Ola Toivonen avslutar fotbollskarriären

Publicerad 19 oktober 2022 i Herr,Nyheter

En framgångsrik fotbollskarriär har nått sitt slut. Efter två sejourer i Malmö FF och en lång proffskarriär utomlands tackar Ola Toivonen för sig efter säsongen. I samband med matchen mot Degerfors IF kommer Ola att hyllas för sina insatser i den himmelsblå tröjan.

Ola Toivonen firar sitt 2–0-mål mot AIK i på Eleda Stadion våren 2022.

2006 skrev en 20-årig värmlänning från Degerfors på ett fyraårskontrakt för Malmö FF. Under sin första sejour i föreningen blev det 17 mål på 51 matcher innan flyttlasset gick vidare till PSV Eindhoven. I Nederländerna svarade Toivonen för 61 ligamål på 139 matcher och var i flera säsonger en av lagets mest bärande spelare. Två av säsongerna bar han även lagkaptensbindeln.

Efter tiden i PSV spelade han fem år i Frankrike för Stade Rennais FC och Toulouse FC samt ett år för Sunderland AFC i Premier League innan han svarade för 25 mål på två säsonger för Melbourne Victory FC i Australien.

På Olas meritlista ryms även en lyckad landslagskarriär där hans avgörande 3–2-mål mot Nederländerna i EM-kvalet 2011 och drömmålet mot Frankrike från halva plan i kvalet till fotbolls-VM 2018 får betecknas som två av höjdpunkterna.

I det efterföljande världsmästerskapet var han en av förgrundsfigurerna och given i det lag som nådde kvartsfinal. Han gjorde även Sveriges mål i 1–2-förlusten mot Tyskland i gruppspelet. Det blev till slut 64 matcher och 14 mål för Ola Toivonen i det svenska landslaget.

Sommaren 2020 flyttade Ola hem till Malmö FF och slöt därmed cirkeln för en oerhört framgångsrik fotbollskarriär. Under hans andra tid i föreningen vann MFF två SM-guld, ett cupguld samt tog sig till både Champions League och Europa League.

Inför säsongsavslutningen står Ola Toivonen på totalt 146 matcher i Malmö FF, varav 102 allsvenska matcher.

Tack för dina insatser i den himmelsblå tröjan, Ola!

Ola Toivonen

– Jag känner att det är dags nu. Motivationen finns, men kroppen hänger inte riktigt med. Jag fick en allvarlig skada, kämpade mig igenom den och hade inte jättehöga förväntningar, men det gick nästan bättre än önskat när jag kom tillbaka. Sen hade man en förhoppning att det skulle fortsätta under hösten, men resultaten och speltiden har varit för dåliga från både laget och mig.

– För någon månad sedan ryckte jag Daniel (Andersson) åt sidan och sa att vi inte behöver tänka på en förlängning. Det är inte många fler i min omgivning som vet att jag kommer sluta, det är väl mamma, pappa och min fru. Men nu känns det rätt skönt.

– Jag kom hit som en ung pojk och insåg vilken stor klubb det här var. Stora spelare. Man kände sig lite ensam och vilsen på grund av att man inte presterade och alla krav som ställdes på en. Just tryggare man blev i klubben, desto mer växte kärleken till Malmö FF.

– Jag har alltid levt med att ha väldigt höga krav på mig själv. Jag bryr mig inte så mycket om vad andra säger, jag vet att den största kravbilden kommer från mig själv. Det är samma här i Malmö. Det är krav som ställs dagligen och det är något speciellt som lever innanför de här väggarna. Den här vinnarkulturen.

– När jag kom hem till Malmö sa jag att det vore roligt att vinna ett SM-guld. Nu sitter jag här några år senare och har vunnit två stycken, ett cupguld och ett Europa League-gruppspel. Summa summarum finns det ingenting att klaga på.

huvudpartners

officiella partners