Rydström: ”Om vi är bra så får motståndaren det riktigt jobbigt”

Publicerad 23 april 2023 i Herr,Nyheter

Henrik Rydström tar oss igenom matchen mot IFK Göteborg, kontinuiteten i startelvan och måndagens motståndare IFK Norrköping.

Henrik Rydström under matchen mot IFK Göteborg.

Om matchen

Malmö FF – IFK Norrköping
Måndag 24 april 19:10
Eleda Stadion
Lyssna på matchen live: https://mffplay.se/mffplay
Tv-sändning: discovery+

Henrik Rydström om

Vad laget tar med sig från måndagens seger…
– Det är så många moment och så mycket som händer i en fotbollsmatch så du kommer aldrig kunna täcka in allt men jag är nöjd med hur spelarna hanterar matchen när de blir trötta, lite nervösa och kanske känner press. Där har vi kommit en bra bit. Jag känner också att vi är bättre i en längre period av matchen nu än tidigare.

– Även om vi inte började bra så kände vi rätt snabbt att vi började hitta rytmen och man såg att spelarna tänkte gemensamt där ute. Det var snarare så att vi utförde saker och ting lite felaktigt vid några tillfällen. Men när vi började hitta rätt så fick vi ett bra grepp på matchen. Från minut 15 och framåt, minus någon period kanske, så styr vi matchen som vi vill. Sen spelar vi för snabbt fram ibland, utnyttjar inte våra kontringslägen tillräckligt bra och pressar fel i vissa sekvenser. Men vi är ändå tillräckligt bra för att vara klart bättre än blåvitt.

Att kontrollera matcher…
– Det är en sak som vi har velat förbättra. Sen är det alltid den där balansen mellan kontroll kontra att göra tvåan och trean. Vi mår bra som lag när vi har kontroll på spelet, och det är vår ambition i varje match. Samtidigt som man vill attackera när det verkligen finns möjlighet. Men visst, går du för en utökad ledning för tydligt så kan du också öppna upp dig.

– Det är ju hela tiden en avvägning man gör men där tycker jag också att vi hade en bra balans. Jag upplevde aldrig att spelarna blev fega eller bekväma. Vi försökte verkligen göra ett till mål och som jag sa var det tre-fyra situationer där vi bara är ett litet bättre beslut eller utförande från rena frilägen.

Motståndarna IFK Norrköping
– Det är ett lag som har gått från att ofta vara väldigt spelförande till att bli mer direkta. Sen finns det en stor individuell skicklighet på många positioner. Det är ingen hemlighet att de har bra spelare i offensiven, så de kommer vara ett hot varje gång. Men vi vill som vanligt se till att de får göra mer av de sakerna de inte vill göra, alltså att de ska få försvara så mycket som möjligt. Jag vet att om vi är bra så får motståndaren det riktigt jobbigt. Det är en härlig insikt. 

Att kunna njuta…
– Det finns alltid en risk i alla sådana här högpresterande yrken. Man tappar mer energi än vad man får. Men vi är en väldigt bra grupp spelare och ledare här och jag känner en stark uppbackning. Då är det lättare att tillåta dig att njuta av matchen. Samtidigt betyder det aldrig att man tappar fokus på resultatet, det kommer alltid vara det övergripande, men det var fint att höra spelarna säga att det var kul att spela fotboll efter matchen i Göteborg.

– Det är klart att du har roligt när du vinner men jag ser en uttryckslust hos spelarna på planen. Då njuter jag som tränare. För det är bland det bästa man kan ge dem.

Om få förändringar i startelvan…
– Ett problem förra året var att det var mycket skador. Vi vet att en framgångsfaktor är kontinuitet, och det har vi tagit fasta på. Det är klart att centrallinjen är en viktig del i den kontinuiteten därför är det alltid lättare att skifta spelare på kanterna. Där har vi också många olika typer av spelare så vi kan förändra matchbilden med byten.

– Fördelen med kontinuitet är att till exempel Hugo och Sergio gör sin bästa match ihop mot IFK Göteborg. Det är inte en slump. Det kommer av att de lär känna varandra bättre och bättre på planen. Vi börjar skapa en tro på saker och ting tillsammans och det är mycket därför vi har valt att göra så få förändringar som möjligt. Det är alltid på bekostnad av några som också hade kunnat spela men där har gruppen varit grym hittills.

Matchvärd

huvudpartners

officiella partners