”Fotbollen river osynliga gränser” (Text + TV)
I samband med lördagens match mot Gefle IF var ledare från MFF:s nätverksklubbar på plats för utbildning till turneringen Fotboll mot rasism. Föredragshållaren Hamza Ibrahim pratade om föreningar som en väg in i det svenska samhället. På läktarna under matchen manifesterades det av 450 inbjudna flyktingungdomar från hela Skåne.
Den 6 juni är det dags för gruppspelet i MFF:s turnering Fotboll mot rasism som spelas på orter runt om i Skåne. Turneringen är till för att lyfta principen om allas lika värde och ledare från de olika deltagarföreningarna var under lördagen på Swedbank Stadion för att lyssna till föredrag med koppling till ämnet.
– Fotboll mot rasism är en fotbollsturnering som vi har anordnat sedan 2010 och i samband med den har vi alltid ett tema där vi på något sätt jobbar med de moment i turneringen som vi tycker är viktiga att avhandla. Det kan vara: mobbing, tolerans och hur man uppträder mot varandra. I år valde vi att ha ett tema med ensamkommande flyktingar och bjöd därför in Hamza Ibrahim att tala för representanter ifrån de klubbar som är med i turneringen, säger Jan-Olov Kindvall, avdelningschef på MFF i samhället.
Hamza Ibrahim, ordförande i Ensamkommandes förbund, tog scenen för att berätta om sin egen väg in i samhället och vad föreningslivet betytt för honom. Han kom till Sverige som 17-åring och började snabbt arbeta ideellt, vilket slutligen ledde fram till Ensamkommandes förbund som arbetar för att inkludera ensamkommande flyktingar på olika sätt.
– Jag är själv en produkt av föreningslivet. Det är viktigt att inkludera nya svenskar i föreningar, säger Hamza Ibrahim.
På många håll i Skåne arbetas det med att ge flyktingungdomar möjlighet att spela fotboll som ett integrationsverktyg. Malmö FF:s Fotboll för ensamkommande unga är ett av många initiativ, som också hade representanter på plats under lördagen.
– Det MFF gör är bra för tryggheten. Fotbollen förenar oss alla. Den river osynliga gränser, säger Hamza Ibrahim.
När väl den allsvenska matchen mot Gefle IF drog igång satt 450 flyktingungdomar på läktarna, inbjudna genom MFF:s kontaktnät och privata initiativ. En av ungdomarna var 19-årige Ghanem Ghazi från Skivarp som kommit till Sverige från Syrien.
– Vilken fin dag vi hade. Det betyder verkligen mycket när folk försöker hjälpa oss att känna oss som normala människor. Det gjorde oss glada att känna att vi kan göra samma sak som alla andra, säger han.
– Tack till alla som hjälpte oss att få njuta av den fantastiska matchen.