Minnesord om Bo Malmquist

Publicerad 28 november 2023 i Nyheter

Som tidigare meddelats har Malmö FF:s hedersledamot Bo Malmquist gått bort efter en tids sjukdom. Han blev 79 år. Merparten av dessa år ägnades åt ideellt arbete i fotbollens tjänst.

Svensk föreningsidrott skulle inte fungera utan ledare och funktionärer som ställer upp ideellt och lojalt utan att hamna i rampljuset. Bo Malmquist är ett lysande och framträdande exempel på denna kategori människor. Det är närmast en underdrift att säga att han avsatte en stor del av sitt liv åt att ideellt verka för Malmö FF och för svensk, inte minst skånsk, fotboll och idrott.

Han föddes den 22 juli 1944 och växte upp på Monbijougatan, inte särskilt långt ifrån Malmö Idrottsplats. Till skillnad från många i hans generation låg han inte bakom målet och såg matcherna som ung. I stället såg han inte sällan matcherna från parkeringen mellan Malmö IP och Stadsteatern genom att titta genom skynket.

Bosse blev medlem i Malmö FF som 18-åring och var därefter medlem under de resterande 61 åren av sitt liv. Som aktiv var han mer framträdande i handboll än i fotboll. På den tiden hade Malmö FF en handbollssektion och Bosse representerade den under 18 års tid i både A-lag och B-lag. Någon tanke på att byta klubb existerade inte i hans himmelsblå själ. 

Som fotbollsspelare spelade han i Malmö BI:s juniorlag och sedermera ett antal matcher i Malmö FF:s reservlag 2. Inom fotbollen var det emellertid inte som spelare utan som ledare Bosses största färdigheter låg. År 1972 inledde han en 18 år lång bana som ungdomstränare i Malmö FF. När damverksamheten i Malmö FF under 1980-talet fick en fastare organisatorisk form ingick Bosse i den damkommitté som övergick till att bli en särskild styrelse för damsektionen. Det var under de här åren som det dåvarande damlaget tog sitt första SM-guld och därigenom inledde sin mest framgångsrika period.

Några år senare utsågs Bosse till valberedningens ordförande. Han innehade posten i fyra år men valde att lämna när en grupp medlemmar framförde att han själv skulle vara en lämplig person att ta över i styrelsen efter mångårige sekreteraren Einar Malmborg. Som person var Bosse noggrann och korrekt och dessa egenskaper är väl lämpade för att vara styrelsens sekreterare. På årsmötet år 2000 valdes han in och förblev i styrelsen i elva år innan han valde att lämna för att bereda väg för nya krafter.

Som fotbollsförening är Malmö FF med i olika nationella och regionala organ. Bosse inte bara representerade Malmö FF i flera av dessa utan engagerade sig aktivt i dem. Han var styrelsemedlem i Skånes Fotbollförbund. Han var under många år styrelsemedlem i Malmöidrottens samorganisation, bland annat som sekreterare, och var även styrelsemedlem i fotbollens motsvarighet, Fotbollsklubbarnas samorganisation, där han var vice ordförande.

huvudpartners

officiella partners