MFF ökade intäkterna med 100 miljoner kronor 2015

Publicerad 19 februari 2016 i Nyheter

I årsredovisningen för 2015 presenterar Malmö FF intäkter på över en halv miljard kronor och ett rekordhögt eget kapital på 450 miljoner kronor. Däremot visar den underliggande verksamheten ett negativt resultat och MFF:s styrelse betonar vikten av att nå en ekonomi i balans. 

Malmö FF:s sportsliga år 2015 hade två olika skepnader. Vi nådde återigen Champions Leagues gruppspel, vilket gav värdefulla erfarenheter för hela organisationen och stärkte varumärket för både Malmö FF och svensk fotboll. I UEFA Youth League tog vårt U19-lag poäng mot några av Europas främsta ungdomsakademier. Femteplatsen i Allsvenskan var däremot en missräkning och betydde att Europaspel inte säkrades av tabellplaceringen. Betydelsen av spel i Europa syns tydligt i årsredovisningen för 2015.

För första gången någonsin hade Malmö FF år 2015 intäkter på över en halv miljard kronor. Det är en ökning med över 100 miljoner kronor jämfört med 2014 och förklaras bland annat av ökade spelarförsäljningar, större ersättning för spelet i Champions League och det ökade publikintresset i Allsvenskan. Föreningens egna kapital var vid årsskiftet nästan 450 miljoner kronor. Det är det högsta egna kapital Malmö FF någonsin haft.

Trots ett stort plusresultat på 230 miljoner kronor med spelarförsäljningar och ersättning för Champions League inräknat, gick den underliggande verksamheten minus. Skälet till detta är till största del investeringar i bland annat stadion och ungdomsverksamheten, samt en ökad satsning på spelartruppen.

– Det finansiella resultatet 2015 blev fantastiskt för Malmö FF och vi har just nu en ekonomisk särställning i svensk fotboll. Detta ger oss stora möjligheter att minska våra fastighetsskulder och investera i framtiden för att fortsätta utvecklas sportsligt på alla nivåer. Men det är viktigt att poängtera att den underliggande verksamheten exklusive europaintäkterna går med viss förlust och att vi fortsatt måste öka våra marknadsintäkter och vara mycket kostnadsmedvetna, säger Håkan Jeppsson styrelseordförande i Malmö FF.

Inför 2016 väntar fortsatta investeringar för att stärka Malmö FF:s slagkraftighet både på och utanför fotbollsplanen. Fjolårets publikrekord på Swedbank Stadion har alla möjligheter att kunna överträffas och med hjälp av det fantastiska stödet från supportrarna siktar MFF mot SM-guld och cuptiteln.

– Intresset för årskort är oerhört stort och vi har ett stort stöd bakom oss. Vår sportsliga ambition om att vinna SM-guld står fast inför den kommande säsongen. Dessutom ska vi fortsätta att bidra till en bra samhällsutveckling på alla de sätt vi kan, säger Håkan Jeppsson.

Malmö FF:s ordinarie årsmöte hålls fredagen den 4 mars klockan 18:30 i Restaurang 1910 på Swedbank Stadion.

Se årsredovisningen och årsmöteshandlingarna här

huvudpartners

officiella partners