en plats som man kan vända sig till och vi kommer på kort tid kunna anordna möten för att diskutera olika ämnen då lokalen och materialet redan finns på plats.

– Vi kommer att ha en stadig budget bakom detta projekt, vi har en stark styrelse och vi har en anställd som driver på det hela – en sådan grund har vi nog aldrig tidigare skådat i Supportersverige. Jag skulle vilja säga att möjligheter är oändliga, berättar Marko Zdravkovic.

Under torsdagen skrev Marko Zdravkovic, ordförande och Julia Cilene Fält, vice ordförande på kontraktet till lokalen på Södra Förstadsgatan 79 D och under de kommande åtta veckorna kommer lokalen att renoveras innan portarna slås upp på allvar och verksamheten kan dra igång.

– Lokalen består av två plan som båda är 120 kvadratmeter. På markplan kommer vi att ha café- och souvenirverksamhet samt möjligheter till olika föreläsningar. I källaren är det främst tänkt att folk ska kunna måla flaggor och banderoller, säger Zdravkovic och fortsätter:

– Vi kommer behöva mycket hjälp med renoveringen. Vi beräknar att det kommer att ta ungefär åtta veckor och under nästa vecka kommer det att komma ut en kallelse till olika möten. Tanken är att Supporterhuset ska fungera i olika utskott så som souvenirutskott, lokalutskott och caféutskott och då gäller det att folk nappar på detta och är villiga att ställa upp. Det kan vara allt ifrån mankraft, till pengar och material.

Malmö FF har varit med under hela processen och sett hur Supporterhuset gått ifrån idé till att idag få sin fysiska lokal.

– Viktigt att påpeka är att detta är ett supporterintiativ, ett supporterintiativ som vi stöttar fullt ut eftersom vi har sett det växa från idé till verkligheten. De har gjort det väldigt professionellt med verksamhetsplan, budget, gediget arbete och en bra grund att stå på – något som borgar för att det här ska bli riktigt, riktigt bra, säger Malmö FF:s VD, Niclas Carlnén och fortsätter:

– Inledningsvis har vi varit med genom att delta i diskussionerna och när det sedan började forma sig och det blev tydligt vilka behov och ekonomiska ramar som fanns bestämde vi oss för att gå in och hjälpa till med ekonomin inledningsvis för att sedan fasas ut de kommande åren. Som jag ser det finns där bara fördelar om vi kan få till ett supporterhus med en levande verksamhet som är till för alla. För det är det som är det viktiga: att Supporterhuset är till för alla så att Malmö FF:s värdegrund och värderingar även syns ut bland våra supportrar, avslutar Carlnén

Mer information om Supporterhuset finns på Supporterhusets egen webbsida supporterhuset.se.

Richard Leufstedt, styrelsemedlem i Supporterhuset, slog under torsdagen de symboliska första slagen som var starten på den kommande renoveringen.

huvudpartners

officiella partners