Inför hemmapremiären – Ofere tillbaka

Publicerad 22 mars 2010

När det är äntligen dags för hemmapremiär på Swedbank Stadion ser Roland Nilsson fram emot bättre spel på en bättre plan – och kan återigen räkna in Edward Ofere i manskapet.

Malmö FF – Örebro SK

Swedbank Stadion tisdag 23 mars 19.00

Målvakter: 25. Dusan Melichárek, 27. Johan Dahlin

Försvarare: 2. Ulrich Vinzents, 4. Joseph Elanga, 6. Markus Halsti, 8. Daniel Andersson, 29. Jasmin Sudic.

Mittfältare och anfallare: 3. Robert Åhman Persson, 7. Daniel Larsson, 9. Wilton Figueiredo, 11. Jeffrey Aubynn, 14. Guillermo Molins, 17. Ivo Pekalski, 18. Edward Ofere, 21. Jimmy Durmaz, 24. Agon Mehmeti, 26. Jiloan Hamad.

Skadade/rehab: 19. Niklas Hansson, 20. Ricardinho, 28. Alexander Nilsson.

Värmen har varit på ett par veckor men annars inga särskilda åtgärder; ändå lär Malmö Stadions gräs vara i bättre skick än flertalet allsvenska arenor, både norr och söder om stan. MFF gjorde sista passet innan hemmapremiären på det gamla hemmagräset – men har lyxen att kunna välja bort det till match. För MFF har ju en egen ny stadion, och den är redo för premiärfest.

På Swedbank Stadions läktare ska det största tifot nånsin i svensk fotboll äga rum innan premiärmatchen mot Örebro tisdag kväll – och på plan är förutsättningarna för fotboll riktigt goda.
– Det är speciellt med hemmapremiär, och det ska bli kul imorgon. Vi har alltid bra hjälp av fansen och gräsmattan ser riktigt bra ut, säger Roland Nilsson efter träningen.

Annat var det i första matchen, 0-0 mot Gais på ett svårspelat Gamla Ullevi.
– Passningsspel var väldigt svårt där. Vi gjorde bra ifrån oss första 25 minuterna, men efterhand började gräset släppa lite och bollen studsa konstigt. Vi blev stressade, och med risk att träffa fel valde vi säkra och enkla alternativ, oftast en boll upp mot forwards. Det gjorde oss väldigt långa i laget: backlinjen lågt nere och mittfältare som aldrig riktigt hann upp och ge understöd till forwards som fick bollen väldigt snabbt.

Är Swedbank Stadions plan så pass mycket bättre att ni slipper den oron mot Örebro?
– Ja, det är den, den är riktigt bra. Vi tränade på den igår, och gräset var så pass bra så att det inte ens släppte. Det är väldigt positivt. Planen inbjuder till ett bra passningsspel.

Vad var – trots omständigheterna – positivt i matchen mot Gais tycker du?
– Jag tycker samarbetet mellan Agon och Daniel Larsson var ganska bra; de rörde runt i grytan ordentligt och jobbade slut på Gais backlinje. Det fanns bitar i matchen där vi gjorde precis det vi sagt, men sedan blev vi som sagt stressade i vårt spel.

Roland Nilsson gör en förändring i truppen, och den innebär ett glädjande besked: Edward Ofere är tillbaka. Eddie fick en ljumskskada i en av de tidiga träninsmatcherna och har varit borta sen dess, men är nu redo för spel igen – om än inte i 90 minuter. Både Miljan Mutavdzic och Rick Kruys tränar för fullt med laget, men bedöms ännu inte redo för matchspel. Kvar på skadelistan: Ricardinho, vars rehab går bra, samt Alex Nilsson som vilar lite efter ett par stukningar.

Fjolåret lämnar två sinsemellan mycket olika minnesbilder från mötena med Örebro. 1) höstens 3-0-seger (alla tre målen av Daniel Larsson) mitt i MFF:s sanslösa höstformtopp. 2) 0-0 hemma efter total dominans genom hela matchen, det kanske mest frustrerande kvittot på lagets svårigheter att göra mål mellan match 5 och 15 2009.

Vad förväntar ni er av Örebro den här gången?
– Örebro spelar 4-3-3 och är ett offensivt, spelande lag. De har ett bra spel, flera duktiga spelare och fick en bra start med 2-0 över Åtvidaberg, säger Roland Nilsson.

Med två spelande lag på landets för närvarande kanske bästa allsvenska gräs, med ett historiskt jubileumstifo på läktarna och med i alla fall en gnutta vår i luften – så är det upplagt för en  riktigt härlig hemmapremiärkväll på Swedbank Stadion. Missa den inte!

Tobias Christoffersson