MFF i samhället på studieresa i Tyskland

2015-02-19 16:38:00

Förra veckan var en delegation med representanter från MFF i Samhälllet, Arbetsförmedlingen och Region Skåne på studieresa i tyska Gelsenkirchen. Syftet var att göra ett par gemensamma studiebesök för att lära, inspireras och grunda för framtida samarbeten och utbyte.

Representanter från MFF i Samhället var Jan-Olov Kindvall, Staffan Tapper och Hans Zielinski och Karriärakademins Anna Tinglöf, Karin Heri och Ivo Konjevod. Från Arbetsförmedlingen var arbetsförmedlingschef Mats Rydberger, sektionschef Carolina Gianola och arbetsgivaragent Mikael Lövden. Region Skåne representerades av Jesse Kemppinen som arbetar med ungas inträde på arbetsmarknaden.

Första studiebesöken var på Gesamtschule Berger Feld som är partnerskola till Schalke04. Där får talangfulla fotbollsunggdomar möjlighet att kombinera skolgång och en seriös satsning på fotbollen. Det var intressant att höra hur de arbetar, och slutsatsen var – ännu en gång – är att Malmö FF ligger väldigt långt fram med våra akademier och att vi i väldigt mycket arbetar som de europeiska storklubbarna.

Vi besökte även Schalke Hilft, som är den del av Schalke04 som arbetar med sociala frågor. De arbetar med en helt annan metodik än MFF i Samhället. Schalke Hilft arbetar med att stödja bra projekt som andra genomför med ekonomiska resurser, medan Malmö FF har valt att bedriva sitt samhällsengagemang med egen anställd personal och nära klubbens kärnverksamhet.

På fredagen hade Arbetsförmedlingen bokat in en heldag för oss med tyska arbetsförmedlingen, Agentur für Arbeit. Vi hade många intressanta diskussioner. Ska vi peka på två framgångsfaktorer som är extra intressanta för Karriärakademins arbete så är det hur man i Tyskland lyckas engagera arbetsgivare i utbildning av unga inför deras inträde på arbetsmarknaden samt att man i Tyskland kommer i kontakt med  Agentur für Arbeit väldigt tidigt, redan i 14-årsåldern.

Från klubbens sida vill vi tacka våra samarbetspartners som var med på resan och ser fram emot att tillsammans med er fortsätta utveckla vår verksamhet!