Örgryte IS – Malmö FF

Tid: 2001-07-08 02:00, Plats:Gamla Ullevi, Resultat: 1-4

En av dagens allsvenska debutanter och nyförvärv för året – Robert Kjellin – uttryckte det glasklart efter matchen.
– Vi spelade som ett lag i dag. Alla stod upp för varandra och vi bjöd inte på någonting.
Efter 4-1 mot Örgryte och en närmast underbar insats känns det som att MFF är på helt rätt väg och förutsättningar för att höja målet för året har skapats. MFF är åter med i toppstriden!

Robert Kjellin kom till MFF under försäsongen men blev skadad redan i februari. Knäskadan han ådrog sig var allvarligare än befarat och comebacken fördröjdes i både veckor och månader. Men den senaste månaden har ytterbacken Kjellin tränat för fullt och fick i dag chansen från start.

Både han och dagens andre allsvenske debutant – Matias Concha – markerade tydligt för omvärlden att det blir hård konkurrens om ytterbacksplatserna i framtiden. Concha kom in i den 37:e minuten i stället för Mikael Roth som fick känning av en skada i vänster lår. Och den smått oförskämda respektlöshet och säkerhet som Concha visade under sitt inhopp var en fröjd för MFF-fansens ögon.

Säkert lagspel
Men åter till Kjellins enkla men talande summering. Betryggande lagspel blandat med individuella prestationer – bättre framgångsrecept går knappast att komponera. I dag klev många fram och visade vägen, ett gott tecken för framtiden.

Daniel Majstorovic verkade åter som en gigant i backlinjen. Både han och mittbackskollegan Olof Persson var matchen igenom steget före sin motståndare på anländande passningar och sände signaler till övriga i laget att det här skulle bli MFF:s match.

Matchen avgjordes under fem minuter
Fem magiska minuter blev avgörande för matchutgången. I den 40-45:e minuten punkterade MFF all spänning genom att göra tre mål.

0-1 genom Erik Johansson i den 40:e minuten. Mats Lilienberg fick bollen utanför straffområdet, väggspelade med Jörgen Ohlsson, kom loss och hittade Johansson på motsatt sida av straffområdet. Avslutningen var iskall. Bollen till rätta på högerfoten och PANG – bollen i nättaket bakom ÖIS-målvakten Dick Last.

0-2 två minuter senare. Markus Rosenberg nickade ner bollen till Jörgen Ohlsson som klippte till direkt på halvvolley och nytt nätrassel bakom Last.

0-3 i halvlekens sista minut. Även till det var unge Rosenberg upphovsman. Oväntat tog han bollen från sin back och slet sig loss till en fri skottchans mot Last. Målvakten gjorde en kvalificerad räddning, men bollen gick till Mats Lilienberg som med vänstern tunnlade både en back och Last med sitt vänsterskott innan bollen hittade in i målet.

Rosenberg i ett stim
18-åringen Markus Rosenberg gjorde på nytt en mycket fin match. Med sin till synes späda kropp vann han förvånansvärt många närkamper och kändes som ett anfallsvapen Örgrytes backlinje inte kunde hitta ett bra sätt att försvara sig mot. Den envishet att vinna bollen och tuffa sätt att finna avslutsmöjligheter på är betagande och fräckt. Rosenberg är inne i ett stim.

Örgrytes enda chans att komma tillbaka var en anstormning i andra halvlekens inledning. Men någon anstormning kom inte. En del av anledningen till det kan vara att detta verkligen inte var hemmalagets dag. De senaste matchernas fina insatser verkade ha glömts kvar någonstans utanför Gamla Ullevi. Men det faktumet kan inte förringa den fina inställning och det säkra spel MFF visade upp under hela matchen.

Nielsen på gång
Brian Steen Nielsen var då en av dem som bevarade taktpinnen i MFF-ägo. Nielsens entré i laget har hittills varit ganska lågmäld, men för varje match känns det som att det säkra, enkla passningsspelet varieras med mer vågade initiativ. I en fas av matchen då det kändes som avgörande att behålla initiativet visade Nielsen prov på en del av sina kvaliteter och kommer säkert bli en stor tillgång under hösten.

Lilienberg tog chansen
MFF-tränaren Micke Andersson får anses ha angenäma anfallsbekymmer. Att välja bort två av de fyra anfallsessen Lilienberg, Rosenberg, Ijeh – och Niklas Skoog – är ett val många skulle anse som mer än svårt.

Mats Lilienberg, som många tyckt skulle få chansen den senaste tiden, tog den verkligen när han fick den. Två mål, det andra (0-4) i den 90:e minuten på en vacker volley efter att Kenneth Gustavsson nickat fram bollen efter hörna, var som ett högljutt vrål till omvärlden att Lilienberg är att räkna med.

Nu väntar en veckas semester för laget. Den 23 juli är det allvar igen, ny bortamatch, mot GIF Sundsvall. Men innan dess blir det intressanta träningsmatcher mot Glasgow Rangers och en österlenskombination.

Byten mot Örgryte:
Matias Concha-Mikael Roth (37)
Hans Mattisson (comeback!)-Erik Johansson (75)
Kenneth Gustavsson-Joseph Elanga (85)

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners