Familjefest när FMR-slutspelet avgjordes
Behrang Miri avslutade med att uppträda (foto: Edwin Östling).
Utöver alla deltagande barn under finalspelet i Fotboll mot rasism lördagen den 9 september fanns också initiativtagarna Staffan Tapper och Jan-Olov Kindvall på plats, likaså MFF:s guldlag från 2004 och HIF:s lag anno 2004. Dessutom fanns Behrang Miri, som vi känner igen från melodifestivalen på plats och krönte hela dagen med uppträdande innan och efter prisutdelningen på ett soligt Swedbank Stadion. Där barn och vuxna strålade ihop, med varandra, och solen.
– För mig är Malmö FF stort, det är ett lag som hela tiden företrätt Malmö stad, ja till och med hela Malmö/Lund-regionen. MFF är en symbol för samtidens Malmö och den historia som Malmö stad bär med sig. Jag tittade till exempel på statistiken över när MFF vann SM-guld senast och vilka olika migrationsbakgrunder spelarna i A-truppen hade. 73 % av MFF:s A-lag som vann guld senast hade ursprung i ett annat land. Det säger något om att Malmö FF verkligen företräder och representerar alla. MFF speglar just det Malmö som vi lever i idag och den mångfald som bygger upp Malmö. På det sättet tycker jag det är fantastiskt med lagsport, fotboll och MFF, förklarar Behrang Miri, angående varför Fotboll mot rasism är viktigt.
Fotboll mot rasism har utvecklats från en match och ett manifest till att bli en turnering där gruppspelet fördelas på olika spelorter runt om i Skåne och finalspelet avgörs på Swedbank Stadion. För MFF som förening är det sedan dess en självklarhet att bedriva Fotboll mot rasism och sprida budskapet om allas trygghet och lika värde.
– Det är viktigt att vi i MFF hittar arenor där vi alla kan mötas. Att vi kommer ur vad jag kallar våra komfortzoner. Lagen som spelar framför oss till exempel, de har tagit sig ur sina komfortzoner genom att de kommer in här på Swedbank Stadion och spelar. Det är den tanken Fotboll mot rasism bygger på egentligen. När klubbarna har spelat färdigt sina matcher har vi haft och kommer fortsatt att ha utbildningsdagar i det här temat – hur vi ska umgås på och utanför planen. Vi använder oss faktiskt inte så mycket av ordet rasism. Det är tryggheten som är det viktiga. Barnen ska känna sig trygga när de spelar boll, oavsett var de spelar eller med vem de spelar, menar Staffan Tapper, en av initiativtagarna bakom Fotboll mot rasism.
Utvecklingen skapade alltså en turnering, men även turneringen växer år för år. I årets upplaga deltog närmare hundra lag. Och finaldagen kryddades som sagt med uppträdande av Behrang Miri och en match, 2×20 minuter, mellan MFF och HIF anno 2004. Vi kan meddela att den matchen slutade 2-0 till MFF, där Hasse Mattisson visade god form och påpassligt höll sig framme för att peta dit 1-0 åt MFF. I övrigt kunde vi notera fina passningar från Yksel Osmanovski centralt på mittfältet och en spelsugen och löpvillig Andreas Yngvesson på topp. En strålande dag i strålande sol kröntes alltså av en klassisk derbyvinst.
/Filip Skog