IFK Malmö – Malmö FF 0–7

Publicerad 24 januari 2020 i Herr,Nyheter

Jon Dahl Tomassons första match som tränare slutade med storseger, 7–0 mot IFK Malmö.

Adi Nalic blev tvåmålsskytt i MFF-comebacken efter fjolårets utlåning.

MFF rivstartade i årspremiären och gick inom loppet av 18 minuter upp till en 3-0-ledning. Två återvändare från lån stod för de tre snabba målen, först mittbacken Anel Ahmedhodzic efter en kort hörna och sedan två läckra mål av Adi Nalic. Just Nalic var första halvleks huvudperson, utöver målen var han inblandad i mycket med sin teknik och förmåga att hålla i bollen.

Efter 26 minuter tvingades MFF till ett byte på Arnór Traustason. Islänningen fick en tuff smäll över vristen och fick ersättas av Pavle Vagic.

I den 40:e minuten hade MFF ytterligare en boll i nät sedan Sören Rieks chippat den över målvakten, men den assisterande domaren vinkade för offside.

Också värt att notera från den första halvleken var att Linus Borgström gjorde A-lagsdebut. 18-åringen visade vid stundtals offensivlusta och var stabil bakåt i sin högerbacksposition.

För att ge så många som möjligt speltid var det bestämt på förhand att MFF skulle ställa en ny elva på banan i den andra halvleken. Även efter paus var det en lånåtervändare som stod för nätrasslet. För efter en fast situation där Lasse Nielsen nickade i ribban hamnade bollen hos Hugo Andersson som rakade in den i mål.

Guillermo Molins ökade på till 5-0 med ett fint skott. Trots att anfallaren hade en motståndare i ryggen i straffområdet vände han upp och avslutade hårt med vristen utom räckhåll för målvakten. Men han var inte färdig där. Fem minuter senare axade MFF längs högerkanten och bollen gick som på ett snöre fram till Molins som chippade den förbi målvakten och in i bortre burgaveln. Mycket snyggt!

Dominansen fortsatte och i den 88:e minuten satte Erdal Rakip 7-0 med ett fint avslut högt upp i högra hörnet. Tim Prica stod för förarbetet med en nedtagning på bröstet och passning bakåt till Rakip.

Redan efter 89:58 satte domaren pipan i munnen och blåste av årets första match. Sju mål framåt och noll bakåt är förstås en smakstart på 2020. Härnäst väntar ett tio dagar långt träningsläger i spanska Marbella för A-laget med avresa på måndag.

Nöjd efter debuten

”En tränare önskar en god prestation över hela linjen och det fick jag se idag.”

– Jon Dahl Tomasson

Jon Dahl Tomasson efter matchen:

– Jag sa till killarna före matchen att jag ville se det vi har tränat på. Det fick jag se både i första och andra halvlek, det var en god prestation och alltid bra att hålla nollan. De hade en chans men annars är vi i princip på deras planhalva hela tiden. Vi visade kreativitet och pressade bra tillsammans.

– Om jag räknar rätt har vi bara haft åtta träningar tillsammans på fotbollsplanen. Det styrker att killarna gjorde det riktigt bra idag och visade stor energi. Alla såg friska och starka ut.

– Vi ska alltid ha respekt för motståndaren, men det är viktigt att inte falla ner i tempo och passningsspel i en sådan här match. Då blir det lätt att man tar en, två eller tre touch och så ser spelet mindre bra ut. Men där hamnade vi inte, utan alla gjorde vad de skulle. En tränare önskar en god prestation över hela linjen och det fick jag se.

Malmö FF: Ahmedhodzic (7’), Nalic (9’, 18’), Andersson (73’), Molins (78’, 82’), Rakip (88’)

Laguppställning, 1:a halvlek