Anders Pålsson inför slutspurten 2022

Publicerad 05 september 2022 i Dam,Herr,Nyheter

Ordförande Anders Pålssons tankar om året som varit och slutspurten av säsongen 2022.

Fredagen den 2 september publicerades en längre intervju med Anders Pålsson på MFF Play Premium. Se den här eller läs intervjun med Pålsson nedan.

Anders Pålsson, ordförande i Malmö FF, sett till den uppsatta målbilden för 2022 vad är din bild av läget för föreningens två representationslag?

Jag tycker damerna gör det väldigt bra. De leder sin serie och stormar fram mot ett kval och dessutom en DM-final. De spelar en fin fotboll så det är vi väldigt nöjda med.

Herrarna har en mer utmanade situation, det känner vi alla till. Bästa förutsättningarna i Sverige när säsongen började i Allsvenskan och nu har vi en position som vi inte är nöjda med. Vi är inte med i den absoluta toppen när vi går in i den sista tredjedelen av Allsvenskan och det är klart att det är smärtsamt. Vi är inte nöjda med vare sig poäng eller med de prestationer som vi har gjort på plan.

Om vi börjar med att fokusera på herrlagets så anställde vi inför säsongen en ny tränare i Milos Milojevic. Han ersattes i slutet av juli av sportchefen Andreas Georgson. Kan du ur ett ordförande- och styrelseperspektiv förklara lite hur tankegångarna gick där och då?

Ja men tillbaka till att vi har de bästa förutsättningarna för att vinna Allsvenskan. Vi är dubbla regerande svenska mästare och vi har haft få förändringar i spelartruppen. Under våren hade vi en svag period, tre förluster i rad och hade samtidigt lite svårt med skadesituationen under den tiden. Men tanken var att när vi gick in i sommaruppehållet så skulle vi läka de problemen vi hade, med prestationerna och skadorna, och komma ut väl förberedda därefter.

Nu blev det inte så. Vi fick förlust mot allsvenskans bottenlag GIF Sundsvall och fyra matcher i kvalet till UEFA Champions League med relativt dåliga prestationer på planen. Vi lyckades vinna över Vikingur från Island med 6­–5, vi släppte in fem mål och vi förlorade mot Zalgiris 0–3 över två matcher.

Då kom vi till en punkt där styrelsen och ledningen diskuterade situationen och vi fann för gott att göra en förändring på tränarposten. Styrelsen gav ledningen med VD Niclas Carlnén och sportdirektör Daniel Andersson uppgiften att hitta en ny tränare och under tiden fick Andreas Georgson agera interimtränare.

När vi nu söker en ny huvudtränare för vårt herrlag. Vilken typ av tränare ser du som passande för Malmö FF.

Jag tycker vi har haft bra erfarenheter av tränare som Åge Hareide, Uwe Rösler, Jon Dahl Tomasson. De är tränare med gott ledarskap, starka personligheter och internationella erfarenheter, både som spelare och ledare i landslag och klubbar som är större än Malmö FF. Så jag kan mycket väl tänka mig att det är med sådan profil man söker en ny tränare. Nu är det inte jag som beslutar ensamt i den frågan utan vi ska lyssna med både ledning och styrelse och se vad vi kommer fram till.

Hur ser processen ut för rekryteringen av en ny huvudtränare till Malmö FF:s herrlag?

Det finns en så kallad long-list med olika namn som ledningen går igenom och ser vilka som är tillgängliga vilka som har intresse av att vara i Malmö FF. Den kokas sedan ner till en kortare lista med fyra-fem namn och där någonstans så ansluter sportkommittén och styrelsen för intervjuer. Vi är inte riktigt där ännu, så det här kan ta lite längre tid än vad man kanske tror. Det får ta den tid det tar – det ska bli rätt den här gången.

Vi är i dag tio poäng från serieledning och sex poäng från den tredjeplats som leder till Europaspel nästa år. Vad betyder det för Malmö FF att kvalificera sig för Europaspel och det omvända scenariot, vad är konsekvenserna av ett eventuellt missat Europaspel?

Det betyder jättemycket. Det betyder jättemycket att spela i Europa varje år. Det är ju vår vision – att vi ska finnas på den europeiska arenan. Viktigt för våra supportrar, för våra medlemmar att de som nu har vant sig vid Europaspel kan känna att det gäller även i framtiden.

Våra spelare vill ha Europaskyltfönstret, det är väldigt viktigt. Och inte minst ekonomin i Malmö FF är beroende av att vi har intäkter från Europaspelet. Utan de pengarna så har vi ett hål i vår resultaträkning år 2023. Nu klarar vi det i alla fall, vi har en stark, solid ekonomi och vi är motståndskraftiga även i svåra tider. Helst ser vi förstås att vi spelar i Europa varje år och det är vår ambition.

Om vi fokuserar på årets Europaspel. Vi är i gruppspel i Europa League, föreningens sjätte europeiska gruppspel på nio år, vad är din bild av årets prestation i det europeiska cupspelet så här långt?

Ja förutom då de två första omgångarna där vi spelade kval till UEFA Champions League så tycker jag att vi har gjort det bra. Vi gjorde det bra mot Diddeleng och framför allt gjorde vi det bra mot Sivasspor. Bortamatchen där tyckte jag var en höjdpunkt. Det var en stor laginsats där alla kämpade oerhört mycket. Bra taktisk uppläggning för matchen också, under ganska svåra omständigheter, långt bort från hemmaplan med helt andra förhållanden. Jag tyckte det var en mycket bra insats.

I Malmö FF:s styrelse finns ett fotbollsutskott som kontinuerligt utvärderar det sportsliga, kan du berätta lite om hur det arbetet ser ut?

Det är en rådgivande kommitté till styrelsen. En tvärgrupp där vd och sportdirektör alltid finns med. Och så finns det även olika representanter från styrelsen beroende på vilken fråga det är som avhandlas.

Den jobbar framför allt med långsiktiga sportfrågor, exempelvis damlagets framtida utveckling de närmaste 2-3 åren. Vägen till Allsvenskan. Och väl i Allsvenskan – hur ska vi göra där? Det är ett exempel på en fråga för sportkommittén.

Likadant Stadionområdets utveckling, träningsmöjligheter och anläggningar. Liknande långsiktiga frågor hamnar ofta hos sportkommittén. Sen är det också en del korta, närliggande frågor nämligen spelarköp och spelarförsäljningar. Man lyssnar lite med sportkommittén innan styrelsen fattar beslut.

Den sportsliga ledningen för herrlaget har varit öppen med att föreningen vill genomföra en truppmässig föryngringsprocess. Ur ordförande och styrelseperspektiv – vad är styrelsens direktiv kring herrarnas A-lagstrupp?

Direktiven vid årets början när vi går in i Allsvenskan är: vinn Allsvenskan eller minst hamna topp 3. Det gäller varje år. Vinn Svenska cupen, det kan vi för en gångs skull bocka av detta året. Och gruppspel i Europa, de är de tre viktiga bitarna.

Till detta kommer sedan att utveckla spelare och tillföra minst två spelare från egna led upp i A-truppen. Sen finns det en hel del andra detaljer som man lägger fram för styrelsen, som vi inte behöver gå in i detalj på nu. Men det finns ett paket, kan man säga.

I sommar har vi värvat fem spelare till herrarnas A-lag – Joseph Ceesay, Mahamé Siby, Moustafa Zeidan, Muhammed Buya Touray och Emmanuel Lomotey – samt sålt tre spelare i Anel Ahmedhodzic, Veljko Birmancevic och Eric Larsson. Du som sitter sitter med all inside-information. Hur vill du summera årets transferfönster?

Intensivt har det varit. Jag tycker också att det har varit bra. Vi har gjort tre försäljningar. Vi visste att både Anel och Veljko ville till en högre nivå och spela i en högre rankad liga. Jag tycker det har blivit bra för dem och Malmö FF har också gjort goda affärer när de gäller de två spelarna.

Eric Larsson ville utomlands, han har gjort lång och trogen tjänst i Malmö FF så vi tyckte att det var rätt att hjälpa honom till Kreta. När det gäller investeringar, spelare in, så var det en lite speciell situation. Oscar Lewicki har varit skadad länge och vi kände att vi behöver förstärka på position nummer 6 och då kom [Mahamé] Siby in först. Tyvärr skadades han allvarligt och vi fick göra en extra förvärv i form av [Emmanuel] Lomotey. Inte en optimal situation, men jag tycker det ser bra ut med de här spelarna.

Jag hoppas att det blir bra framöver, det är lite tidigt att utvärdera de här förvärven men jag tycker att det ser fint ut.

Du har tidigare öppnat för att Malmö FF i takt med förbättrad ekonomi kan placera mer pengar på planen. Samtidigt förs det i sommar en diskussion om att den stora prestigevärvningen har saknats. Hur går dina tankar kring det?

Vi har investerat över 130 miljoner i år i Malmö FF till och med augusti. 80 av dessa är i spelarförvärv. Resterande 50 är i anläggningar och faciliteter runt Stadionområdet. För egen del så väljer jag att hellre att investera i ett antal bra spelare som kan lyckas i Allsvenskan och är på god nivå i Europa jämfört med att ha en stjärnspelare.

Risken att den spelaren blir skadad, ur form eller på annat sätt inte trivs i klubben. Det är en svårare situation. Jag tror dessutom att det är bättre för lagmoralen och laget att man är på en mer jämbördig nivå utan en ”superstjärna”. Jag tycker den vägen vi har gått är den absolut bästa för Malmö FF.

Om vi går över på damsidan. Vi rusar mot serieseger som leder till ett kvalmöte om en plats i division 1 och har nått final i DM. Sett till planen som ligger för Malmö FF:s damlag – hur bedömer du att utvecklingen är?

Jag tycker att vi sportsligt sett ligger lite före planen faktiskt. Valet av spelare och sättet vi har utvecklat spelet på ser väldigt bra ut. Det blir intressanta värdemätare här, både i DM-finalen och i kvalet till division 1. Jag tycker det ser väldigt spännande ut.

Vi står inför två viktiga matcher och potentiella publikfester på damsidan med DM-finalen mot FC Rosengård 1917 på Malmö IP i slutet av september och returmötet i kvalet till division 1 på Malmö Stadion i slutet av oktober. Vad tror du att de mötena kommer att betyda för Malmö FF?

Tror det betyder mycket. Att få mäta krafterna efter ett par år då man varit väldigt överlägsna mot en lokal rival i Rosengård 1917 i en final – det är underbart. Jag ser verkligen fram emot det. Och jag tror att tjejerna känner detsamma. Att få en publikfest här skulle vara jättefint, en dröm.

Om vi avslutningsvis lyfter blicken över resten av året. Vilka prestationer och resultat skulle för dig innebär att bra höst för Malmö Fotbollförening?

Om vi fortsätter med damerna så naturligtvis att vi klarar kvalet på ett bra sätt, och att vi tar oss till division 1. Det vore väldigt fint. Att vi vinner DM-finalen mot Rosengård skulle krydda lite extra, tycker jag.

För herrarnas del är det oerhört viktigt att säkra tredjeplatsen i Allsvenskan. Jag tycker det vore väldigt bra om vi kunde ta minst tredjeplatsen i Europa Leauge-gruppspelet så vi också kan kvalificera oss för spel efter jul- och nyårshelgen i början av 2023.

huvudpartners

officiella partners