Träningsrapport: Bra tempo och heltaggade spelare

Publicerad 14 mars 2010

Klockan har precis passerat tio på söndagsförmiddagen när Malmö FF drar igång sitt sista träningspass inför den allsvenska premiären.

Eftersom man ännu inte funnit någon träningsduglig gräsplan håller man till på konstgräset på andra sidan Stadiongatan. Det är en av årets hittills skönaste dagar. Temperaturen visar på ett par plusgrader, solen skiner och endast ett par vita stackmoln syns på himlen.

Man inleder med en passningsövning där spelarna går ihop tre och tre. Två av spelarna utrustar sig med boll, den tredje ställer sig mittemellan dessa båda. Mittenspelaren ska sedan röra sig mellan dessa två och få passningar av olika slag som han ska slå tillbaka. Båda fötterna ska användas och man varierar övningen på en rad olika sätt – det är passningar på marken, på volley och med vristen. Vi får även se en variant där spelarna ska ta emot bollen på bröstet, få upp den till huvudet och nicka tillbaka den. Man avslutar med en tävling där det gäller att nicka tillbaka så många bollar som möjligt på en viss tid. Vem som vinner är svårt att avgöra då rätt så många spelare jublar när tiden är till ända, men jag tror det är gruppen bestående av Guillermo Molins, Jasmin Sudic och Agon Mehmeti som går vinnande ut striden.

Glädjande nog är både Edward Ofere och Niklas Hansson med under de inledande bollövningarna. När det senare under träningen drar ihop sig till spel så står de dock över. Ricardinho och Rick Kruys kör rehabträning under Rickard Dahans ledning.

På ena kortsidan kör målvakterna som vanligt för sig själva. De turas om att stå i mål och att slå inlägg till varandra. Så småningom bygger de på övningen. När de tagit ner inlägget ska de nu även göra en utspark eller utkast till Jonnie Fedel som tagit plats en bit fram i planen. Johan Dahlin som ju har återkommande ryggbesvär ser idag inte ut att ha några som helst problem.

Efter passningsövningen är det dags för stretching, höga bensparkar och en löpövning. Fortfarande i grupper om tre får spelarna ställa sig på en linje bakom varandra. Jag hör inte vad John Phillips skriker, men på kommando ska de springa åt ena eller andra hållet. Den som kommer sist av de tre “straffas” genom att göra sprattelgubben. De flesta förlorare tar det inte på något större allvar och genomför sprattelgubben väldigt hafsigt. Undantaget är lagkapten Andersson som föregår med gott exempel och gör det ordentligt. Det är en go stämning bland grabbarna och många glada skratt hörs.

Som vanligt har spelarna väldigt skiftande klädsel. Medan en del kör i kortbyxor har andra satt på sig både mössa och vantar. Kring planen finns runt 25-talet trogna staketrävar på plats för att följa träningen. Himmelriket har både Fan-tv och fotografer på plats.

Efter en kort stunds kvadraten beordrar Rolle spelarna att ställa upp målen på långsidorna så man kan spela tvärs över planen. Man begränsar även planens bredd rätt kraftigt genom de gula konor som Leif Engqvist placerar ut. Tanken med detta är att få till djupledsspel, flera gånger under spelets gång hörs Rolle uppmana spelarna om att gå på djupet.

Det ska nu bli trelagsturnering där alla möter alla. Matcherna spelas om fem minuter och spelarna delas in i följande lag.

Orange
Dejan, Ulrich, Pontus, Molins, Miljan, Jeff, Alex

Grönt
Dahlin, Sudic, Halsti, Jille, Ivo, Jimmy, Larsson

Svart
Dusan, Filip, Danne, Elanga, RÅP, Wilton, Mudi, Agon

(Eftersom det svarta laget har en spelare mer så förstärker Alex Nilsson det gröna laget och Ivo Pekalski det orangea laget i varsin match).

Orangea – Gröna
Nästan omgående får Jeff tag i bollen på vänsterkanten och drar iväg ett skott som Dahlin får sträcka rejält på sig för att nå. Strax därefter startar Dahlin ett anfall genom en lång passning fram till Daniel Larsson. Daniel skarvar vidare till Ivo Pekalski som via en djupledslöpning tagit sig fram till en fin position. Denne får iväg ett fint skott, men Dejan i målet gör en bra räddning och avstyr mål.
Det är fin rörelse och högt tempo i denna match. Jiloan Hamad, som ger ett mycket piggt intryck, är den som ligger närmast ett mål när han från sin position på högerkanten tar sig inåt i banan och avlossar ett skott som tar i stolpen. Närmare än så kommer man dock inte och det slutar 0-0.

Gröna – Svarta
Det är det svarta laget som börjar klart bäst. De visar upp ett snabbt och fint passningsspel och emellanåt ser bollen ut att gå som ett snöre mellan spelarna. Som när Robert Åhman-Persson slår en passning snett framåt till Wilton. Wilton skickar snabbt bollen vidare till Filip Stenström ute på kanten. Denne slår i sin tur in den till Agon som kommer löpande i mitten. Agon får iväg ett skott, men tyvärr inte bättre än att det går utanför målet. Strax därefter prövar Joseph Elanga lyckan genom ett långskott som går ovanför. Mitt i den svarta dominansen sticker det gröna laget igenom med ett anfall. Jiloan Hamad som träffade stolpen i förra matchen gör nu inga misstag och sätter behärskat 1-0 bakom Dusan Melicharék. Detta blir även slutresultatet i denna matchen

Svarta – Orangea
Även i den här matchen inleder det svarta laget bäst. Man fortsätter sitt fina passningsspel från den förra matchen och pressar motståndarna högt upp i banan. Agon Mehmeti, som ser riktigt pigg ut, är sånär från att sno bollen från Halsti när han jagar denne. Ganska snart jämnar det dock ut sig och vi får se chanser åt båda hållen. Första målet kommer efter samarbete mellan Jeffrey Aubynn och Guillermo Molins. Efter ett väggspel sätter Jeff distinkt bollen i målet bredvid Dusan. Efter detta har det svarta laget flera bra chanser till kvittering. Både Wilton och Agon har fina skott, men Dejan i målet är omutlig och vägrar släppa bollen förbi sig. Matchen slutar 1-0 till det orangea laget.

Med varsin vinst står det orangea och det gröna laget som delade segrare i turneringen. Överlag ser det riktigt bra ut. Det är högt tempo, bra rörlighet och en hel del chanser. Spelarna ser verkligen heltaggade ut, många av dem gör bra ifrån sig och det är verkligen svårt att plocka fram några framför andra en sådan här dag. För att ändå nämna några så svarar Johan Dahlin i målet för flera bra räddningar och är även duktig på att sätta igång spelet snabbt. Även Dejan Garaca förtjänar högt betyg idag. Vidare ser Jasmin Sudic stabil ut och gör ett par riktigt fina brytningar. Wilton Figueiredo formligen strålar av självförtroende för tillfället och fortsätter varva offensivt spel med hårt defensivt jobb. Mest av allt imponerar nog ändå våra kantspringare. Jeffrey Aubynn, Jiloan Hamad och Guillermo Molins gör alla tre utmärkt ifrån sig idag.

Efter avslutad träning dröjer många av spelarna sig kvar för att nöta på egen hand. Bland annat får vi se våra hörnläggare ägna en stund åt att slå in bollar i straffområdet. Samtidigt möter en till synes avslappnad Rolle de journalister som finns på plats för att ge sin syn på morgondagens premiär.

Vi ses i Göteborg!

*****

Foto: Alexandra Flodin

/Helen Johansson