Roland och Daniel efter segern

Publicerad 23 mars 2010

– Jag är jättenöjd med vår match, jättenöjd med tre poäng. Framför allt med tanke på den fina inramningen från fansen och med tifot var det fantastiskt kul att vi kunde vinna den här matchen, sa Roland Nilsson efter MFF:s sköna 3-0-seger i hemmapremiären.

MFF begick en riktigt strålande hemmapremiär på Swedbank Stadion måndag kväll: 3-0 över Örebro SK och en mycket övertygande insats. Två mål av Agon Mehemeti inom loppet av sex minuter i mitten av första halvlek, det tredje av Guillermo Molins i mitten av den andra. Stor spelmässig dominans, massor av fina anfall och goda intentioner.

Och inte nog med det: matchen föregicks av ett helt fantastiskt tifo av MT96, Sveriges största genom tiderna. Namnen på klubbens 19 grundaren löpte runt hela stadion, en gigantisk målning av Gamla Idrottsplatsens restaurang (där de 19 samlades och bildade Malmö Fotbollsförening 24 februari 1910) över hela ståplatsläktaren – och 10 000 ljusblåvita flaggor på alla fyra läktarna. Makalöst.

– Jag är jättenöjd med vår match, jättenöjd med tre poäng. Framför allt med tanke på den fina inramningen från fansen och med tifot var det fantastiskt kul att vi kunde vinna den här matchen, sa Roland Nilsson efter MFF:s sköna 3-0-seger i hemmapremiären, sa Roland Nilsson på presskonferensen efter matchen.

Matchen började emellertid helt jämnt, med aningen av ett övertag för Örebro första tio minuterna.
Daniel Andersson förklarade varför.
– Vi hade lite problem i början. Men vi rättade till det. De gjorde några löpningar med Bedoya i mellanrummet, det var väl deras tanke att komma in med honom, få upp mig och så spela in bakom. Så det gällde för Robban och Wilton att gå med honom. Och när vi fick ner dem så var det lugnt, sa Daniel efter matchen.

Örebrotränaren Sixten Broström var inne på samma linje.
– Vi hittade de ytorna vi ville hitta på mittfältet. Men sen gjorde vi lite misstag, vi tappade flera gånger bollen på ett väldigt dåligt ställe, precis när vi kommer in i anfallstredjedelen. Då blev vi snabbt tre till fem man på fel sida bollen och Malmö fick snabba omställningar, sa Sixten.
– Stundtals är vi helt med i matchen, men så gör vi stora misstag och det får vi lida för. Malmö spelar en väldigt bra fotboll.

Roland Nilsson:
– Vi fick igång vårt passningsspel, som vi saknade mot Gais, då fick Örebro springa mycket. Och vi är väldigt bra på att ställa om, det går fort då; vid båda målen i första halvlek ställer vi om väldigt bra, och Agon är ju en måltjuv. Det var jättekul att han fick göra mål när han spelade från start.

MFF tvingades till ett byte redan efter tre minuters spel, när Jeffrey Aubynn fick lämna plan. Jeff hade känt av en lårbaksida och en ömmande ljumske sedan det tunga gruspasset på Gamla Ullevi förra veckan, men trodde sig ok för match – men så var inte fallet. Jimmy Durmaz kastades in från bänken.
– Det tog ett tag innan Jimmy blev riktigt varm i kläderna, men när han blev det fick vi igång ett bra passningsspel; han kom förbi på kanten lite, det gjorde väldigt mycket, konstaterade Roland Nilsson.

Daniel Andersson var förstås nöjd med att de bakre linjerna kammade hem en nolla till i protokollkolumnen över baklängesmål. Och han var förstås nöjd med spelet i stort också.
– Det var grymt bra. Fin rörelse. Man kunde stå där bak och slappna av och se på när de andra spelade så fint…!

Lite skillnad på de två matcherna – framför allt på grund av underlaget förstås?
– Ja. Vi vill ju spela fotboll, så det är klart att en bättre plan gynnar oss. Men vi blev lite för stressade i Göteborg, vi borde ha kunnat göra mer. Vi kände efter matchen att vi hade mycket mer att plocka ut, och det gjorde vi också nu. Kul att se, och skönt att visa hemmapubliken.

Tobias Christoffersson