Noah Eile: ”Där har MFF-spelare en edge”

Publicerad 01 februari 2023 i Herr,Nyheter

Efter ett starkt år i Mjällby är den unge mittbacken Noah Eile tillbaka för att ta nya kliv. Här berättar han om moderna mittbackar, MFF:s ”edge” och hur det är att vara motståndarspelare på Eleda Stadion.

Familjen Eile från Bjärred består nästan uteslutande av jurister. Båda föräldrarna är jurister. De två äldsta syskonen är jurister. Den yngsta i syskonskaran går på gymnasiet och är inte jurist (än). Men annars är det bara Noah Eile som sticker ut. Han blev mittback istället.

– Jag vet inte om det var något jag bestämde mig för, att bli fotbollsspelare. Jag bara spelade och tränade så mycket jag kunde. Först för att jag tyckte det var kul. Det var väl inte förrän jag kom upp i A-laget som det blev något mer. Det är det här jag vill göra och jag ska bli så bra som möjligt, säger Noah Eile.

Om man ska bli en framgångsrik mittback är Malmö FF ett av de bästa ställena att befinna sig på. Under de senaste åren har mittbackar fostrade i föreningen spelat i flera av de europeiska toppligorna. Noah Eile tror att det beror på att ungdomsverksamheten är bra på att forma det som brukar kallas för ”moderna mittbackar”.

– Man ska inte bara klara av att försvara även om det så klart är det viktigaste. Man ska också klara av att spela upp bollen och kunna försvara med lite större ytor och lite mer man-man, ensam mot en anfallare.

– Jag tror att man var tidiga med att lära sig att spela på det sättet i MFF:s akademi. Många lag i Europa är ute efter den typen av spelare. Och när man tränar på det i ung ålder, som man kanske inte gjort i alla akademier i Sverige, så får man en extra edge.

Noah Eile kom till MFF:s ungdomsverksamhet från moderklubben Bjärreds IF efter att ha utmärkt sig på ett sommarläger på Stadionområdet. Han hoppas nu att kunna gå i samma fotspår som de andra skickliga mittbackarna som akademin producerat i närtid och inspireras kanske framför allt av den senaste generationen.

– Så klart hade man inte tackat nej till att ha samma karriär som Pontus Jansson eller Filip Helander. Men jag tror att min spelstil är mer lik Anel, till exempel. Honom har jag tränat med och sett på nära håll. Man ser detaljer på träning som man inte får av att se någon spela på tv.

Sida vid sida med Anel Ahmedhodzic inför Champions League-matchen mot Chelsea 2021.

Sent på året 2020 skrev han på sitt första A-kontrakt med MFF. Ett år senare förlängdes kontraktet och inför säsongen 2022 lånades han ut till Mjällby med målet att samla på sig värdefull erfarenhet. Det fick han också. Han blev som 19-åring en viktig del av Andreas Brännströms lagbygge och startade 22 matcher i Allsvenskan.

– Det var väldigt kul. Sölvesborg är likt Bjärred faktiskt. Man kan gå ner och bada efter träningen. Det är väldigt familjärt. Det var bra för mig att komma bort från Malmö och träffa nya människor, få mycket speltid och prestera på en bra nivå. Jag tror att det är utvecklande att se något annat ibland.

”Supportrarna sjöng och jag minns att jag tänkte att det här går inte.”

Noah Eile om mötet med MFF

Utöver det stora intresset för juridik finns det något annat som förenar familjen Eile. Alla är stora MFF:are. Noah berättar om hur supporterskapet tog fart från guldåret 2010 och sen bara växte. Att komma till Eleda Stadion som motståndare under fjolåret var därför något särskilt speciellt.

– Jag vaknade upp på morgonen och var helt stirrig. Under matchen var jag slut redan en kvart in i andra halvlek och jag är mittback, jag brukar inte springa så mycket. När jag kom hem hade jag värsta huvudvärken.

– Nu vet jag i alla fall hur det är att vara motståndare på stadion. Det var inte så kul. MFF ledde med 2–0 och supportrarna sjöng en ramsa, jag minns inte vilken, men den gick bara runt, runt, runt. Och Malmö bara höll i bollen och vi fick inte tag i den. Supportrarna sjöng och jag minns att jag tänkte att det här går inte. Vi kommer aldrig kunna ta bollen ens.

Mötet med MFF var ett undantag. Normalt försöker Noah Eile vara avslappnad under större delen av en matchdag och går mentalt in i matchläge först några timmar innan avspark. Men då blir den vanligtvis lugne och avspände 20-åringen en annan person.

– Jag kan bli väldigt arg på planen. Det är något jag jobbar med men jag tycker också att jag spelar bättre när jag har den glöden i mig. Den behövs när jag springer och kämpar.


Noah ser rött

Efter en utskällning av en filmande motståndare i Mjällbys bortamatch mot Degerfors fick Noah sitt andra gula kort och blev utvisad. Han medger att han kan bli arg under matcher men delar inte uppfattningen om att det var gult kort.

”Fast jag ska så klart inte lägga energi på det under en match. Det var mitt fel.”


Efter flygresan till Spanien, som är utmanande när man är 1,95 meter lång och får benen påkörda av serveringsvagnen när man precis slumrat till, väntar nu träningsläger med intensiva dagar för att förbereda sig för den kommande säsongen. Förväntningarna har klättrat efter den lyckade utlåningen till Mjällby men själv vill han inte sätta några direkta mål för 2023.

– När jag var yngre tänkte jag ofta att jag vill göra det ena och andra. Jag vill vara i U7-laget till hösten, till exempel. Och då tänker man bara på det istället för att fokusera på att göra det bra i matcherna man spelar.

– Jag hoppas att jag får utvecklas mycket. Och spela så mycket som möjligt så klart. Det är ett tråkigt svar.

Oavsett vad hade det inte varit tråkigt att se ännu en egenfostrad mittback ta nya kliv på Eleda Stadion. Kanske till och med i en himmelsblå tröja den här gången.

Noah Eile i närkamp med Taha Ali under träning i Estepona.

huvudpartners

officiella partners