Fördel efter första kvalmatchen

Publicerad 04 augusti 2022 i Herr,Nyheter

Mål av Kiese Thelin, Toivonen och Birmancevic ger oss övertaget inför returen i Luxemburg.

Nyckelhändelser

1´: F91 Diddeleng sparkar i gång kvalmatchen på Eleda Stadion.

4´: Malmö FF startar matchen vaket och får matchens första målchans. Efter spel på högerkanten slår Ceesay ett inlägg till Isaac Kiese Thelin. Anfallaren skarvar vidare nicken till Sergio Peña vars skott blir räddat.

8´: Sergio Peña kommer till ännu en målfarlig chans. Bollen kommer till honom precis utanför straffområdet men han får inte till träffen.

10´: Tredje farliga målchansen för MFF inom matchens första tio minuter. Martin Olsson ser att Moustafa Zeidan löper förbi sin försvarare och levererar ett bra slaget inlägg. Högerytter får en träff men Lucas Fox står för ännu en räddning.

15´: Efter att bollen studsar på flera spelare i straffområdet landar den hos Erdal Rakip som chippar bollen utanför vänstra stolpen.

27´: Vår peruanska mittfältare fortsätter att komma till målchanser. På en kort hörnvariant kommer han till ett till skottläge utanför straffområdet. Skottet går precis ovanför ribban.

30´: Charles Morren i F91 Diddeleng plockar på sitt andra gula kort efter en hård tackling på Moustafa Zeidan och blir utvisad.

37´: Erdal Rakip med en genomskärare hittar Isaac Kiese Thelin som blir ensam i målområdet med målvakten. Men F91 Diddeleng målvakten kommer ut och ser till att täcka avslutet innan Kiese Thelin hinner få en träff.

47´: STRAFF! Felix Beijmo blir nerfälld av F91 Diddeleng målvakten

49´: Jo Inge Bergets straff blir räddad av Lucas Fox.

54´: MÅL! Efter flera bra lägen tar Malmö FF ledningen. Joseph Ceesay blir framspelad på sin kant och assisterar Isaac Kiese Thelin som stöter bollen in i mål.

61´: Jo Inge Berget kommer till ett farligt läge efter fartfyllt spel från Malmö FF med snabba passningskombinationer. Berget drar sin försvarare en gång för mycket innan han ska avsluta och hinner bli tacklad.

81´: MÅL! Trycket ger tillslut utdelning och inbytte Ola Toivonen utökar vår ledning till 2–0.

85´: MÅL! På en kontring ser Veljko Birmancevic till att Malmö FF åker till Luxemburg med en tremålsledning.

Mål:

Malmö FF: Isaac Kiese Thelin (54´), Ola Toivonen (81´), Veljko Birmancevic (85´)

Varningar:

Malmö FF: Isaac Kiese Thelin (59´), Erdal Rakip (79´), Veljko Birmancevic (86´)
F91 Diddeleng: Charles Morren (21´, 31´), Mehdi Kirch (29`), Lucas Fox (47´)

Andreas Georgson efter matchen

Om dagens match

– Jag tycker att vi kommer ut och tar tag i matchen direkt och är ganska dominanta i första halvlek. Vi har ett fint tålamod och de får löpa mycket i försvarsspelet och det ger inte alltid effekt direkt, då vi inte skapar många målchanser. Men vi får dem att flytta sig och det blir två gula kort på en innermittfältare, vilket jag blir väldigt nöjd över.

– Sen pratade vi halvtidsvilan om att ha tålamod, fortsätta öppna upp dem. Min känsla är att vi börjar andra halvlek okej men vi har en sämre period där vi tar lite väl stora risker. Det är en period på säkert 15 till 20 minuter där jag tycker det är onödigt böljande spel. Vi har pratat sen i söndags om att det här laget har en stor och spetsig trupp och när vi behöver det finns det spelare som kan steppa in och stabilisera läget. Det är anledningen till varför vi vinner med 3–0 idag. Det gör mig även glad att vi använder hela truppen och de som var på bänken satt inte och surade, utan de var redo att spela sin del i matchen.

Avbytarnas effekt idag

– Det är en trupp med väldigt mycket bredd och skicklighet i både startelvan och på bänken. Jag har varit tydlig med att om man inte startar ska man vara besviken, utan det handlar om vad man gör med den besvikelsen. Då använder man den besvikelsen i hur man förbereder sig och använder minuterna man får för att hjälpa laget, eller så tjurar man ner sig. Idag tyckte jag vi fick ett väldigt fint kvitto på det där dels avbytarna hjälpte oss att stabilisera vårt spel från när de kom in på plan och visade deras kvalitéer i helt avgörande aktioner.

Förbättringar att ta med sig till nästa match

– Den böljande perioden är den stora grejen. Resten är jag nöjd med. Tycker vi är väldigt noggranna i vårt passningsspelet och modiga i början när de försöker pressa oss. Vi spelar bort dem vilket gör att de slutar att pressa, sen får man mer tid på sig. Det blev en balansgång i matchen. Sen att vi landar i en sådan period där vi tappar lite av vårt kontringsförsvar framförallt, där vi blir lite ofokuserade, kombinerat med några bolltapp, kan en sak som känns väldigt bra glida en ur händerna. Det tar ett tag för oss och ett byte tills vi är tillbaka på spåret igen. Såklart om de är på hugget kan de ta vara på chanserna och svänger momentumet med ett mål. Det gäller att aldrig bjuda på det, framförallt i ett dubbelmöte.

Känslan efter vinsten

– Detta är en seger för spelarna. Det är de som gör rätt i förberedelserna och i dagens prestation. Det är de som ska vara redo igen på söndag. Min roll är liten här och jag är bara en pusselbit i det. Men det är nervöst att vara fotbollstränare. Klart det känns. Men som jag säger till alla spelare om man inte har fjärilar i magen bryr man sig inte, utan det visar att det är viktigt för mig och för oss tillsammans. Man ska fortfarande kunna göra de saker man pratat om innan matchen fast man är nervös.

Inför returen i Luxemburg

– Vi ska alltid ha ett lag som är bästa möjliga för dagen för att göra ett bra resultat. Utan det är fortfarande ett dubbelmöte och kommer vi lite fel in i matchen i Luxemburg och släpper in ett mål svänger momentumet. I Reykjavik leder vi med tre mål och så släpper vi in mål i fel läge och det blir en onödig stress. Det ska vara fullständigt fokus på den matchplanen, med bästa möjliga lag för dagen för att få hem ett bra resultat.