Fotboll mot rasism i MFF

Malmö FF är initiativtagare till ”Fotboll mot rasism – för allas trygghet och lika värde” som arbetar mot rasism och diskriminering inom fotbollen. Under 2010 samlade MFF representanter från 26 skånska föreningar på Stadion och arbetade en dag tillsammans med att ta fram ett manifest för hur arbetet mot rasism och diskriminering ska fungera i föreningarna i praktiken. Med start 2011 arrangerar MFF sedan årligen turneringen ”Fotboll mot rasism – för allas trygghet och lika värde” som ständigt håller ämnet aktuellt och uppdaterat. Gruppspel och slutspel spelas på olika platser runt om i Skåne och kombineras med diskussioner kring manifestet. I augusti spelas sedan semifinaler och finaler i pojk- och flickklasserna på Stadion.

Manifestet

Vi representanter för 26 skånska fotbollsföreningar i Malmö FF:s nätverk har arbetat tillsammans hela dagen under ledning av ”Ungdom Mot Rasism” och ”Malmö Stad”. Vi har enats om följande punkter som vi förbinder oss att arbeta efter och som kommer att vara en ledstjärna i vårt fortsatta arbete.

Våra skånska fotbollsföreningar vill:

o Att man ska visa civilkurage och våga säga ifrån om någon trakasserar o att man ska respektera varandra och behandla andra som man vill bli behandlad själv
o Att vi i vårt lag stöttar varandra både på och utanför planen
o Ta tydligt avstånd från rasism och trakasserier
o Att vi ska använda ett bra kroppsspråk
o Att vi ska använda ett schysst språk
o Att vi ska ha en positiv attityd både på och utanför planen
o Att vi ska peppa varandra
o Att alla ska vara välkomna
o Att man i vårt lag vågar agera mot rasism
o Att man i vårt lag har en öppen diskussion om rasism och trakasserier o att man ska ge alla en chans
o Ge rasismen rött kort

huvudpartners

officiella partners